Vanha kenkätehdas muuttumassa asumiseen Salhojankadulla

Tammelassa osoitteessa Salhojankatu 42 oleva entinen kenkätehtaan rakennus on muuttumassa toimistotilasta asuinkäyttöön ja saamassa lisää kerroksia. Tammelan stadionin länsipuolella sijaitsevan rakennuksen asemakaavan muutoksen valmisteluaineisto on nähtävillä 19.1. – 9.2.2023. Mukana on viitesuunnitelma ja kaavaluonnos, ja asiaan voi tutustua myös katsomalla esittelyvideon kaupungin verkkosivuilla.
Havinnekuva korotetusta talosta Tammelankadun suunnasta
Viitesuunnitelman havainnekuva Tammelankadun suunnasta. Kuva: Arkkitehtitoimisto AR-Vastamäki Oy

Tammelan kaupunginosaa täydennetään kaupungin strategisten suunnitelmien mukaisesti. Kaupunkikuvan historiallista kerroksellisuutta vaalitaan, ja muutos sovitetaan rakennuksen kulttuurihistoriallisiin arvoihin. Rakennus on osa Tammelan teollisuuskohteiden ja torin maakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Tampereen keskusta-alueen ullakkorakentamisen selvityksessä kattorakentaminen sopii alueelle. Alueella on hyvät palvelut ja erinomaiset liikenneyhteydet, muun muassa raitiotiepysäkki on aivan lähellä. Salhojankadulla on tärkeä jalankulkureitti ja yksi pyöräilyn pääreiteistä.

Muutos koskee yhtä noin 900 neliömetrin tonttia, jossa olevan rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Bertel Strömmer vuonna 1931. Rakennus on suunniteltu alun perin Karisto & Kumpp. Oy:n kenkätehtaaksi. Rakennus siirtyi Solena Oy:lle vuonna 1934. Solenan taustalla oli Aaltosen Kenkätehdas. 1980-luvulla rakennus muutettiin toimistokäyttöön ja tuli sittemmin tunnetuksi AIRIX-talona. Kiinteistö Oy Salhojankatu 42 omistaa kiinteistön.

Olemassa olevassa asemakaavassa tontti on toimistoaluetta, ja suurin kerrosluku on neljä. Nyt suunnitellaan aiempien neljän kerroksen päälle kahta lisäkerrosta, jotka vedetään sisään julkisivusta. Hakijan viitesuunnitelmassa on kattopiha, ja tontille on tehty pihasuunnitelma. Matala autotallisiipi puretaan, ja tilalle on tulossa neljä asuinkerrosta. Viitesuunnitelmassa uusien asuntojen määrä on 50. Kaavaluonnoksessa tontti osoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Rakennusoikeutta osoitetaan 4 000 kerrosneliömetriä., josta uutta rakennusoikeutta on tulossa noin 1 400 kerrosneliömetriä. Asukkaiden yhteis- ja vapaa-ajantiloja tulee osoittaa kaksi prosenttia ja leikkiin sekä oleskeluun sopivaa ulko-oleskelualuetta vähintään kymmenen prosenttia asumisen kerrosalasta. Rakennuslupavaiheessa tulee myös osoittaa, että viherkertoimen tavoitetaso täyttyy.

Nähtävillä olon aikana tullut palaute käsitellään, ja asemakaavaluonnos kehitetään asemakaavaehdotukseksi. Yhdyskuntalautakunta hyväksyy asemakaavan.

Linkki kuulutuksen kautta nähtävillä olevaan aineistoon

Videoesittely

 

Lisätietoja

Marjut Ahponen
Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 689 1326
Iina Laakkonen
Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 806 3080
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa