Tampereen Vesi liikelaitoksen yhtiöittäminen etenee kaupunginvaltuuston päätettäväksi

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan 16.1.2022 Tampereen Vesi liikelaitoksen yhtiöittämisen vuoden 2024 alussa. Nyt hyväksytyssä esityksessä yhtiöjärjestystä on tarkennettu siten, että tulevaa osakeyhtiötä voivat omistaa vain kunnat tai kuntien omistamat yhtiöt. Näin varmistetaan, että vesihuoltoyhtiö säilyy julkisomisteisena.

Esityksen mukaan uusi osakeyhtiömuotoinen vesihuoltolaitos on osa Tampereen kaupunkikonsernia ja kaupunki määrittää jatkossakin Tampereen Veden toiminta-alueen. Omistajalle kuuluvat ratkaisut tehdään kaupungin päätöksentekoelimissä hallintosäännön ja konserniohjeen mukaisesti. Yhtiömuotoisena toiminta muodostaa kuitenkin oman kokonaisuutensa, jossa tulot ja menot kohdentuvat ainoastaan vesiliiketoimintaan ja joka on myös taloudellisesti läpinäkyvä.

Valtuustolle esitetään Tampereen Vesi liikelaitoksen yhtiöittämistä 1.1.2024 alkaen Tampereen kaupungin kokonaan omistamaksi osakeyhtiöksi. Mikäli valtuusto asian hyväksyy, kaupunki perustaa Tampereen Vesi Oy -nimisen osakeyhtiön ja perustettavalle yhtiölle myydään  Tampereen Vesi liikelaitoksen liiketoiminta 361,2 miljoonan euron kauppahinnalla. Tampereen kaupunki myöntää yhtiölle vakuudelliset, yhteensä enintään 283,0 milj. euron lainat enintään 25 vuodeksi, liiketoimintakaupan rahoittamiseksi. Henkilöstö siirtyisi osakeyhtiöön liikkeenluovutuksen periaattein nykyisin ehdoin.  Tavase Oy:n ja Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n osakkeet jäisivät kaupungin omistukseen.

Vesiyhtiön omistus säilyy edelleen julkisomisteisena ja tarkennetun yhtiöjärjestyksen mukaan osakkeita voitaisiin luovuttaa vain ostajalle, joka on kunta, kaupunki tai yhtiö, joka on kokonaan kuntien tai kaupunkien omistuksessa. Kaupunkikonsernissa on jo useita osakeyhtiömuotoisia yhtiöitä, kuten muun muassa Tampereen Sähkölaitos Oy,  Tampereen Tilapalvelut Oy, Tampereen Infra Oy.

Konsulttiyhtiö Afry Finland Oy:n selvityksen mukaan yhtiöittäminen sellaisenaan ei luo painetta nostaa asiakashintoja, mutta korotuspainetta tulee muun muassa keskuspuhdistamon aloituksen takia. Yhtiömuotoisena toiminnan tehostuminen voi onnistuessaan mahdollistaa hintojen korotuspaineen hillitsemisen. Yhtiömuotoisen liiketoiminnan etuna pidetään sen mahdollistamaa toiminnan pitkäjänteistä suunnittelua. Investoinneista vastaa yhtiö, eikä niiden toteuttaminen ole kiinni esimerkiksi kaupungin taloudellisesta tilanteesta ja mahdollisista investointirajoitteista.

Nykyinen Tampereen Vesi liikelaitoksen toiminta-alue kattaa pääosin Tampereen kaupungin asemakaavoitetun alueen, Tampereen Vesi hoitaa myös Pirkkalan vesihuollon operointimallilla ja eräiden Ylöjärven raja-alueiden vesihuoltoa.

 

 

 

Lisätietoja

Arto Vuojolainen
Liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja
Puhelin:
050 345 1397
Kuvat: Tampereen Vesi
Jaa sosiaalisessa mediassa