Uutinen
12.1.2023 11.06
Mustavalkoisessa valokuvassa pienet pojat katselevat poispäin kulkevaa höyrylaivaa Näsijärven rannalla.

Vapriikin luennoilla perehdytään Tampereen kaupunkikuvaan

Vapriikin suosittuun Tampere ennen ja nyt -näyttelyyn liittyvä luentosarja alkaa keskiviikkona 18.1. Ensimmäisenä kuullaan tutkija Antti Liuttusen luento Tampereen kadonneista kaunottarista.

Maksuttomat luennot alkavat keskiviikkoisin klo 18. Ennen luentoja klo 17 opastus Tampere ennen ja nyt -näyttelyyn pääsymaksun lunastaneille. Luennot pidetään museoravintola Valssissa. Aamulehden tilaajat voivat seurata luentoa myös striiminä osoitteessa aamulehti.fi/live
Tutkija Antti Liuttunen esittelee ensimmäisellä luennolla vanhojen valokuvien avulla Tampereelta purettuja uusrenessanssia ja jugendia edustaneita rakennuksia. Nykyistä kaupunkikuvaa tarkastellaan luennolla myös menneisyyden kautta.
-    Menetetyilläkin rakennuksilla on oma kulttuurihistoriallinen merkityksensä: ne ovat näkymättömiä, mutta silti läsnä muistoissa, tarinoissa, piirroksissa ja ennen kaikkea valokuvissa, sanoo Antti Liuttunen.
Luennolla esitellään Tampereen katukuvasta hävitettyjä uusrenessanssi- ja jugendkauden rakennuksia. Useimmat näistä rakennuksista rakennettiin 1900-luvun vaihteen molemmin puolin Tampereen kaupungin voimakkaan kasvun aikana, aikana, jota voidaan pitää Tampereen ensimmäisenä suurena kaupunkikuvan murroksena.
-    Silloin syntyi se vanhan Tampereen koristeellinen miljöö, joka määritteli kantakaupungin fyysisen ympäristön vuosikymmeniksi eteenpäin mutta joka varsinkin 1960–70-luvuilla sai väistyä uuden modernistisen maailman tieltä.
Tampereen nykyisestä rakennuskannasta yli satavuotiaita rakennuksia lienee enää noin yhden prosentin verran. Suomen itsenäistyessä Tampereella oli 45 000 asukasta. Heistä melkein kaikki asuivat taloissa, jotka ovat sittemmin kadonneet. Luennolla esitellään näitä rakennuksia vaikuttavien vanhojen valokuvien avulla.

Tampere ennen ja nyt luennot:
KE 25.1.  Mikko Siitonen: Viiden tähden keskusta – minne olet menossa Tampere?
KE 8.2. Jorma Mukala: Tampereen arkkitehtuurin historiaa
KE 15.2.  Iida Kalakoski: Kaupunkikuvan muuttuvat arvot

 

Jaa sosiaalisessa mediassa