Hyvää työtä!

Ajan hermolla! Kirjoituksia työstä, osaamisesta ja yrittäjyydestä.

Kirjoittaja: Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiantuntijat

Saavutettava Tampere ja moninaisuus työelämässä

Tampereen seutu kansainvälistyy ja monimuotoistuu, mikä tuo mukanaan myös muutoksia työnhakijakuntaan. Samalla työvoimapula ja kohtaanto-ongelma haastavat sekä yrityksiä että työllisyyden ammattilaisia. Yhtenä osaratkaisuna voimme madaltaa osallisuuden ja työelämään pääsyn kynnystä, jotta yhä useampi halukas henkilö voi menestyksekkäästi astua työmarkkinoille. Työelämän ja palveluiden tulisi olla saavutettavia kaikille. Esimerkiksi selkosuomen käyttäjistä 15 % hyötyy jo nyt saavutettavuudesta, joten saavutettavuus ei koske vain pientä kohderyhmää. Osallisuuden avulla kuntalaisten hyvinvointi kasvaa ja syrjäytymisen kustannukset pienenevät.
Liikuntavammainen nainen istuu pyörätuolissa. Hänen oikealla puolellaan seisoo näkövammainen mies, jolla on kädessä valkoinen sokean keppi. Molempien kasvot ovat kohti kameraa.
Rehab Al-Zahu ja Aladdin Delli

Saavutettavuus ei koske ainoastaan fyysistä esteettömyyttä. Oletko tutustunut esimerkiksi taloudelliseen tai sosiaaliseen saavutettavuuteen? Saavutettavuus on esteettömyyttä uudempi käsite, joka usein viittaa digitaalisten palveluiden helppokäyttöisyyteen, mutta se voi myös käsittää kielellisen ja/tai kulttuurisen saavutettavuuden. Saavutettavuuden edistäminen ei vaadi työnantajalta suuria tekoja tai strategian muutosta, mutta se voi tuoda mukanaan tuhansia uusia käyttäjiä, osallistujia, asiakkaita tai työnhakijoita, jotka eivät muuten olisi tavoitettavissa. Parhaimmillaan tämä edistää hyvinvointia, työllisyyttä ja osallisuutta, mikä puolestaan vahvistaa koko Suomen elinvoimaa. Tällainen toiminta on myös linjassa kasvutavoitteiden ja kestävyysvajeen taittamisen kanssa. Lisätietoa voit lukea esimerkiksi Finnish Business & Society ry:n (FiBS) toiminnasta tai Vates-säätiön tietopaketista, jossa käsitellään monimuotoisuutta kilpailuetuna.

Saavutettavan Tampereen kehittäminen: Uusia osaajia ja inklusiivisuutta työllisyys- ja kasvupalveluissa

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen Kansainvälisen osaamisen alusta on omalta osaltaan käynnistänyt Saavutettavan Tampereen kehittämisen. Organisaatio oppii myös itse, ja me haluamme olla inklusiivisia monin tavoin. Siksi olemme lisänneet joukkoomme uusia osaajia, jotka tuovat mukanaan aivan uudenlaista osaamista, taitoja ja näkökulmia sekä työllisyyden että asiakkaiden kannalta. Pienen räätälöinnin, työn tuunauksen ja henkilökohtaistamisen ansiosta olemme saaneet hyödynnettyä International Housen palveluita monimuotoisemmin ja edistäneet yksikkömme saavutettavuutta. Kuka ottaakin seuraavaksi haasteen vastaan ja tarttuu toimeen, olipa kyseessä sitten palkkatyö, harjoittelu tai vaikka koulutuskokeilu? Seuraavaksi annamme puheenvuoron itse osaajille.

Pyörätuolissa istuu liikuntavammainen nainen ja hänen vierellään nakövammainen mies, joka pitelee sokean valkoista keppiä. He ovat kadun varrella lähdössä liikenteeseen.
Rehab ja Alladin lähdössä liikenteeseen.

Rehabin ja Aladdinin kokemuksia 

Hei, olen Rehab Al-Zahu, minulla on liikuntavamma. Harjoitteluuni Monikielinen neuvonta Mainiossa kuului aulapalvelu, jossa neuvoin asiakkaita vuoronumerolaitteen käytössä. Lisäksi ohjasin asiakkaita omankielisen neuvojan luokse sekä autoin asiakkaita palautteen antamisessa. Harjoittelu oli tosi mielenkiintoinen. Harjoittelussa minulle selvisi, kuinka monella eri kielellä tietoa ja neuvoa Mainiosta saa. Huomasin harjoittelun aikana, että Mainion asiakkaat sekä heidän asiansa ovat moninaisia. Esimerkiksi minulta tultiin kysymään työllistymiseen liittyviä asioita, mutta ohjasin asiakkaan oikealle palveluneuvojalle. Harjoittelussa opin kohtaamaan erilaisia ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Fiilikseni harjoittelusta on vallan mainio!

Minä olen Aladdin Delli, kuurosokea, ja työskentelen työnsuunnittelijana Tampereen Kansainvälisessä osaamiskeskuksessa. Huhtikuussa kävimme Rehabin kanssa rautatieasemalla, kaupassa ja Kansainvälisen osaamisen palvelujen palvelupisteessä Rautatienkadulla kokeilemassa saavutettavuutta vammaisille maahanmuuttajille Tampereella. Tavoitteena oli arvioida palveluja ja tilojen saavutettavuutta kuurosokealle ja liikuntavammaiselle henkilölle, antaa palautetta ja kehitysehdotuksia ja avata sosiaalisen median avulla saavutettavuuden merkitystä.

Rautatieaseman esteettömät palvelut olivat riittäviä, jotta me vammaisina voimme matkustaa itsenäisesti. Kokemuksemme mukaan on mahdollista käydä myös kaupassa yksin, koska saimme apua myyjältä. Kansainvälisen osaamisen palveluissa voi asioida monilla eri kielillä, mutta kaupassa ja juna-asemalla vain suomen ja englannin kielellä. Annoimme muutamia kehitysehdotuksia, kuten automaattisesti avautuva ovi ja puhuva hissi.

Kiinnostuitko? Monikielinen neuvontapalvelu Mainio toimii mielellään vertaistuen lähteenä, mikäli olet kiinnostunut proaktiivisesta osallisuuden ja saavutettavuuden edistämisestä!

Kirjoittajat:
Rehab Al-Zahu, harjoittelija/ Kehitysvammaisten palvelusäätiö

Aladdin Delli, työnsuunnittelija/ Tampereen kansainvälinen osaamiskeskus
Kristina Kemi, palvelupäällikkö, monikielinen neuvonta Mainio, Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti

Liitä teksti muusta lähteestä näppäinyhdistelmällä CTRL+SHIFT + V.