Hyvää työtä!

Ajan hermolla! Kirjoituksia työstä, osaamisesta ja yrittäjyydestä.

Kirjoittaja: Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiantuntijat

Löydä oma tiesi yrittäjäksi

On monenlaisia tapoja olla yrittäjä. On myös monia tapoja löytää oma tyyli yrittäjänä toimimiseen. Mitä paremmin yrittäjänä tunnet ja tiedät oman osaamisesi, mieltymyksesi, tapasi ja haaveesi, sitä helpommin löydät oman tapasi olla myös yrittäjä. Kyse on itsetuntemuksesta.

Yrittäjyys ei ole sellaista kuin sanotaan. Yrittäjyys ei ole raatamista, raakaa riskinottoa, rentoa tai rikastuttavaa. Yrittäjyys voi olla jotakin näistä tai niitä kaikkia. Yrittäjyyttä on monenlaista, omanlaista. Jokainen meistä voi olla yrittäjä sillä tavalla, mikä itselle parhaiten sopii, sillä yrittäjyys itsessään ei ole minkäänlaista. Yrittäjyys on keino järjestellä työ omalla tavalla. Yrittäjyyttä on siis kaikenlaista.

Yrittäjäksi lähtevälle paras neuvo on alkuun tutustua itseensä, sillä itsetuntemus on ehkä se kaikkein tärkein taito yrittäjyydessä. Itsetuntemus on kykyä havaita ja tunnistaa omia ajatuksiaan, tunteitaan, toiveitaan, vahvuuksiaan sekä kehittymistarpeitaan. Oman yrittäjyyden etsimisessä kannattaa lähteä liikkeelle omasta osaamisesta. Se, mitä osaat parhaiten, on lähtökohtaisesti se kaikkein otollisin asia, jonka ympärille yrittäjyys kannattaa rakentaa. Mitä jykevämpi on luottamuksesi ”tuotteeseesi” eli osaamiseesi, sitä helpommin ja varmemmin tulet onnistumaan.

Googlen posket ovat pullollaan työkaluja oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Haluan esittää tässä kuitenkin erään yhdessä vanhan kollegani kanssa kasaamamme mallin, Osaamisen puun. 

Osaamisen puu -malli apuna osaamisesi hahmottamisessa

Osaamisen puu hahmottaa, kuinka osaaminen on monitasoista. Puun juuret viittaavat syvimpiin asioihin osaamisessasi kuten arvoihin, motivaatioon ja merkitykseen. Voit siis kysyä itseltäsi, mikä saa sinut motivoituneeksi? Mikä on sinulle tärkeää? Mitä et arvosta ja sitä kautta et halua tehdä? 

Puun runko viittaa puolestaan itsensä kehittämiseen eli niihin taitoihin ja osaamiseen, joilla teet itsestäsi entistä paremman. Tällaisia taitoja ovat esimerkiksi kyky oppia, ajattelemisen ja itsetuntemuksen taito, itseluottamuksen ruokkiminen, kriittinen ajattelu ja monia muita. 

Puun oksat ovat yleisiä työelämätaitoja, joita tarvitaan pitkälti työstä riippumatta. Nämä ovat niitä taitoja, joille on alettu antamaan yhä enemmän painoarvoa myös työhaastatteluissa tai yrittäjän näkökulmasta asiakkaiden valitessa tuottajaa. Yleisiin työelämätaitoihin lukeutuvat muun muassa vuorovaikutustaidot, ratkaisu- ja päätöksentekokyky ja tavoitteiden asettaminen. 

Viimein tulemme oksilla killuviin hedelmiin, jotka ovat niitä erityistaitoja ja substanssiosaamista, joita tarvitaan tietyissä työtehtävissä. Yleinen nyrkkisääntö voisi olla, että mitä lyhyempi aikajänne, sitä voimakkaammin ollaan osaamisen puun hedelmäosastolla. Eli esimerkiksi palkkatyössä yksittäistä keikkaa tai lyhyttä määräaikaisuutta varten katsotaan usein vain näitä erityistaitoja. Tällaisia taitoja ovat siis esimerkiksi tiettyjen järjestelmien hallinta, kapeaan toimialaan sidottu tietotaito, esiintymistaidot, graafinen suunnittelu sekä yleisten työelämätaitojen tarkemmat jaottelut, kuten arvomyynti ja taloushallinto. Kun hahmotat oman osaamisesi ja osaat myös sanoittaa sitä, olet jo roiman askeleen lähempänä valmiutta alkaa yrittäjäksi.

Nousevana keskustelunaiheena viime aikoina on ollut myös ikivanha japanilaisen kulttuurin helmi, Ikigai-ajattelu. Tätä mallia voi hyödyntää myös omanlaisen yrittäjyyden hahmottamisessa. Malli ottaa huomioon sekä sinun sisäiset tahtosi ja osaamisesi kuin maailman asettamat ulkoiset tarpeet ja lainalaisuudet. 

Uskon, että näille kahdelle mallille ajatuksien antaminen vie jo pitkälle. Tärkeintä tässä kaikessa on, että teet sitä mistä nautit.

Teksti: Joni Ramu
Kuvat: Studio Torkkeli
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti

Liitä teksti muusta lähteestä näppäinyhdistelmällä CTRL+SHIFT + V.