Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä

Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?

Kirjoittaja: Opistotarinoita-blogin kirjoittajat

Tampere työväenopisto.

Intohimona kestävä kehitys – Laura Tikkanen tutustui Syke-hankkeeseen harjoittelujaksolla

Laura Tikkanen päätyi harjoittelijaksi Tampereen seudun työväenopistoon osallistuttuaan Sitran järjestämään kiertotalouden työpajaan, jossa hän tutustui työväenopiston laatu- ja kehittämishanke Sykkeeseen ja sen projektisuunnittelija Taru Huokkolaan. Lue Lauran kokemukset harjoittelujaksosta!
Henkilö pensaan edessä. Laura Tikkanen.
Laura Tikkanen osallistui Syke-hankkeen toimintaan kevään harjoittelujaksollaan.

”Harjoittelujaksoni syväsivistys ja kestävä kehitys elämäntapana -Syke-hankkeessa tarjosi minulle mahdollisuuden oman osaamiseni monipuoliseen hyödyntämiseen.

Palavereihin osallistuminen johti välillä sihteerin ja välillä puheenjohtajan roolissa toimimiseen, ja pääsinpä esittämään opistossa myös omia näkemyksiäni ympäristöinsinöörinä. Annoin opiston sisäiselle jätteenkierrätykselle uudistusehdotuksia ja tein opasteita. Opasteiden tekemisen lisäksi kädentaitoni pääsivät käyttöön, kun tein kierrätysmateriaaleista rekvisiittaa työväenopiston kevätjuhlaan.

Harjoittelujaksoni aikana Syke-hanke keräsi adressin Sampolan Kahvila Pulinan aukioloaikojen laajentamisen puolesta ja osallistui myös Heinäpuiston puolustajien toimintaan, jolla yritetään säilyttää Heinäpuiston miljöö ja monipuolinen kasvillisuus, jota rakennushanke uhkaa. Sekä Pulina-tapauksessa että Heinäpuiston puolustajien toimintaan osallistumisessa tavoitteena on ollut toteuttaa kaupunkilaisten toiveita ja edistää demokratiaa.

Heinäpuiston puolustajien toiminnan tukemisessa tein ulkoilmatapahtumien suunnittelua, tapahtumien esiintyjien hankintaa, suunnitteluryhmän sisäistä viestintää sekä tapahtuman toteutusta ja taltiointia.

Pääsin osallistumaan myös Kalevassa sijaitsevan taloyhtiön pihatapahtumaan, jossa Syke-hanke oli mukana yhteisöllisyyden ja kierto- ja jakamistalouden edistämiseksi sekä luontokadon ehkäisemiseksi. Samassa kaupunginosassa sijaitsevaan Sampolaan hanke oli perustanut jo ennen harjoitteluani suositun kierrätyspöydän, jonka tavoite on kannustaa opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä kaikkia rakennuksessa käyviä kiertotalouteen. Kierrätyspöytä toimii tällä hetkellä vakituisesti Sampolassa.

Kokonaisuudessaan harjoittelujakso tarjosi mahdollisuuden osallistua Syke-hankkeen toimintaan sekä henkilökunnan että kuntalaisen näkökulmasta. Tämä antoi hyvän käsityksen niin Syke-hankkeen kuin opistonkin toiminnasta ja tavoitteista.”

Kirjoittaja Laura Tikkanen on työskennellyt monilla eri aloilla ja suuntaamassa osaamisensa kestävän kehityksen pariin. Viimeisimpänä koulutuksena hänellä on LAB-ammmattikorkeakoulun Kestävä kaupunkiympäristö -linja (insinööri YAMK).

Syke – syväsivistys ja kestävä kehitys elämäntapana on Tampereen seudun työväenopiston laatu- ja kehittämishanke, jonka rahoittaa Opetushallitus vuoden 2022 loppuun saakka.

Teksti: Laura Tikkanen, Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Anna-Katariina Maksimoff
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti

Liitä teksti muusta lähteestä näppäinyhdistelmällä CTRL+SHIFT + V.