Elämänmittaisia kasvutarinoita, joissa jokainen on tekijä

Opistotarinat avaa Tampereen seudun työväenopiston arkea, ammattiryhmien työtä ja ainealueita. Minkälaista työ ja opiskelu vapaan sivistystyön parissa on? Miten ajankohtaiset ilmiöt näkyvät opistossa?

Kirjoittaja: Opistotarinoita-blogin kirjoittajat

Tampere työväenopisto.

Inspiraatio ja luovuus ovat käsityön taiteen polttoaineet

Aila Aho on opiskellut käsityön taidetta Tampereen seudun työväenopistossa yli 7 vuotta. Opintotaival alkoi vuonna 2012 syventävillä opinnoilla, ja vuosina 2018–2023 hän suoritti käsityön taiteen perusopinnot. Opinnot huipentuvat nyt Kahvila Runossa Tampereella pidettävään näyttelyyn Elämän voima 60W.
Henkilö istuu lepotuolissa puutarhassa. Hänellä on kainalossaan itse tehty käsityöpehmolelu.
Aila Aho on harrastanut käsitöitä vuosikymmeniä ja opiskellut käsityön taidetta 7,5 vuotta. Elämän voima 60W -näyttely on esillä Kahvila Runossa 29.4.2023 saakka.

Kun Aila Aho kuuli ensimmäistä kertaa työkaveriltaan aikuisten käsityön taiteen opinnoista, hän innostui heti. Peruskurssi ei tuolloin alkanut osallistujamäärän vuoksi, mutta Aho pääsi syventäviin opintoihin. Hän on harrastanut kädentaitoja vuosikymmeniä ja käynyt monilla eri järjestäjien kursseilla.

Taide tuli mukaan Ahon käsitöihin hiljalleen.

Aluksi tein opinnoissani vain käsitöitä. Taideosion ohitin, sillä ajattelin, ettei se koske minua. Vähitellen aloin kuitenkin nähdä myös käsityön taiteen ylipäätään kädentaidollisissa töissä.

Taide syntyy perustusten päälle

Ahon mukaan jokaisella on oikeus tehdä omanlaista käsityön taidetta. Hänelle itselleen käsityön taide on matka.

Minua kiehtoo käsityön taiteessa oma sisäinen ja erilaisia vaihtoehtoja kokeileva prosessi. Saan pohtia valitun teeman ja tekniikan yhdistämistä, ja erilaiset kokeiluni vievät minua uusiin mahdollisuuksiin, välillä yltiöpäisiinkin.

Aho muistuttaa, ettei kaikki käsityö ole taidetta, vaikka käsityössä näkyy aina yksilöllinen kädenjälki ja niillä voi ilostuttaa itseään tai lahjansaajaa.

Uuden materiaalin kanssa menee pitkä aika oppia perusasioita, ja vasta sen jälkeen voi luoda käsityön taidetta.

Käsityön taide syttyy inspiraatiosta ja luovuudesta, mutta aina ne eivät löydy heti, vaan niiden esiin houkutteleminen kestää pidempään, kun taas toisinaan hullu idea vie hetkessä mennessään.

 Välillä vasta, kun käsityö on valmis tai kuulen toisten kurssilaisten ja ystävien ajatukset käsityöstäni, näen siinä taiteen ulottuvuudet. 

Yhteisöllisyyden matka

Käsityön taiteen harrastajana Aho suosittelee opintoja kaikille, sillä opinnoissa todella voi yllättää itsensä. Käsillä tekeminen on hyväksi, sillä se aktivoi aivoissa isoa aluetta, joka ruokkii myös muita aivoalueita.

– Opinnoissa pääsee uudenlaisen haasteen äärelle avaamaan omaa sisäistä maailmaansa, saa tutustua itseensä ja löytää elämäänsä uusia ulottuvuuksia.

Yhteisöllisyyden kokemus on ollut Ahon opinnoissa merkityksellinen.

– On ollut mielenkiintoista seurata kurssikaverien matkaa samoissa teemoissa ja nähdä, miten he käyttävät sovittua tekniikkaa omassa käsityön taiteessaan.

"Tunnet eläväsi"

Vaikka kaikki syntyneet käsityöt eivät olisikaan taidetta, on niilläkin sija maailmassa.

– Kädentaidoissa saat onnistumisen, turhautumisen, luovuuden, totaalisen black outin, innostuksen ja monen muun tunteen kokemuksia tunnet eläväsi, Aho toteaa.

Aila Aho juhlistaa käsityön taiteen opintojaan Kahvila Runossa pidettävällä näyttelyllä Elämän voima 60W. Ojakadulla Tampereella sijaitseva Runo valikoitui paikaksi, sillä Aho nauttii sen uniikin rustiikkisesta tunnelmasta, jonne arjen käsityön taide sopii erinomaisesti. Elämän voima 60W -näyttely on nähtävillä Runossa 29.4.2023 saakka.

Teksti: Anna-Katariina Maksimoff
Kuvat: Aaro Aho
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti

Liitä teksti muusta lähteestä näppäinyhdistelmällä CTRL+SHIFT + V.