Hyvää työtä!

Ajan hermolla! Kirjoituksia työstä, osaamisesta ja yrittäjyydestä.

Kirjoittaja: Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiantuntijat

Ammattilaisen CV-vinkit

Spring Housen kokenut työnhakumanageri Laura antaa blogikirjoituksessamme arvokasta tietoa ja vinkkejä työnhakuun. Laura vastaa muun muassa siihen, mikä on työnhaun ammattilaisen mielestä kaikkein tärkeintä työnhaussa.

Työnhaussa on monta asiaa mitä pitää huomioida, mutta mikä on työnhaun ammattilaisen mielestä tärkeintä? 
– Työnhaun taustaksi on hyvä olla tuntemusta omista taidoista ja muista vahvuuksista. Voi myös pohtia, mistä asioista on kiinnostunut, missä voisi osaamistaan hyödyntää ja millaista työtä etsii.  
Yksi tärkeimmistä asioista on oma aktiivisuus, eli se, että etsii, kartoittaa ja kyselee. Työpaikkasivustojen ja avoimeksi ilmoitettujen paikkojen lisäksi voisi kartoittaa piilossa olevia työmahdollisuuksia. Piilotyöpaikkoja voi kysellä esimerkiksi pienemmistä yrityksistä. Joku voi olla jäämässä eläkkeelle, tai vaihtamassa työpaikkaa, ihmiset muuttavat eri paikkakunnille tai vain muuten on tarve työvoimalle.

Kannattaa myös kartoittaa ne työpaikat- tai alat, joissa haluaa tehdä töitä ja lähettää avoimia hakemuksia, vaikka työnantaja ei juuri nyt rekrytoisikaan.
Lisäksi kaikki olemassa olevat verkostot, kuten esimerkiksi ystävät, sukulaiset, harrastukset ja entiset työpaikat kannattaa hyödyntää ja kertoa, että on etsimässä työtä. Verkostoa voisi myös laajentaa.

Ja tämä on asia, mitä toistan jatkuvasti: aina kannattaa ajatella haettavaa työpaikkaa, eli kohdentaa hakemus ja CV haettavaan työpaikkaan nähden. 

Työnhaun asiakirjat, eli hakemus ja CV pitää myös olla kunnossa. Mutta mikä tekee CV:stä hyvän? 
– CV kannattaa aina kohdentaa työpaikkaan ja kertoa siinä taitojaan sekä muita vahvuuksia, jotka sopivat juuri tähän haettavaan työhön. Kannattaa lukea työpaikkailmoitus hyvin, eli mitä haetaan. Selkeys ja helppo luettavuus on tärkeää. CV:n jäsentely on tässä oleellista. Kannattaa kirjoittaa ytimekkäästi. CV:n alussa voi olla lyhyt, kiinnostava esittelyteksti, jossa voi tuoda näkyviin myös esimerkiksi motivaatiota tai persoonaa.

Entäpä oikeinkirjoitus, sitä korostetaan usein?  
– Lukijoita on monenlaisia ja he kiinnittävät huomiota erilaisiin asioihin. Oikeinkirjoituksen voisi kuitenkin nähdä tuovan esiin myös huolellisuutta ja sitä kautta motivaatiotakin. Oikeinkirjoitukseen kannattaa kiinnittää huomiota, mutta pienet virheet kieliopissa silloin tällöin eivät luultavasti haittaa. Kannattaa luetuttaa CV ja hakemus toisella, koska omaan tekstiin ei osaa kiinnittää huomiota samalla tavalla.

Minkälainen CV:n pitää olla ulkoisesti, tarvitaanko visuaalisesti erikoisia ratkaisuja, jotta erottuu? 
– Joskus visuaalisuus voi olla tärkeämpää ja sopii erityisen hyvin tietyille aloille. Voihan visuaalisuuden avulla joka tapauksessa tuoda esiin omaa persoonaa ja sitä kautta ehkä jäädä paremmin lukijan mieleen, mutta sillä ei tarvitse kikkailla. Sisällön täytyy olla kunnossa.
  
Voivatko kaikki olla iloisia tiimipelaajia, mitä sanot kliseistä? 
– Kliseiltä ei ehkä täysin pysty välttymään, mutta kannattaa miettiä, pystyisikö asiat ilmaisemaan enemmän omalla tavalla. Kun kuvailet itseäsi, niin muista, että et aliarvioi tai vähättele itseäsi, vaan tuot rohkeasti esiin taitosi ja parhaat puolesi!
  
Mitä jos työkokemusta ei ole karttunut? 
– Kun hakee työpaikkaa, kannattaa miettiä, mitä osaamista tai annettavaa sinulla on juuri haettavaan työpaikkaan. Myös oma motivaatio ja oppimisen halu ovat tärkeitä asioita tuoda esille, jos työkokemusta ei ole vielä karttunut. Löytyisikö esimerkiksi harrastuksista työssä vaadittuja osaamisia ja taitoja tai oletko ehkä tehnyt vapaaehtoistöitä tai onko sinulla luottamustehtäviä. Esimerkiksi erilaiset liikunta- ja musiikkiharrastukset voivat olla osoitus myös sinnikkyydestä, tiimityötaidoista tai konkretisoida persoonaa ja vahvuuksia.
 
Ja vaikka harrastukset eivät olisikaan säännöllisiä, niin silloinkin voi löytyä jotakin sellaista osaamista, Jonka voi tuoda esille. Myös työharjoitteluista karttuneesta osaamisesta voisi kertoa. Työharjoittelupaikat ovat hyviä myös työhön tutustumisen kannalta, sillä joskus työ voi osoittautua aivan erilaiseksi kuin sen etukäteen ajatteli tai työssä voi saada varmuutta siihen, mitä tulevaisuudessa haluaa tehdä.

Entäpä jos CV:ssä on aukkoja, mitä silloin kannattaa tehdä? 
– Siitä ei kannata ottaa liikaa stressiä. Lyhyempiä työpätkiäkin on paljon. Kun teet kohdennusta tiettyyn työpaikkaan, voit valita, mitä tietoja sisällytät ansioluetteloon. Voi myös miettiä, oletko tehnyt kyseisellä aikavälillä jotain, mistä olisi karttunut työhön sopivaa osaamista. Osaamispohjainen ja haettavaan työhön sopivien osaamisten korostaminen voisi olla myös vaihtoehtoinen tapa tehdä CV.
 
Mitä antaisit neuvoksi, jos tuntuu, että työpaikkaa ei löydykään? 
– Työnhaussa vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Työnhaussa voisi huomioida myös oman luontaisen tavan tehdä. Jotkut ovat visuaalisempia, kun taas toiselle sopii verbaalinen lähestyminen. Hyödynnä parhaat puolesi. Soita, tee video-CV, tai käy paikan päällä, jos mahdollista. Mieti, miten saat itsestäsi parhaat puolet esiin ja mikä on sinulle paras tapa toimia. Pyydä myös rohkeasti apua työnhakuusi.

Teksti: Taru Halme
Jaa sosiaalisessa mediassa

Jätä kommentti

Liitä teksti muusta lähteestä näppäinyhdistelmällä CTRL+SHIFT + V.