Siirry sisältöön

Rakennusvalvonta

Tampereen kaupungin rakennusvalvonta on suljettuna 23.12.2020 – 05.01.2021 välisenä aikana. Tänä aikana ei ole lupa- eikä toimistopalvelua ja Lupapisteessä palvelua on saatavissa rajoitetusti. Katselmuksia toimitetaan em. aikana ennalta sovitun mukaisesti.

Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa rakentamista sekä huolehtia kaupunkikuvasta ja -ympäristöstä. Rakennusvalvonnassa käsitellään rakentamiseen liittyvät luvat. Lisäksi se tekee lupiin liittyvät tarkastukset ja antaa ohjeita rakentajille.

Rakennusvalvonta käyttää tällä hetkellä sähköisiä neuvonta- ja ohjauspalveluja sekä puhelinneuvontaa henkilökontaktit minimoiden.

Hankkeiden ennakkoneuvottelut järjestetään etänä Teams-neuvotteluina tai muulla sovitulla tavalla. Hankkeita ohjataan Lupapisteen, puhelinneuvottelujen ja sähköpostin välityksellä.

Katselmuksissa hyödynnetään sähköisiä välineitä ja tarvittavat työmaakäynnit toteutetaan henkilökontaktit minimoiden. Hankekohtaiset lisätiedot ja ohjeet alueen tarkastajalta.

Rakennusvalvonnan arkiston fyysinen asiakaspalvelu on suljettu. Tapsa-myyntipalvelu on käytössä normaalisti ja sähköistä aineistoa toimitetaan asiakkaalle sovitusti. Paperiaineistoa viedään asiakkaan katsottavaksi Frenckellin palvelupisteelle, jossa asiakirjoja voi kopioida A3- ja A4-kokoon tai ottaa niistä kuvia. Paperiaineistoa, kuten rakenne- ja LVI -suunnitelmia, ei lähetetä poikkeustilan aikana kopiolaitokseen kopioitavaksi.

Aineistoa voidaan kopioida arkistossa sovitusti toimitettavaksi, mikäli tarve pystytään tarkasti rajaamaan.

Lupapiste.fi -palvelussa käytössänne lupa- ja tarkastusasioissa ovat

  • Neuvontapyyntö-palvelu
  • luonnostilassa olevien hakemusten Kysy viranomaiselta -toiminto
  • lupahakemusten keskustelupalsta.
Rakennusvalvonta
sähköposti [email protected]
puhelin 040 670 8741

Rakennusvalvonnan toimiston puhelinpalveluajat ma klo 10.30 - 15.00 ja ti - ke klo 9.00 - 15.00.

Lupavalmistelijoiden ja tarkastusinsinöörien puhelinpalveluajat ma - ke klo 11.30 - 13.00.

Rakennusvalvonta on suljettu 23.12.2020 - 5.1.2021.


Sähköinen asiointi

Kaikki lupahakemukseen, rakentamisen aikaiseen valvontaan ja työnjohtajiin liittyvät asiakirjat toimitetaan sähköisessä muodossa Ulkoinen linkkiLupapiste.fi-palvelun kautta.

Kaikki rakennusluvat tulee kuitenkin esitellä lupakäsittelijälle ennen lupahakemuksen jättämistä. Neuvottelusta tulee kirjata muistio.

Rakennusvalvonnan lupapäätösten julkipanotiedot netissä 8.4.2020 alkaen

Rakennusvalvonnan lupapäätösten julkipanotiedot löytyvät 8.4.2020 alkaen sähköisesti Lupapiste-palvelun osiossa Ulkoinen linkkirakennusvalvonnan julkipanot. Julkipanolistat ovat edelleen nähtävillä myös Palvelupiste Frenckellissä.

Lupakäsittelyaika 2020

Pormestariohjelman mukainen tavoite rakennuslupien käsittelyajoille 2020 on keskimäärin 1 kk. Arvioitu lupakäsittelyaika vaihtelee kuitenkin työjonotilanteen ja hankkeiden käsittelyvalmiuden osalta 1–4 kk välillä.

Rakennusvalvontaan on tullut paljon puutteellisena jätettyjä ja ennakkoon läpikäymättömiä lupahakemuksia, joita ei ole voitu laittaa heti lausunnoille eikä käsitellä päätöksiin. Tämä on osaltaan hidastanut kaikkien lupien käsittelyä.

Vuoden 2020 alusta palvelumme ja lupakäsittelyn parantamiseksi ja nopeuttamiseksi tehostamme osaltamme toimintaa mm. niin, että puutteellisena jätetyt rakennuslupahakemukset palautetaan takaisin luonnostilaan.

Rakennusvalvonnan uudet maksut tulivat voimaan 1.1.2019

Ympäristö- ja rakennusjaosto hyväksyi rakennusvalvonta- ja kaupunkimittausmaksuja koskevan uuden taksan 6.11.2018. Uudet taksat tulivat voimaan 1.1.2019.

Rakentamisen lainsäädäntö

Maankäyttö- ja rakennuslakia on uudistettu viimeksi vuoden 2017 lopulla ja rakentamista koskevat uudet asetukset tulivat voimaan 1.1.2018.

Rakentamisen yhteiset Topten-käytännöt

Tietoa Topten-käytännöistä ja voimassaoleva korttiluettelo:

Huomioitavaa: sivustolta löytyvä PKS-korttiluettelo on voimassa vain pääkaupunkiseudulla.

Tapsa-myyntipalvelu

Sähköinen rakennuslupa-asiakirjojen myyntipalvelu Tapsa on avattu. Tapsa sisältää Tampereen kaupungin rakennusvalvonnan arkiston digitaalista aineistoa. Aineisto koostuu pääpiirustuksista eli arkkitehtipiirustuksista, selvityksistä sekä päätös- ja loppukatselmusasiakirjoista. Tapsan etusivun tiedotteista löytyy viimeisin aineiston kattavuustieto. Palvelu on osoitteessa Ulkoinen linkkitapsa.tampere.fi .

Suurten rakennusten turvallisuusarvio

Suurten rakennusten omistajat on velvoitettu teettämään keskeisten kantavien rakenteiden turvallisuusarvio. Arviot on tullut laatia joko 1.4.2017 tai 1.4.2019 mennessä. Lisätietoa aiheesta löytyy sivulta rakennusten turvallisuus ja kunnossapito.