Tampereella jahdataan taas vieraslajeja mobiilipelin avulla

Tampereella käynnistyy juhannuksen jälkeen kaksi Crowdsorsa-mobiilipelillä toteutettavaa tehtävää vieraslajikasvien taltuttamiseksi. Haittakasveja etsimällä ja torjumalla voi kuka tahansa tienata rahaa tililleen. Menetelmää pilotoitiin Tampereella viime kesänä vakuuttavin tuloksin.
Kukkivia jättipalsameja.
Jättipalsamin torjutantatehtävä käynnistyy juhannuksen jälkeen.

Kesäkuun 24. päivä käynnistyvä Tampereen ensimmäinen vieraslajitehtävä keskittyy jättipalsamin torjuntaan ja kaksi viikkoa myöhemmin alkava tehtävä jättipalsamin, jättiputken, jättitattaren ja viitapihlaja-angervon pelkkään kartoitukseen. Jättipalsamin torjuntaohjeet ja kaikki muutkin tarvittavat osallistumisohjeet löytyvät sovelluksesta.

Tehtävät ovat kaikille avoimia ja vaativat ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi torjunnasta pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden ja kartoituksesta euron per esiintymä.

– Osallistuminen tapahtuu kuvaamalla vieraslajien esiintymistä videoita Crowdsorsa-sovelluksella. Vieraslajien kartoituksessa riittää yksi video, mutta jättipalsamitorjunnassa tarvitaan myös toinen video todisteeksi tehdystä torjuntatyöstä. Kun laadunvalvontamme hyväksyy nämä pelaajan meille lataamat videot, saa hän palkkion virtuaalilompakkoonsa, josta sen voi pyytää pankkitililleen täyttämällä maksutietonsa, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Tehtävät pysyvät käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja niiden edistymistä voi seurata sovelluksesta. Tehtävät eivät ole avoimena koko Tampereella, vaan kaupunki on rajannut osallistumisen tietyille alueille. Pelialue, jolla osallistumaan pääsee, näkyy tehtävän kartalla kirkkaana alueena. Pelialueen ulkopuoli on peitetty harmaalla maskilla.

Tampereen kaupungin tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuutta muun muassa torjumalla tehokkaasti haitallisia vieraslajeja. 
–Viime vuoden vieraslajien kartoitus Crowdsorsan avulla oli onnistunut, ja saimme mukaan 450 osallistujaa. Tänä vuonna kokeilemme rajatuilla alueilla, miten jättipalsamin torjuntatyö onnistuu sovelluksen avulla.  Jatkamme myös vieraslajien kartoitusta. Uutuuslajeina ovat  jättitatar ja viitapihlaja-angervo, kertoo ympäristöpäällikkö Kati Skippari Tampereen kaupungilta.

Luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja torjutaan tänä kesänä Crowdsorsan avulla jo noin 40 kunnassa ympäri Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa. Palkkioita peliin osallistuville on luvassa yhteensä yli 100 000 euroa.
 

Lisätietoja

Kati Skippari
Tampereen kaupunki Ympäristöpäällikkö
Puhelin:
050 521 5198

Sähköpostiosoite on muotoa [email protected]

Toni Paju
Crowdsorsa: Toimitusjohtaja
Puhelin:
050 322 6263
Kuvat: Teija Ahonen
Jaa sosiaalisessa mediassa