Tampereen useilla uimarannoilla vedessä siitepölyä

Tampereella useilla uimarannoilla on havaittu kelluvia ruskeita siitepölylauttoja ja veden kuplintaa. Onkiniemen Elianderin rannalta otetussa vesinäytteessä todettiin erittäin runsaasti siitepölyhiukkasia. Keväisin rantavesien värjäytyminen johtuu useimmiten siitepölystä.
Siitepölylauttoja Alasjärven veden pinnassa.
Siitepölyä Alasjärven rantavedessä.

Vedessä siitepöly haitatonta – lieviä oireita vaikeasti allergisille

Onkiniemen Elianderin rannalla siitepölyhiukkaset olivat värjänneet veden ruskeaksi ja aiheuttaneet sakkakerroksen pinnalle. Siitepöly on vedessä haitatonta, mutta pahasti allergiset saattavat saada siitä lieviä iho-oireita. Siitepöly häviää vedestä siitepölykauden päätyttyä.

Siitepölylauttoja on havaittu myös Tampereen joillakin muilla uimarannoilla, esimerkiksi Hervannan Suolijärvellä sekä Niihaman Alasjärvellä, jossa huomattiin myös kalvoa veden pinnassa.  Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö kävi selvittämässä tilannetta Alasjärvellä. Järven pinnalla havaittiin siitepölyä. Veden kalvo ei ole aiheutunut öljypäästöstä. Rankkasateiden myötä Alasjärveen on virrannut runsaasti pintavettä lähialueilta.

Palautteeseen kannattaa liittää valokuva

Uimarannoista voi antaa palautetta Tampereen palvelupisteeseen. Palautteeseen kannattaa kuvailun lisäksi liittää valokuva mukaan. Tämä helpottaa viranomaisten työtä heidän selvittäessään havaintoa.

Tampereen uimavesien laatua seuraa Tampereen kaupungin terveydensuojeluyksikkö. Ympäristönsuojeluyksikkö seuraa vesistöjen veden laatua vesiensuojelun ja ympäristönsuojelun näkökulmasta.

Tampereen palvelupiste

Tampereen palvelupisteessä saat yleisneuvontaa ja opastusta Tampereen kaupungin palveluista. Jos sinua mietityttää, kenen puoleen kääntyä Tampereen kaupunkiin liittyvissä asioissa, voit kysyä Tampereen palvelupisteeltä.

Saat halutessasi opastusta myös palvelupisteen tiloissa olevien asiakastietokoneiden, sähköisen ilmoitustaulun ja Tampereen kaupungin sähköisten palveluiden käyttöön.

Osoite:
Frenckellinaukio 2 B 33100 Tampere
Puhelin:
041 7308168 (puhelin, pvm/mpm) Asiakaspalvelu
Maanantai: 09:00-16:00
Tiistai: 09:00-16:00
Keskiviikko: 09:00-16:00
Torstai: 09:00-16:00
Perjantai: 09:00-16:00
Emmi Lehkonen
Ympäristötarkastaja
Puhelin:
040 800 4975
Heidi Kiiveri
Terveydensuojelutarkastaja
Puhelin:
040 481 1027
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Sanna Markkanen
Jaa sosiaalisessa mediassa