Nallin luonnonsuojelualue ehdotetaan perustettavaksi Tampereelle Teiskon alueelle

Teiskon, Ukaaseen ollaan perustamassa uutta Nallin luonnonsuojelualuetta Tampereen kaupungin omistamille alueille. Ympäristö- ja rakennusjaosto päätti osaltaan ehdottaa perustamista 9.4.2024. Nallissa suojellaan vanhoja, lehtipuuvaltaisia metsiä ja pienvesiä eliölajeineen.
Kääpiä kaatuneella puunrungolla vanhassa metsässä.
Kuusivaltaista metsää Nallin eteläosassa.

Pirkanmaan ELY-keskus tekee Nallin alueesta luonnonsuojelulain mukaisen rauhoittamispäätöksen. Sitä ennen perustamisehdotusta käsittelee vielä asunto- ja kiinteistölautakunta kevään aikana. Tavoitteena on saada Nallin rauhoitus voimaan tänä vuonna.

Monipuolista luontoa, järeitä lehtipuita

Nallin luonnonsuojelualue sijaitsee Teiskon Ukaanjärven lahden, Ukaanpohjan länsirannalla, noin 20 km Tampereen keskustasta koilliseen. Suojeltava alue on noin 17 hehtaarin laajuinen.  Luonnonsuojelualue koostuu neljästä osa-alueesta. Kaksi niistä sijaistee pohjoisempana ja kaksi noin kilometrin etäisyydellä etelämpänä. Alueella ei ole polkuja.

Nallin metsät ovat vanhoja tai vanhahkoja metsiä, vaikka niitä onkin osittain harvennettu. Nallissa on runsaasti monipuolista puustoa ja lahopuuta.  Metsissä kasvaa paikoin myös järeitä, vanhoja lehtipuita kuten haapaa ja raitaa.

Alueella on monipuolisia ja vaihtelevia luontotyyppejä: tuoreita kangasmetsiä, lehtoja ja tihkupintaisia korpia.  Metsälailla suojeltaviin arvokkaisiin kohteisiin kuuluvat eteläosan tuore lehto ja Pirttiojan puronotko saniaislehtoineen sekä pieni mutta jylhähkö kallio.

Kääpien, liito-oravan, tikkojen ja töyhtötiaisen valtakuntaa

Nallin alueella kasvaa arvokkaita kasvilajeja, esimerkiksi rauhoitettua, alueellisesti uhanalaista soikkokaksikkoa, ja jäkälistä silmällä pidettävää raidankeuhkojäkälää.  Lahopuut tarjoavat hyvät kasvuolosuhteet erilaisille kääville, kuten harvinaiselle ketunkäävälle.  Lintulajistoon kuuluvat muun muassa uhanalaiset, vaarantuneiksi luokitellut pyy ja töyhtötiainen sekä vanhoissa metsissä viihtyvä pohjantikka. Nallissa on havaittu myös liito-oravia. 

Nallin luonnonsuojelualueen perustamista on valmisteltu ympäristönsuojeluyksikön ja kiinteistötoimen yhteistyönä. 

–Uusi luonnonsuojelualue monipuolisilla luontotyypeillään täydentää Teiskon melko harvaa luonnonsuojelualueverkostoa. Suojelualueiden riittävän tiheä verkosto on tarpeen eliölajien monimuotoisuuden turvaamiseksi. Erityisesti muuttuvassa ilmastossa eliölajit pääsevät siirtymään soveliaammille alueille verkostoa pitkin, toteaa ympäristösuunnittelija Eeva Punju Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluyksiköstä.

Nallin perustaminen on mukana Tampereen LUMO -luonnon monimuotoisuusohjelmassa 2021–2030 sekä aiemmassa Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelmassa 2012–2020.

Tavoitteena säilyttää metsien luonnontila ja lajistolle suotuisat olot

Nallin luonnonsuojelualueelle on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma, jonka Pirkanmaan ELY-keskus hyväksyy.  Sen tavoitteena on alueen metsien luonnontilan säilyttäminen ja alueen eliöstölle suotuisten elinolosuhteiden turvaaminen.  Suojelualueelle ei ole suunnitteilla virkistyskäyttöön ohjaavia rakenteita.  
 

Nallin luonnonsuojelualueen osa-alueet kartalla.
Ehdotetun Nallin luonnonsuojelualueen osa-alueet kartalla.

Lisätietoja

Eeva Punju
Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
040 806 2184
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Eeva Punju
Jaa sosiaalisessa mediassa