Kaupinlaakson ensimmäinen asemakaavaehdotus nähtäville

Kaupinlaakson asemakaavoitus etenee. Tampereen yhdyskuntalautakunta hyväksyi 3.4.2024 nähtäville uuden Kaupinlaakson kaupunginosan ensimmäisen (alue aiemmin luonnosvaiheessa nimellä Medi-Park) asemakaavaehdotuksen nähtäville. Kaupin alueella sijaitseva asemakaava tuo uutta asumista ja mahdollistaa raitiotien rakentamisen Taysin alueelta itään.
Kuvassa metsäinen alue jossa kerrostaloja saarekkeina.
Havainnekuva Kaupinlaakso I:n kaavaehdotuksesta. Kuva: Arkkitehdit MY

Suunnittelualue sijaitsee Kaupissa Teiskontien varrella sen pohjoispuolella, Kaupin Kampuksen itäpuolella ja Tenniskeskuksen länsipuolella. Alue on laajuudeltaan noin 36 hehtaaria. Suunnittelualueeseen kuuluu nykyisiä, jo aiemmin kaavoitettuja liike- ja toimistorakennusten korttelialueita ja 240 metrin vyöhyke aiemmin asemakaavoittamatonta aluetta. 

Asemakaavalla mahdollistetaan muun muassa lääketieteen tutkimus-, kehitys-, palvelu- ja tuotantotoiminnan sekä urheilupalvelujen ja asuntokortteleiden rakentaminen Kauppiin Kaupin Kampuksen itäpuolen jatkoksi kehittyvän raitiotien varrelle. Kaupinlaakso I:n asemakaava tuo alueelle noin 2450 asukasta ja 615 työpaikkaa.

Kaupinlaakson kokonaisuus

Uusi Kaupinlaakson kaupunginosa tulee Teiskontien ja tulevan raitiotielinjan varrelle vain noin neljän kilometrin päähän kaupungin keskustasta. Kehittyvän kaupunginosan asukkaille tulee ainutlaatuiset mahdollisuudet liikuntaan ja luonnon läheisyyteen.

Kaupinlaaksosta tulee rakenteellisesti yhtenäinen myös parhaillaan asemakaavoitettavana olevan Alasjärven länsipuolen eli golfkentän alueen kanssa (tuleva Kaupinlaakso II). Kaupinlaakso I ja II tarjoavat valmistuttuaan kodin yhteensä noin 9000 asukkaalle.

Kauppi-Niihaman laajat noin 900 hehtaarin virkistys- ja luontoalueet avautuvat kaava-alueiden pohjoispuolella. Merkittävät luontoarvot ja vanhat metsät suojellaan. Tavoitteena on myös kestävän kehityksen mukainen ja hiilineutraali rakentaminen alueen ja ympäristön merkittävät luontoarvot huomioiden.

Asemakaavaehdotuksen sisältöä

Asemakaavalla mahdollistetaan uuden länsi-itäsuuntaisen Lääkärinkadun ja sinne sijoittuvan raitiotien sekä raitiotiepysäkin rakentaminen. Rakentaminen sijoittuu moreenirinteille ja kallioisille selänteille, osin savialueille. Asuntokorttelit on sijoitettu saarekemaisesti.

Kaupinlaakso I:n toimintojen sijoittelua ja laajuutta on jonkin verran muutettu edellisen vaiheen (Medi-Park) kaavaluonnoksen nähtävillä olon ja palautteen käsittelyn jälkeen. Työpaikkoja on tulossa hieman luonnosvaihetta enemmän ja asumista vähemmän.  Korttelialueita on muutettu ja tiivistetty niin, että metsää säilyy enemmän kuin luonnosvaiheessa oli esitetty.

Luontoarvoiltaan rikkaat väli- ja laaksoalueet jäävät suojaviher- ja virkistysalueiksi. Merkittävät luontoarvot ja vanhat metsät suojellaan niiltä osin kuin ne jäävät rakentamisalueiden lomaan.

Itäosassa Tenniskeskuksen lähelle sijoittuu uusi urheiluhalli ja jonkin verran kaupan palveluja sekä toimitiloja. Itäpään keskustatoimintojen korttelialue liittyy tiiviisti Kaupinlaakson jatkorakentamiseen Teiskontien varrella.

Asemakaava-alueelle tulee rakennusoikeutta noin 196 700 kerrosalaneliömetriä, josta kerrostalotonteille ja asumiselle noin 98 000. Palveluasunnoille varataan 3100 kerrosneliömetriä. Työpaikkojen toiminnoille varataan noin 63 200, pysäköintitaloille varataan noin 35 700, urheiluhallille 9 300 ja muuntamoille ja sähkönsyöttöasemalle varataan 140 kerrosneliömetriä.

Asemakaava on tulossa nähtäville 5.4.2024 samaan aikaan raitiotien jatkamiseen tähtäävien katusuunnitelmaehdotusten kanssa.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Vesa Kinttula
Asemakaavan valmistelija Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 800 7901
Katarina Surakka
Kaupinlaakson kokonaisuus Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 806 3935
Mervi Huhtelin
Hankekehityspäällikkö
Puhelin:
040 354 0560
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa