Linnainmaanpuistoon rakennetaan tulvaniittyjä - tutustu suunnitelmaan

Linnainmaanpuistoa uudistetaan rakentamalla sinne tulvaniittyjä. Niiden avulla varaudutaan ilmastonmuutoksen myötä kasvaviin virtaamiin. Tulvaniityillä parannetaan hulevesien hallintaa ja lisätään luonnon monimuotoisuutta. Viheralueesta saadaan myös maisemaltaan miellyttävä paikka asukkaille ja ohikulkijoille. Suunnitelmasta voi antaa palautetta 25.3.2024 saakka.
Peltomaisemaa ja oja Linnainmaanpuistossa.
Linnainmaanpuistoa ja sen läpi virtaava oja nykytilassa. Viheralueelle rakennetaan tulvaniittyjä.

Suunnitelmaan voi tutustua kaupungin verkkosivuilla tampere.fi/viheralueidensuunnittelu sekä Tampereen palvelupisteessä Frenckellissä, Frenckellinaukio 2 B.

Peltomaisemaa ja metsää

Linnainmaanpuisto sijaitsee Linnainmaan itäosassa. Linnainmaanpuisto rajautuu pitkälti omakotitaloalueisiin ja toimii alueen asukkaiden lähivirkistysalueena. Puiston pohjoispuolinen alue on vanhaa metsää ja metsitettyä peltoa. Puiston eteläosassa sijaitsevat pellot ovat osa laajempaa Linnainmaan peltoaluetta. Pellot ovat merkittävä avoin maisema alueella.

Lisääntyviin vesimääriin varaudutaan tulvaniityillä

Linnainmaanpuiston puistoraitin eteläpuolisen suoran ojauoman linjaus muutetaan loivasti mutkittelevaksi. Uuden ja vanhan ojauoman väliin rakennetaan tulvaniittyjä, jotka viivyttävät vesiä ja auttavat vähentämään tulvia ja parantamaan hulevesien laatua.

Hulevesiä viivytetään myös puiston tulvimisalueella, joka tulee puiston pohjoispuoliselle kosteikkomaiselle metsäalueelle. Vesi nostetaan tulvaniityille ja tulvimisalueelle patorakenteilla vain rankkasateilla ja lumien sulaessa. Kiviverhoillut patorakenteet rakennetaan Linnainmaan puistoraitin kohdalle sekä uoman eteläosaan tulvatasanteen edustalle. Viivytyksellä tasataan virtaamahuippuja ja niistä aiheutuvaa eroosiota Linnainmaanojassa sekä alapuolisessa Pyhäojassa.

Avoin maisematila säilyy

Puiston avointa aluetta säilytetään edelleen mahdollisimman paljon, ja uutta puustoa sijoitetaan vain uoman varteen. Tulvaniityiltä kaivettavat maamassat hyödynnetään loivissa maisemakumpareissa.

Linnainmaanpuistosta entistä monimuotoisempi

Niittyjen perustamisessa hyödynnetään paikalta kaivetun pintamaan siemenpankkia, jolloin kasvillisuuden alkuperä on paikallista. Niittyjen kasvillisuuskirjoa täydennetään siemenkylvöin, jolloin saadaan lajirikkaampaa kaupunkiluontoa. Niittyalueet tarjoavat elinympäristöjä pölyttäjille ja muille hyönteisille sekä linnuille ja pieneläimille.

Uuden ojauoman mutkiin sijoitellaan paikalta kaivettuja kivenlohkareita. Kivenlohkareet estävät veden virtauksen aiheuttamaa eroosiota, luovat vaihtelua maisemaan sekä tarjoavat kasveille ja eliöille suojapaikkoja, koloja ja kasvupaikkataskuja. Viheralueelta poistetaan vieraslajit kuten komealupiini ja jättiputki sekä niiden kasvupaikalta kaivetut maamassat.

Uusi maisemapelto

Ojan ja asuinalueen väliselle pellolle perustetaan uusi maisemapelto. Maisemapellolle voidaan kylvää esimerkiksi auringonkukkia, hunajakukkia ja kehäkukkia. Uuden, mutkittelevan ojauoman länsireunalle istutetaan eri lehtipuiden taimia.

Lahopuut lisäävät monimuotoisuutta

Paikalta poistetut puut ja vesaikot käytetään lahopuuna luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Lahopuut sijoitellaan ojauomaan ja sen luiskiin niin, että sijoittelu ei tuki veden virtausta ja uoma on visuaalisesti miellyttävä. Lahopuun lisääminen kaupunkiluontoon parantaa pölyttäjähyönteisten elinolosuhteita, maaperän laatua ja tarjoaa elinympäristöjä lahopuusta riippuvaisille sieni-, sammal-, hyönteis- ja lintulajeille.

Puistotoiminnot säilyvät entisellään

Linnainmaanpuiston puistoraitin pohjoispuolella kulkevan ladun huonokuntoinen ja jo käytöstä poistunut hiihtosilta puretaan uuden patorakenteen tieltä. Muut puiston toiminnot sekä nykyiset valaisimet, kalusteet ja varusteet säilyvät ennallaan.

Jalankulkureittiä puiston luoteisreunan metsässä korotetaan, jottei polku tulvi rankkasateilla.

Linnainmaanpuiston puistoraitin pohjoispuolinen patorakenne ja jalankulkureitin korotus rakennetaan loppuvuodesta 2024. Muita rakennustöitä esitetään vuoden 2025 talousarvioon. 
 

Lisätietoja

Salla Leppänen
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
044 423 5406
Milja Nuuttila
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
050 413 1911
Kuvat: Salla Leppänen
Jaa sosiaalisessa mediassa