Tampereen kaupunki kertoo Varautumispäivänä, miten häiriötilanteisiin varaudutaan ja kannattaa varautua

Vuosittaista valtakunnallista Varautumispäivää vietetään 7.2.2024. Teema ”Varautuminen on yhteispeliä” muistuttaa siitä, että viranomaisten lisäksi myös kansalaiset voivat varautua kriisitilanteisiin omassa kotitaloudessaan.
Vihreä-musta taustalla valkoinen teksti Varautumispäivä 7.2..
Tänään on valtakunnallinen Varautumispäivä.

Päivämäärä 7.2. muistuttaa siitä, että jokaisen kotitalouden tulisi olla valmis selviytymään 72 tuntia kriisin sattuessa omillaan ja esimerkiksi ilman sähköä tai juoksevaa vettä. Omatoiminen varautuminen tuo mielenrauhaa, kun tietää häiriötilanteen sattuessa pärjäävänsä ilman ulkopuolista apua. Hätäkeskuksia ja viranomaisia tämä auttaa keskittymään vakavimpiin tapauksiin.

Arkisimmillaan varautuminen on tarpeen muuttuvan ilmaston tuomien runsaiden lumisateiden ja myrskyjen vuoksi. Auraamaton tie tai liukkaus voi sulkea kotiin ihmiset, joiden liikkuminen on haurasta tai vaatii apuvälineen.

Kaupunki on valmistautunut kriiseihin monin tavoin

Viranomaisten varautumisesta määrätään lainsäädännöllä. Kunnan valmiussuunnittelua ja varautumista ohjaavat lisäksi valtakunnalliset ja alueelliset päätökset, ohjeet, strategiat, riskiarviot ja suositukset. Esimerkiksi Valmiuslain mukaan kuntien tulee muun muassa valmiussuunnitelmin ja etukäteisvalmisteluin varmistaa tehtäviensä mahdollisimman häiriötön hoitaminen myös poikkeusoloissa. 

Valmiussuunnittelulla luodaan sellaiset johtamisjärjestelmät ja toimintaperiaatteet, joilla Tampereen kaupungin ja sen johdon toiminta turvataan kaikissa olosuhteissa. Varautumisessa pyritäänkin reagoinnin sijasta ennakointiin.

Pormestari vastaa johtamisesta häiriötilanteissa

Häiriötilanteissa voidaan pormestarille myöntää päätösvalta perustoimintojen turvaamiseksi ja tilanteen normalisoimiseksi. Pormestari johtaa aina poikkeusoloissa kaupungin toimintaa yhdessä johtoryhmän kanssa. Johtoryhmän tueksi voidaan perustaa myös erillinen riskienhallinta- ja turvallisuusjohtajan alaisuudessa toimiva tilannekuvaryhmä. Pormestari ja johtoryhmä koordinoivat myös kaupungin kriisiviestintää.

Omatoiminen varautuminen on tärkeää

Monet normaaliolojen häiriötilanteet ovat sellaisia, joihin voi varautua kotikonstein. Viranomaisten voimavarat ovat kriisitilanteissa kuormittuneita, joten apu ei ehdi joka paikkaan, ainakaan kovin nopeasti. Mahdolliset sähkökatkot ja tietoliikenteen häiriintyminen haittaavat myös maksuyhteyksiä, joten käteistä rahaa tulisi mahdollisuuksien mukaan olla aina jonkin verran käsillä.

Kotitalouksien omaehtoisella varautumisella on merkitystä ja tästä Varautumispäivä haluaa muistuttaa. 

Nämä tarvikkeet tulisi joka kodista löytyä:

 • Riittävästi ruokaa koko perheelle. Et tarvitse erillistä hätävarastoa, vaan voit käyttää samoja aineksia kuin muutenkin, kunhan niiden säilyvyys on hyvä. Tärkeää on, että ruoka valmistuu nopeasti ja vähällä vedellä. Mielellään se voidaan syödä kypsentämättä. Muista varata ruokaa myös lemmikeille!
 • Puhdasta vettä. Vettä voi säilyttää esimerkiksi kannellisissa astioissa tai kanistereissa, joilla sitä voi myös noutaa vedenjakelupisteistä. Kaupan pullovedet säilyvät avaamattomina useita vuosia.
 • Taskulamppu sähkökatkojen varalta. Pelkkä lamppu ei tosin riitä, sisällä pitää olla myös toimivat patterit. 
 • Varavoimalähde patterien ja matkapuhelimen lataamiseen
 • Kynttilät valaisevat ja lämmittävät, kunhan kotoa löytyy myös tulitikkuja tai sytytin niiden sytyttämiseen. Muista huolehtia paloturvallisuudesta!
 • Roskapusseja. Vesikatkon aikana roskapusseja käytetään vessana virittämällä pussi wc-pöntön suulle.
 • Kosteuspyyhkeitä käsien puhdistukseen
 • Vessapaperia
 • Reseptilääkkeet ja särkylääkkeitä
 • Kannellinen ämpäri
 • Sammutuspeite
 • Ensiaputarvikkeet
 • Patteriradio 
Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: SPEK
Jaa sosiaalisessa mediassa