Miten Tampere edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta? Yleisöluennot avaavat toimintaa käytännön esimerkkien avulla

Tampereen kaupunki haluaa, että jokainen Tampereella asuva ja täällä vieraileva tuntee olevansa hyväksytty omana itsenään. Kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan on koottu periaatteita, tavoitteita ja tehtäviä, joilla voidaan edetä kohti kaikkien Tamperetta. Suunnitelman sisältöä esitellään työväenopiston kaksiosaisessa Kaikkien Tampere -luentosarjassa.

– Tampereen kaupunki on sitoutunut edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Tavoitteena on, että Tampereella voi jokainen tuntea olonsa tervetulleeksi ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin hän on riippumatta mistään henkilökohtaisista ominaisuuksista, toteaa kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattori Mikko Ala-Kapee.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön tavoitteet ja toimenpiteet on koottu kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan, joka päivitettiin viime vuonna.

– Haluamme nyt kertoa käytännön esimerkkien avulla kaikille tamperelaisille ja muille aiheesta kiinnostuneille, millä tavalla Tampereen kaupunki toimii tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi, Ala-Kapee jatkaa.

Aihepiiriin syvennytään kahdessa Kaikkien Tampere -tilaisuudessa, jotka ovat osa Tampereen seudun työväenopiston yleisöluentojen sarjaa.

– Tampereen kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma perustuu ihmisoikeuksiin ja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeihin. Ensimmäisen luennon aikana käydään lyhyesti läpi tätä taustaa mutta siirrytään nopeasti käytännön tasolle. Miten kaupunki edistää konkreettisesti esteettömyyttä, saavutettavuutta ja ihmisten osallisuutta? Miten kaupunki puuttuu syrjintään ja rasismiin? Entä miten kaupunki haluaa huomioida kaikki tamperelaiset moniperusteisesti ja normitietoisesti? Mikko Ala-Kapee kertoo.

 

Turvallisemman tilan periaatteet haltuun

Luentosarjan toisen osan aiheena ovat turvallisemman tilan periaatteet. Ne ovat ohjeet siitä, millä tavoin tiloissa ja tapahtumissa pyritään olemaan huomaavaisia ja arvostavia kaikkia kohtaan.

Turvallisemmassa tilassa jokainen voi tuntea olonsa tervetulleeksi ja olla luontevasti oma itsensä kaikkine henkilökohtaisine ominaisuuksineen.

– Yhdessä määritellyillä ja julkaistuilla turvallisemman tilan periaatteilla on merkitystä erityisesti niille vähemmistöryhmille, jotka ovat kokeneet syrjintää ja jotka pelkäävät, että heitä kohdellaan uudelleen epäasiallisesti, Ala-Kapee toteaa.

Alustuksessa syvennytään turvallisemman tilan lähtökohtiin sekä siihen, miten voi osallistavasti laatia turvallisemman tilan periaatteet.

– Toivon, että tätä alustusta tulevat kuuntelemaan erityisesti ne, jotka järjestävät Tampereella erilaisia tapahtumia tai toimintaa, yhdenvertaisuuskoordinaattori Mikko Ala-Kapee sanoo.

Kaikkien Tampere -luennot

Kaikkien Tampere -yleisöluennot ovat Tampereen seudun työväenopiston tiloissa Sampolassa (Sammonkatu 2). Esityksiä voi seurata myös etälähetyksenä työväenopiston YouTube-kanavalla.

Tilaisuudet ovat kaikille kiinnostuneille avoimia ja pääsymaksuttomia. Ilmoittautumista ei tarvita. Tilaisuuksissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

Tampereen kaupungin yhdenvertaisuustyötä esittelee yhdenvertaisuuskoordinaattori Mikko Ala-Kapee.

Kaikkien Tampere – Miten Tampereen kaupunki edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa? 
Keskiviikko 14.2.2024 klo 17–18.30, Sampolan auditorio

Kaikkien Tampere – Turvallisempi tila sosiaalisen turvallisuuden lisääjänä 
Keskiviikko 21.2.2024 klo 17–18.30, Sampolan auditorio

 

Lisätty 8.2.2024 klo 14.25 tieto esitysten striimaamisesta.

Lisätietoja

Mikko Ala-Kapee
Yhdenvertaisuuskoordinaattori
Puhelin:
040 515 6166
Teksti: Johanna Kurela
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa