Peltolammi-Pärrinkosken luonnonsuojelualueen tulevalta laitumelta poistetaan puustoa

Peltolammi-Pärrinkosken luonnonsuojelualueelle perustetaan tänä keväänä lammaslaidun suojelualueen ja radan länsipuolelle. Tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuutta ja ylläpitää avointa kulttuurimaisemaa. Laidunalueelta poistetaan runsaasti puustoa. Työt alkavat tammikuun puolivälissä. Työmaa-alueella ei tule liikkua työn ollessa käynnissä.
Kaksi suomenlammasta laiduntaa Rukkamäenpuistossa.
Suomenlampaita laiduntamassa Peltolammilla Rukkamäenpuistossa. Lampaita tulee myös Pärrinkosken uudelle laitumelle.

Alueella säästetään yksittäisiä järeitä puita ja puuryhmiä. Myös Pärrinkosken ympäristö jätetään käsittelemättä. Laitumelle kaadetaan runkoja lahopuiksi maahan. Hakkuutähteitä jätetään tarvittaessa ajouralle suojaamaan maastoa. 

Laidun perustetaan luonnonsuojelualueella sijaitsevalle vanhalle umpeenkasvaneelle viljely- ja laidunalueelle. Hoito edistää luonnon monimuotoisuutta sekä ylläpitää alueen avointa ja kulttuurimaisemaa.  Laidunnuksella niittykasvit saavat elintilaa ja uhanalaisten hyönteisten sekä linnuston elinolot paranevat. Laidunalueella torjutaan lisäksi vieraslajeja ja estetään niiden leviämistä luonnonsuojelualueella.

Kunnostus- ja hoitotoimet toteutetaan osana Uudenmaan ELY-keskuksen rahoittamaa Kuntahelmi-hanketta. Hoitotoimet perustuvat Pirkanmaan ELY-keskuksen vahvistamaan hoitosuunnitelmaan vuosille 2023–2028. Hoitotoimilla on myös Museoviraston hoitolupa, koska laidun sijaitsee osittain muinaisjäännösalueella.

Lisätietoja

Eeva Punju
Luonnonsuojelualueen hoito: Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
040 806 2184
Heli Vuorilampi
Puunkaatotyöt, Tampereen Infra Oy: Metsäasiantuntija
Puhelin:
050 306 0423
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa