Kestävyyssparrauksesta tukea tapahtuman vastuullisuuden kehittämiseen

Tampereen kaupunki on tarjonnut vuonna 2023 kaupungin tapahtumakentän toimijoille kestävyyssparrausta. Sparraukset toteutettiin eri tapahtumatoimijoiden kanssa vastuullisuustyön kehittämiseksi. Kestävyyssparraajana on toiminut Elämystalouden kehitysohjelman suunnittelija Otto Ikävalko.
Festivaaliyleisöä pimenevässä kesäillassa, etualalla pikkutyttö reppuselässä.
Suunnittelija Otto Ikävalko muistuttaa, että kestävyystyötä ei tarvitse tehdä yksin tai luoda työkaluja tyhjästä.

Millaisista elementeistä muodostuu tapahtuman kestävyys, mistä löytyy lisätietoa kestävyysteemoihin, entä miten tapahtuman toimintaa voi kehittää vastuullisemmaksi? Muun muassa näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia syksyn 2023 aikana toteutetuissa kestävyyssparrauksissa.

– Elämystalouden alan toimijoilla on merkittävä rooli kestävämmän yhteiskunnan rakentamisessa. Vastuullisuus on myös kilpailuvaltti, sillä kuluttajat ja tapahtumakävijät ovat yhä kestävyystietoisempia. Halusimme kaupungin puolelta tarjota toimijoille mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan aiheen parissa, kertoo suunnittelija Otto Ikävalko Tampereen kaupungilta.  

Ikävalko muistuttaa, että vastuullisuus ei muodostu vain yhdestä kestävästä elementistä.  

– Kestävyyssparrausten myötä meillä oli mahdollisuus viedä tapahtumakentälle sanomaa siitä, miten kestävä kehitys on ympäristö- ja ilmastotyön lisäksi paljon muutakin. Vastuullisessa tapahtumassa huomioidaan kestävyyden osa-alueet laajasti. Ekologinen, sosiaalinen, kulttuurinen ja taloudellinen kestävyys vaikuttavat toisiinsa, Ikävalko pohtii.  

Vastuullisuussuunnitelmat tukevat tapahtuman kestävyyttä

Kestävyyssparrauksia toteutettiin muun muassa Blockfestin ja Lumina Festivalin kanssa. Sparrauksissa on syvennetty tapahtumatoimijoiden ja kaupungin yhteistyötä.  

– Blockfestin osalta kestävyyssparraus on koskenut yhteistyön kehittämistä Tampereen kaupungin kanssa, vaihtoehtojen läpikäyntiä sekä laajempaa keskustelua tulevien vuosien ratkaisuista ja yhteistyöstä. Keskustelut ovat olleet monipuolisia ja vastavuoroisia. Sekä kaupungin että Blockfestin näkemykset ovat tulleet esille, jotta yhteisten tavoitteiden edistäminen vastuullisuusnäkökulmasta toteutuisi mahdollisimman tehokkaasti, Blockfestien vastuullisuuspäällikkö Saku Juvonen jakaa kokemuksiaan kestävyyssparrauksista.  

Lumina Festivalin tuottaja Jussi Isotalon mukaan kestävyyssparrauksissa käytiin läpi sekä tapahtuman arvopohjaa että käytännön toimenpiteitä kestävyyden eri osa-alueiden toteuttamiseksi.  

– Heti ensimmäisessä sparraussessiossa nousi esille tarve laatia meidän tapahtumallemme oma vastuullisuuden kehittämissuunnitelma, ja sitä kautta tarkentaa kestävän tapahtuman eteen tehtäviä toimenpiteitä ja niiden toteutumisen seurantaa, Isotalo kertoo.  

Sparrauskerroista löytyi työkaluja kestävyyssuunnitelman rakentamiseen.  

– Saimme hyvän ehdotuksen käyttää Tampereen kaupungin "Kohti vastuullisia elämyksiä” eli KOVA-hankkeen laatimaa suunnitelmapohjaa, jonka perusteella lähdimme miettimään tavoitteita, toimenpiteitä ja mittareita meidän tapahtumamme näkökulmasta. Valitse vastuullisemmin -palvelusta saatiin lisää vinkkejä tapahtuman kestävyysteemojen viestintään, Isotalo jatkaa.

Tulevaisuudessa tarve kestävyystyölle kasvaa

Kestävyystyötä ei tarvitse tehdä yksin tai luoda työkaluja tyhjästä.  

– Kestävää tulevaisuutta tehdään yhteistyössä, joten verkostotyö on myös tässä kestävässä roolissa. Jos ei ihan tiedä, että mistä lähteä liikkeelle, niin kannattaa tutustua Valitse vastuullisemmin -palveluun, jonne on koottu kattavasti erilaisia kriteerejä siitä, miten voi toimia kestävämmin Tampereen seudulla, Ikävalko vinkkaa. 

Isotalo pitää kestävyysteemaa keskeisenä elämystaloudelle ja tapahtumateollisuuden tulevaisuudelle.  

– Kuluttajat ovat enenevissä määrin tietoisia ja valveutuneita, ja haluavat tehdä kestäviä kulutusvalintoja. Tapahtumat eivät ole tässä poikkeus. Alan tulevaisuuden kannalta on pakollista löytää ja tehdä ekologisia ratkaisuja. Ilmastonmuutoksen ja ekokriisin haastamassa maailmassa haluamme tehdä parhaamme, että iloa tuovien tapahtumien järjestäminen hyväksyttävällä ja kestävällä tavalla onnistuu jatkossakin, Isotalo pohtii.  

Isotalo korostaa myös järjestäjän vastuuta.  

– Elämystaloudella on keskeinen rooli siinä, että kulttuuri ja sen tarjoamat kokemukset ovat kaikille saavutettavia ja turvallisia. Ekologisen kestävyyden ohella sosiaalinen kestävyys on asia, johon jokaisen tulee kiinnittää huomiota. Tapahtumien tulee olla paikkoja, joihin kaikki voivat tulla ja nauttia niistä ilman, että joutuu kokemaan minkäänlaista ahdistelua tai pelkoa siitä. On järjestäjien vastuulla luoda puitteet, joissa mahdolliseen häirintään puututaan aina ja nopeasti, Isotalo muistuttaa.  

Juvonen näkee vastuullisuusteeman ja siihen liittyvien käytännön toimien näyttäytyvän tulevaisuudessa yhä tärkeämpänä.

– Vastuullisuuteen liittyvät suunnitelmat ja käytännön toimet ovat jatkuvasti tärkeämpiä, aina kuluttajasta artistiin saakka. Tapahtuma-ala on ainutkertaisia kokemuksia luovana alana erityisen tärkeässä asemassa, joten meillä on valtava mahdollisuus hyödyntää alustaamme kannustamaan ihmisiä toimimaan vastuullisemmin, Juvonen summaa.  

Teksti: Elina Uusitalo
Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere
Jaa sosiaalisessa mediassa