Kalevan ja Nekalan lastentaloihin asumista tuovat asemakaavat etenivät nähtäville

Alkuperäisestä käytöstään poistuneiden Kalevan ja Nekalan lastentalojen asemakaavaehdotukset päätettiin asettaa nähtäville 19.12.2023 yhdyskuntalautakunnassa äänin 10–3. Ehdotuksen palautuksesta valmisteluun äänestettiin. Varhaiskasvatus on nykyään käyttöön paremmin soveltuvissa rakennuksissa, ja lastentalojen alueen muuttamista kokonaan tai osittain asumiseen suunnitellaan.
Kalevan lastentalon asemakaava-alueen rajaus virastokartalla.

Kalevan lastentalo sijaitsee osoitteessa Petsamonkatu 9, ja rajautuu Saukonpuistoon sekä kerrostaloihin. Aikanaan valmistuessaan 1953 kyseessä oli Suomen suurin päiväkoti, aluksi nimeltään Tammelan lastentalo. Punatiilinen 1–3-kerroksinen rakennus on kahdesta siivestä muodostuva viuhkamainen kokonaisuus, jonka väliin jää lasten puistomainen leikkipiha. Rakennuksella on  merkittäviä rakennetun kulttuuriympäristön arvoja.

Noin vuosi sitten oli nähtävillä kolme erilaista asemakaavaluonnosta. Ehdotusvaiheessa kaavaratkaisuksi valittiin palautteesta ja todetuista arvoista johtuen koko Kalevan lastentalon suojeleva vaihtoehto, rakennusta ei saa purkaa. Täydennysrakentamista ei osoiteta. Jotta rakennus saataisiin takaisin käyttöön, on valittu pääkäyttötarkoitus, joka mahdollistaa hyvin monen tyyppisiä tulevia käyttöjä: asuin-, liike-, kulttuuri- sekä työpaikkatoimintaa.

Jos koko rakennuksen kunnostus toteutetaan vain asumisena, se tarjoaa kodin noin 70 asukkaalle. Asemakaavassa rakennusoikeutta muodostuu 3300 kerrosalaneliömetriä. Kaava-alueeseen on liitetty Petsamonkatua, jotta pysäköinnin järjestämiselle saadaan tilaa tontilla.

Nekalan muutokset

Nekalan lastentalossa toiminut päiväkoti siirtyi uusiin tiloihin vuonna 2020. Vuonna 1951 valmistuneen Nekalan lastentalon rakennussuojelun ja jatkokäytön mahdollisuutta asumiselle ja siihen liittyvää täydennysrakentamista on tutkittu. Viime vuoden syksyllä nähtävillä oli kolme lastentalon kokonaan säilyttävää vaihtoehtoa.

Nekalan lastentalolla on maisemaa hallitseva asema, vaikka se on mittakaavaltaan lähempänä ympäröivää asuinrakentamista kuin muut lähialueen julkiset rakennukset. Lastentalo koostuu kaksikerroksisesta päiväkotiosasta ja kolmikerroksisesta asuntolaosasta. Asuntolaosassa on vuokra-asuntoja, mutta päiväkotisiipi on ollut vuodesta 2020 tyhjillään sisäilmaongelmien vuoksi. Rakennuksen molemmat osat vaativat kunnostusta. 

Nekalan lastentalo on kooltaan noin 1450 kerrosneliömetriä. Lisäksi asemakaavan muutoksella sallitaan lisäkerrosalaa rakennuksen ulkokuoren sisällä tehtäviin muutoksiin. Rakennuksen ullakon muuttaminen asunnoiksi kasvattaa kerrosalaa arviolta 150 kerrosneliömetriä.

Lastentalon käyttötarkoituksen muutoksen lisäksi asemakaavalla osoitetaan rakennusoikeutta kolmelle paritalolle sekä uudelle kerrostalolle. Korttelin kerrosala kasvaa entisestään yhteensä noin 2200 kerrosneliömetriä. Kaava mahdollistaa liki 60 asuntoa.

Merkittävimmät muutokset luonnosvaiheesta ehdotusvaiheeseen ovat uudiskerrostalon madaltaminen ja sen rakennusoikeuden vähentäminen, millä pyritään korostamaan lastentalon maisemallisesti tärkeää asemaa.

Asemakaavat ovat tulossa nähtäville 21.12. alkaen yli vuodenvaihteen. Molemmat asemakaavat etenevät nähtävillä olon jälkeen yhdyskuntalautakunnan kautta vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäviksi.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Kaupunkiympäristön palvelualue Esittelijä Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Sari Pietilä
Kalevan lastentalo / Valmistelija Kaavoitusarkkitehti
Puhelin:
040 806 2699
Milla Hilli-Lukkarinen
Nekalan lastentalo / valmistelija Projektiarkkitehti
Puhelin:
044 486 3500
Anna-Kaisa Anttila
Toimistoarkkitehti
Puhelin:
041 730 4636
Teksti: Anna-Leea Hyry
Kuvat: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa