Kaupunginvaltuusto hyväksyi henkilöratapihan yhteishankkeiden toteuttamissopimukset

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi henkilöratapihan uudistamiseen liittyvät toteuttamissopimukset sekä niihin liittyvät kaupungin rahoitusosuudet kokouksessaan 18.12.2023. Päätökset kytkeytyvät Väyläviraston Tampereen henkilöratapiha -hankkeeseen sekä niin kutsutun Kannen alueen kehittämiseen Nokia Arenalta rautatieaseman suuntaan.
Havainnekuvassa raitiovaunu sekä asematunneli.
Havainnekuva suunnitteilla olevasta Itsenäisyydenkadun matkaterminaalista.

Tampereen henkilöratapiha -hankkeeseen sisältyvät yhteiset osuudet, joita toteutetaan yhteistyössä Väyläviraston ja VR-Yhtymän kanssa, käsittävät Erkkilän ylikulkusillan ja Itsenäisyydenkadun-, Viinikanojan-, sekä Tampereen valtatien alikulkusiltojen uudistamisen. Tampereen kaupungin osuus hankkeiden rahoituksesta on yhteensä 35,5 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus edellytti päätöksessään (20.11.2023), että eri rakennushankkeet aikataulutetaan siten, ettei muulle liikenteelle aiheudu kohtuutonta haittaa. Lisäksi kaupunginhallitus edellytti, että Ratapihankatua, Viinikankatua ja Tampereen valtatietä ei suljeta missään vaiheessa kokonaan autoliikenteeltä.

Liikenteen sujuvuus ja kaupungin kasvu etusijalla

Tampereen henkilöratapiha on Suomen raideliikenteen solmukohta, ja sen uudistaminen varmistaa osaltaan koko maan henkilö- ja tavaraliikenteen sujuvuuden. Tampereen kaupungille yhteishankkeet ovat avainasemassa vastaamassa kaupungin kasvuun, keskustan kehittämiseen ja eri liikennemuotojen itä-länsireittien parantamiseen.

Erkkilän ylikulkusillan uudistaminen edistää liikenteen sujuvuutta, turvallisuutta ja vähentää ympäristöhaittoja. Samalla Erkkilänkadun kävely- ja pyöräliikennettä kehitetään, ja sillan uusiminen mahdollistaa vaunuhuoltojärjestelmien sekä seisontaraiteistojen rakentamisen Naistenlahteen.

Viinikanojan- ja Tampereen valtatien alikulkusiltojen uusiminen vaikuttaa suoraan raideliikenteen järjestelyihin, ratapihan turvallisuuteen, liikenteen välityskykyyn sekä toimintavarmuuteen. Siltojen uudistamisen myötä myös alueen toiminnallisuutta, viihtyisyyttä sekä pyöräily- ja jalankulkuliikenneväylien toimintoja ja palvelutasoa kehitetään.

Itsenäisyydenkadun alikulkusillan uudistaminen liittyy puolestaan tiiviisti Kannen alueen ja sen liikenteellisen solmukohdan kehittämiseen. Asematunneli ja Itsenäisyydenkadun alikulkusilta yhdistetään tilavaksi matkaterminaaliksi, johon on suunnitteilla raitiovaunupysäkki, liiketiloja sekä esteetön yhteys junien henkilölaitureille. Posteljooninpuiston puoleista tunnelia levennetään uuden pyörätien rakentamiseksi, ja samalla luodaan suora kulkuyhteys junien laiturialueelle.

Keskustan kehittäminen etenee

Henkilöratapihan uudistaminen edistää Tampereen keskustan kehittämistä. Tampereen kaupungin visio on muokata ratapihan hallitsema alue uudeksi ihmisten ja elämän alueeksi, joka tarjoaa tuhansia työpaikkoja ja asuntoja, keskustan palveluita sekä viihtyisää julkista tilaa. Uudet kulkureitit vähentävät ratapihan estevaikutusta ja sujuvoittavat matkaketjuja eri kulkumuotojen välillä.

Lisätiedot

Tampereen kaupunki
Hankejohtaja Tero Tenhunen
[email protected]
puh: +358 50 540 2860

Tampereen henkilöratapiha -hanke
Väylävirasto, projektipäällikkö 
Mikko Heiskanen
[email protected] 
puh: 029 534 3808

Jaa sosiaalisessa mediassa