Jätetaksat vuodelle 2024 hyväksyttiin jätehuoltolautakunnassa

Alueellinen jätehuoltolautakunta hyväksyi 13.12.2023 vuoden 2024 jätetaksat: kunnan ensi- ja toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen jätetaksat, saostus- ja umpisäiliölietteen taksan sekä Vuoreksen ja Ranta-Tampellan putkikeräysjärjestelmän taksan. Jätemaksuihin tulee enimmäkseen korotuksia. Poikkeuksena ovat biojäteastioiden tyhjennyshinnat, jotka pääosin laskevat.

Hintoihin vaikuttavat eniten inflaatio ja korkojen nousu. Taksat tulevat voimaan 1.1.2024. 

Vuonna 2024 kuljetusurakoiden kustannusten arvioidaan nousevan lähes 13 %. Jätemaksujen korotuksissa on eroja alueittain urakkasopimusten, kilpailutusten ja indeksikorotusten takia. Jätemaksuun vaikuttaa jätteen kuljetusmatka ja jäteastian koko.

Sekajäteastioiden tyhjennyshinnat nousevat ja biojäteastioiden laskevat

Toimialueen kunnissa140–660 litran sekajäteastioiden tyhjennyshinnat nousevat 0,28 – 2,21 € (alv 0 %) per astiatyhjennys astian koosta ja kunnasta riippuen. Vastaavasti biojäteastioiden tyhjennyshinnat laskevat enimmillään 3,18 € per tyhjennys ja nousevat enimmillään 1,25 € per tyhjennys, Myös biojätteen syväkeräysastioiden tyhjennyshinnat laskevat osassa kunnista, mutta nousuakin on joissakin kunnissa. 

Biojätteen käsittelykustannukset on siirretty kokonaisuudessaan sekajätemaksuihin, jotta asukkaita kannustettaisiin keräämään biojäte. Biojätteen keräystä on aiemmin tuettu jätemaksuun sisältyvällä perusmaksulla. 

Kartonki-, metalli-, lasi-, ja muovipakkausjätteiden tyhjennyshinnat nousevat

Kartonkipakkausten tyhjennyshinnat nousevat 5,1–17,6 % kunnan ja astiakoon mukaan. Metallin keräysastioiden tyhjennyshintoihin vastaava korotus on 7–13,2 % , lasinkeräysastioiden tyhjennykselle 7,3–13,6 % ja muovin keräysastioille 5,6–9,9 %.

Aluejätepisteen vuosimaksut pienemmät biojätettä kompostoiville tai biojätteen keräykseen liittyneille

Aluejätepistettä käyttävät haja-asutusalueella ne kiinteistöt, joilta ei noudeta säännöllisesti sekajätettä. Aluejätepisteen vuosimaksut ovat vuonna 2024 alennetut niille kiinteistöille, jotka kompostoivat biojätteensä tai ovat liittyneet biojätteen erilliskeräykseen. Esimerkiksi vakinaisen asuinkiinteistön vuosimaksu on biojätettä kompostoivalle tai biojätteen keräykseen liittyneelle 141,12 € (alv 24 %) ja muutoin 152,14 € (alv 24%).

Putkikeräysjärjestelmän jätemaksuihin 11 %:n korotus

Alueellisen putkikeräysjärjestelmän vuosittaiset jätemaksut nousevat 11 % . Putkikeräysjärjestelmä on käytössä Vuoreksessa, ja se otetaan käyttöön myös Ranta-Tampellassa vuoden 2024 aikana. Putkikeräysjärjestelmän ylläpito- ja rahoituskustannukset ovat nousseet erityisesti yleisen korkotason nousun vuoksi.

Putkikeräysjärjestelmään kuuluvien pienkiinteistöjen vuosittainen jätemaksu on 359,76 €/vuosi (alv 24 %) vuonna 2024. Enintään 15 asuinhuoneiston kiinteistön jätemaksujen korotus on 35,74 € / vuosi huoneistoa kohti. Yli 15 huoneiston suurkiinteistöillä vuosittainen jätemaksu on 4,03 € / asemakaavan mukainen kerrosneliö / vuosi. Keskimäärin korotus suurkiinteistöillä on 1257 € eli huoneistoa kohti keskimäärin 30 € vuodessa.

Lietteen kuljetusmaksut nousevat 10–11 %

Pienempien enintään 6 m3:n lietesäiliöiden lietteiden kuljetusmaksut nousevat 10 % ja suurten yli 6 m3:n lietesäiliöiden 11 %. Kuljetusmaksu sisältää lietesäiliön tyhjennyksen ja lietteen kuljetuksen jäteveden puhdistamolle.  Lietteen kuljetuskustannukset ovat nousseet inflaation, kuljetusten kilpailutusten ja indeksikorotusten vuoksi.

Vuonna 2024 säännöllisessä tyhjennyksessä olevan 0–6 m3:n säiliön kuljetushinta on 139,07 € (alv 24 %) ja yli 6 m3:n säiliön kuljetushinta 169,43 € (alv 24 %).  Säännöllinen tyhjennys on edullisin vaihtoehto ja päivystystyhjennys kallein.

Lietteen käsittelymaksu vaihtelee eri kunnissa jätevedenpuhdistamon hinnoittelun mukaisesti. Vuoden 2024 taksassa lietteen käsittelykustannukset ovat vesilaitosten vastaanottohintojen mukaisia.

Lietteen kuljetusmaksut koskevat kaikkia muita toimialueen kuntia paitsi Nokiaa, jossa on käytössä kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus. Lietteen käsittelymaksut koskevat kaikkia toimialueen kuntia. 

Jätehuoltolautakunnan toimialue kattaa Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan (entisen Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampereen, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kunnat. Pirkanmaan Jätehuolto Oy vastaa jätehuollon käytännön järjestämisestä eli tarjoaa kuntalaisille jätehuoltopalvelut Nokian lietekuljetuksia lukuun ottamatta.
 

Lisätietoja

Jani Suoniemi
Jätehuoltosuunnittelija
Puhelin:
040 596 4737
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa