Periaatteet maalämpökaivojen sijoittamisesta yleisille alueille hyväksyttiin

Tampereen kaupunki on laatinut ohjeen ja periaatteet, joiden rajoissa maalämpökaivojen sijoittaminen yleisille alueille on mahdollista, kun niiden sijoittamisesta ei aiheudu haittaa alueen muille toiminnoille. Yhdyskuntalautakunta hyväksyi 21.11.2023 asiaa koskevan ohjeen.

Tampereen kaupunki on laatinut ohjeen ja periaatteet, joiden rajoissa maalämpökaivojen sijoittaminen yleisille alueille on mahdollista, kun niiden sijoittamisesta ei aiheudu haittaa alueen muille toiminnoille. Yhdyskuntalautakunta hyväksyi 21.11.2023 asiaa koskevan ohjeen.

Paine maalämpökaivojen sijoittamiseen myös kaupungin omistuksessa oleville yleisille alueille on lisääntynyt, koska yhä useampi toimija haluaa siirtyä maalämpöön. Tiiviissä kaupunkirakenteessa kiinteistön käytössä olevan tontin koko ei aina riitä tarvittavaan maalämmön energiapeittoon kiinteistön tarpeisiin nähden.

Maalämpöjärjestelmän rakentaminen edellyttää asemakaava-alueella aina lupaa. Ohje maalämmön suunnittelusta Tampereen kaupungin yleisille alueille on suunnattu ensisijaisesti maalämpöalan ammattisuunnittelijoille. Ohje täydentää Tampereen yleistä maalämpöohjeistusta.

Lämpökaivot sijoitetaan ensi sijassa omalle tontille. Mikäli riittävää energiapeittoa ei saavuteta tontin alueella, voidaan kaivoja sijoittaa omalla tontilla alle 7,5 metrin etäisyydelle rajasta maanomistajan tai naapurin suostumuksella. Myös vinoporaaminen yleisen alueen puolelle on mahdollista.

Mikäli omalle tontille sijoitetulle maalämpökaivolle ei saada riittävää energiapeittoa, voidaan lämpökaivot sijoittaa kokonaan yleiselle alueelle, jos ei ole erityistä estettä. Asemakaavoista poikkeamista käsittelevä työryhmää arvioi ennen lupakäsittelyä, voidaanko maalämpökaivon poraamista yleiselle alueelle puoltaa. Arvioitavia asioita ovat alueen suunnittelutilanne ja reunaehdot sekä maasta otettavan energian määrä, jotka hankkeeseen ryhtyvän tulee toimittaa harkintaa varten.

Jos edellytykset luvan hakemiselle täyttyvät, etenee luvan käsittely rakennusvalvontaviranomaiselle lupapisteen kautta. Mikäli tehdään vinoporaus omalta tontilta yleisen alueen alle, kaupungin kanssa tehdään sijoitussopimus. Mikäli lämpökaivojen alkupiste on yleisellä alueella, sijoittamisesta tehdään kaupungin kanssa maanvuokrasopimus. Sopimukset tehdään voimaan toistaiseksi.

Yleiskaavoitus koordinoi kaupungin ohjeen valmistelua. Mukana oli edustajat asemakaavoituksesta, viheralueet ja hulevedet -yksiköstä, rakennusvalvonnasta, kiinteistönmuodostus-yksiköstä, kuntatekniikan suunnittelu -yksiköstä, ilmasto-​ ja ympäristöpolitiikka -yksiköstä, ympäristönsuojelusta, kiinteistöt,​ tilat ja asuntopolitiikka -palveluryhmästä sekä Tampereen Energiasta. Ohjeen valmistelusta ovat vastanneet FCG ja GTK. 

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Pia Hastio
Valmistelija Yleiskaavapäällikkö
Puhelin:
040 801 6917
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa