Ilmoittaudu mukaan lapsen oikeuksien viikolle 2023

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.–26.11.2023. Tänä vuonna teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin, ja erityisesti huomiota kiinnitetään lasten ja nuorten mielen hyvinvointiin. Lapsen oikeuksien viikkoa viettämällä lisätään tietoisuutta lapsen oikeuksista ja rakennetaan yhdessä lapsiystävällisempää Tamperetta.

Ilmoittautuminen Lapsen oikeuksien viikolle 2023 on käynnissä parhaillaan. Mukaan voivat lähteä kaikki tahot, joiden toiminnalla on vaikutuksia lapsiin ja nuoriin. Viikon viimeisenä arkipäivänä eli perjantaina 24.11. järjestetään Lapset mukaan töihin -päivä, jolloin on lasten vuoro tutustua työpaikkoihin. 

Lapsen oikeuksien viikolla hyvinvointia rohkaistaan lähestymään erityisesti lasten ja nuorten omien ajatusten ja kokemusten pohjalta. Lapsenoikeudet.fi-sivustolla on julkaistu kouluille ja varhaiskasvatuksen yksiköille suunnattua materiaalia, tehtäviä ja vinkkejä hyvinvoinnin ja lapsen oikeuksien käsittelyyn. Myös seuroille, järjestöille ja seurakunnille on tarjolla omia valmiita materiaaleja, joiden avulla toimijat voivat viikon aikana huomioida lapsen oikeudet toiminnassaan. 

Lasten oikeuksien viikolla – ja vuoden jokaisena päivänä – on tärkeää muistaa myös arkisten kohtaamisten arvo. Jokaisella lapsella ja nuorella on erilainen lähtökohta, elämäntilanne ja tausta, joiden varaan juuri hänen hyvinvointinsa rakentuu. Siksi ”Mitä kuuluu?” tai ”Miten sä voit?” -kysymys arjessa saattaa olla ratkaisevan tärkeä askel yksilön hyvinvoinnin ja tulevaisuuden kannalta. 


Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia


Lapsen oikeuksien viikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta lapsen oikeuksista, jotka käänteisesti ovat aikuisten velvollisuuksia. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan jokaisella lapsella on oikeus terveyteen, riittävään ravintoon, sosiaaliturvaan, riittävään elintasoon, terveelliseen ja turvalliseen ympäristöön, koulutukseen sekä lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan. 

Tietoa ja työkaluja lapsen oikeuksien jatkuvaan edistämiseen voi hankkia eOppivan ja kansallisen lapsistrategian avoimista verkkokoulutuksista. Erityisesti Johdatus lapsen oikeuksiin – Turvaa lapsen oikeuksien toteutuminen -koulutus soveltuu kaikille lapsen oikeuksista kiinnostuneille. Koulutuksessa oppii tunnistamaan arjen tilanteita, joissa lapsen oikeudet saattavat jäädä toteutumatta (linkki tekstin lopussa).

Lasten ja nuorten suotuisan kasvun turvaaminen on aikuisten yhteinen tehtävä. Etsimällä yhdessä keinoja lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseen rakennamme lapsiystävällisempää Tamperetta.
 

Lisätietoja

Johanna Pyymäki
Projektipäällikkö
Puhelin:
041 730 7248
Kuvat: Visit Tampere – Laura Vanzo
Jaa sosiaalisessa mediassa