Ydinkeskustaan opiskelija-asuntoja lisäävä asemakaavaehdotus nähtäville

Kyttälän kaupunginosassa Tuomiokirkonkadun ja Verkatehtaankadun kulmassa sijaitsevassa korttelissa suojellaan asemakaavalla osa vanhoista teollisuusrakennuksista ja mahdollistetaan niihin sopeutuva uusi asuin- ja liikerakennus. Suunnitteilla on lisää opiskelija-asuntoja. Tampereen yhdyskuntalautakunta hyväksyi 24.10.2023 asemakaavan muutosehdotuksen asetettavaksi nähtäville.
Havainnekuvassa keskellä uusi, korotettu rakennus.
Havainnekuva korotetusta rakennuksesta. Kuva: Arkkitehtitoimisto Neva Oy

Ehdotus turvaa kaupunkikuvallisesti merkittävät osat. Vanhasta teollisuusrakennuksesta säilyy 1940-luvun rakennuksen kulmaosan julkisivut sekä Verkatehtaankadun varrella tontin vanhin kadun puoleinen vuonna 1926 valmistunut Tampereen Pukimotehtaan rakennusosa.

Korttelin pääkäyttötarkoitukseksi osoitetaan asuinkerrostalojen korttelialue opiskelija-asumista varten. Kadun varren rakennusten ensimmäiset kerrokset säilytetään liike- ja palvelukäytössä. Kadun puoleisilla rakennuksen osilla saa säilytettäviin, nelikerroksisiin rakennusosiin sovittaen rakentaa sisäänvedetyn 8-kerroksisen korotusosan.

Uudet rakennusosat sekä uudisrakennukset tulee sovittaa alkuperäiseen rakennustapaan, materiaaleihin ja yksityiskohtiin. Uudisosan massoittelu on sisäänvedetty vanhan rakennuksen räystäslistan yläpuolelta.

Sisäpihalla olevalle yksikerroksisen rakennusalan kattopihalle sekä uudisosan katolle on osoitettu oleskelupihat sekä niihin liittyviä oleskelutiloja. Ylimmän kerroksen yläpuolelle saa sijoittaa teknisiä tiloja, saunan lisätiloineen, niihin liittyvän terassin, asukkaiden takka- ja kerhotilan sekä niiden vaatiman porrashuoneen.

Kaupungin tavoitteena on lisätä asumista keskustaan. Kaava-alue on korttelin päässä Hämeenkadulta ja rautatieasemalta. Tontit on rakennettu täyteen, eikä niissä ole katutason pihatilaa. Pyöräpysäköinnille osoitetaan tilat.

Kaavatyön vaiheita

Edellisessä vaiheessa oli nähtävillä kaksi asemakaavaluonnosta. Nähtäville tulevaa kaavaehdotusta varten on tutkittu tarkemmin ympäristövaikutuksia, alueen erityisiä kaupunkikuvallisia ja kulttuuriympäristön arvoja sekä rakennusosien säilyttämistä.

Luonnosvaiheen jälkeen kaavaratkaisua on kevennetty ja korotusosan rakennusalaa on vedetty sisään. Kaava ohjaa sovittamaan uudisrakentamisen rakennetun ympäristön arvoihin sekä kaupunkikuvaan.

Tontilla sijaitsee alun perin vaateteollisuuden käyttöön useissa eri vaiheissa rakennettu rakennuskokonaisuus. Rakennuksissa on toiminut tehdaskäytön jälkeen muun muassa koulutustiloja (TTKK:n arkkitehtiosasto), hotelli, opiskelija-asuntola, vähittäismyymälä ja ravintola.

Kaavatyön alussa hakijan tavoite oli vanhan asuin- ja liikerakennuksen purkaminen ja kahdeksankerroksisen uudisrakennuksen rakentaminen. Tavoitteet täsmentyivät aloitusvaiheen kaupunkilaisten ja viranomaisten palautteen myötä.

Asemakaavaehdotus aineistoineen on tulossa nähtäville 26.10.–16.11.2023.

Sport Campuksen kaava-asia siirtyi

Hakametsän Sport Campuksen asemakaavaehdotus otettiin pois yhdyskuntalautakunnan 24.10.2024 esityslistalta, koska kaavaselostusta joudutaan tarkentamaan ennen nähtäville laittoa.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Kaupunkiympäristön palvelualue Esittelijä Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Hanna Montonen
Valmistelija Yhdyskuntasuunnittelupäällikkö
Puhelin:
040 801 6952
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa