Kauniit klassikot – Uusi lainattava museopaketti ikäihmisten iloksi

Kauniit klassikot -pienoisnäyttelyn teokset ovat tamperelaisten ikäihmisten suosikkeja, jotka he äänestivät useiden teosten valikoimasta kevään 2023 aikana. Kaikille avoimet tilaisuudet pidettiin keväällä Kuuselakeskuksessa, Kalevan kulmassa ja Tammelan lähitorilla.

Eniten osallistujia miellyttivät luontoaiheiset Eero Järnefeltin Marjastajat (1888) ja Berndt Frang-Ponsion Aaltoileva Näsijärvi (1914). Ääniä saivat myös tutut maisemat Elin Danielson-Gambogin Tammerkosken siltaa (1903) ja Lennu Juvelan Viimeiset talvimarkkinat (1941).  Maria Wiikin Huono omatunto (1886) oli myös viiden suosituimman joukossa.

Alkuperäiset taideteokset ovat Tampereen taidemuseon kokoelmissa. Teoskuvista valmistetut viisi laadukasta painokuvaa on kehystetty kauniisti.  Lisäksi on toteutettu Kauniit klassikot -taidekuvakortit, joissa on 20 erilaista teoskuvaa sekä mielenkiintoista tietoa teoksesta ja taiteilijasta sekä harjoituksia taidekuvien katseluun.

Taidekuvat ja -kortit muodostavat Kauniit klassikot -kokonaisuuden, jota ikäihmisten palveluyksiköt, yhdistykset ja muut kiinnostuneet yhteisöt voivat lainata. Lainaajat ripustavat näyttelyn seinilleen asukkaiden ja vieraiden iloksi.  Lainaaminen on maksutonta Konkarit – ikäihmisten museopalveluja -toimintaa Tampereen kaupungilla. Lisätietoja lainaamisesta kerrotaan Konkarit-kotisivuilla,  Lainattavat museopaketit, kohdassa Taide.

Kokonaisuuden suunnittelu ja toteutus on museolehtori Lila Heinolan käsialaa. Kiitos yhteistyöstä Tampereen taidemuseolle teoskuvien käytöstä, Kirsi Hiedalle avusta kuratoinnissa, museolehtori Viliina Julkuselle (Tampereen taidemuseo) ja Henna Välimäelle (Vapriikki) avusta korttitekstien kirjoittamisessa. Graafisesta taitosta kiitos kuuluu Vilja Heinoselle (Kraffa). Lisäksi kiitos yhteistyöstä Pirkanmaan omaishoitajat PIONI ry:lle, Koivupirtin säätiölle ja Sointu senioripalveluille.

 

 

Kuusi naista katselee pöydälle aseteltuja taidekuvakortteja.
Kauniit klassikot -taidekuvakorttien harjoitusten avulla voi toteuttaa ryhmälle mielenkiintoisen keskustelu- tai taidetuokion. Ensimmäisen kerran kortteja tutkittiin 11.10.2023 Viitoskerhossa Pellervonkadulla.
Teksti: Lila Heinola
Kuvat: Lila Heinola
Jaa sosiaalisessa mediassa