Tampere sai kasvikattolinjauksen

Tampereella on hyväksytty yhteiset tavoitteet kasvikattojen suunnittelulle, toteuttamiselle ja ohjaamiselle. Yhdyskuntalautakunta hyväksyi kasvikattolinjauksen 10.10.2023. Ohjeellisessa linjauksessa määritellään kasvikattojen tarvetta ja edistämisen tapoja sekä kaupungin omissa kiinteistöissä että kaupungin ohjaamassa yksityisessä rakentamisessa.

Linjaus perustuu eri hallintokuntien laajaan yhteistyöhön sekä eri näkemysten ja intressien yhteensovittamiseen. Linjauksen tarkoitus on ohjata, kannustaa ja jakaa tietoa sekä auttaa kohtelemaan rakennushankkeita johdonmukaisesti ja tasapuolisesti.

Kasvikattolinjauksen mukaan Tampereella kasvikattojen rakentamiseen velvoitetaan tai siihen kannustetaan erityisesti kantakaupungin täydennysrakentamisessa ja uusien tiiviiden alueiden asuin- ja liikerakentamisessa sekä tilanteissa, joissa kasvikatolla on erityinen merkitys hulevesien käsittelylle tai luonnon monimuotoisuudelle.

Kuusi linjausta

Tampereen kasvikattolinjaus koostuu kuudesta linjauksesta, raportista ja kolmesta ohjekortista. Linjaukset ovat: 

Tampereella hyödynnetään kattojen tarjoamia monipuolisia mahdollisuuksia ja tunnistetaan kasvikattojen edut.

Kasvikatoilla lisätään vehreyttä, viihtyisyyttä ja kaupunkikuvallista laatua tiivistyvään kaupunkimaisemaan, olemassa olevia arvoja kunnioittaen.

Tampereen kaupunkiluonnon monimuotoisuutta parannetaan kasvikattojen avulla.

Kattojen suunnittelussa huomioidaan positiiviset ja negatiiviset ilmastovaikutukset ja huomioidaan eri tavat päästä ilmastotavoitteisiin.

Kasvikaton edellyttäminen ja rakentaminen perustuu kokonaisharkintaan ja kestävyystavoitteiden toteuttamiseen.

Tampereen kaupunki on vastuullinen kasvikattotoimija, joka näyttää esimerkkiä, kannustaa ja jakaa tietoa.

Tietoja ja ohjekortteja

Raporttiin on koostettu myös tietoa kasvikattojen hyödyistä, ominaisuuksista, vaikutuksista ja soveltamisen tavoista osana kaupunkisuunnittelua ja rakentamista sekä asetettu linjauksen toteuttamisen ja seurannan tavoitteet. Ohjekorttien teemoina ovat kattojen käytön mahdollisuudet, kasvualustat sekä kasvillisuuden valinta ja hoito katoilla.

Kasvikattolinjaus toteuttaa Tampereen strategian tavoitetta hyödyntää rohkeasti uusia tapoja vehreyden lisäämiseksi kaupunkiympäristössä sekä parantaa määrätietoisesti luonnon monimuotoisuuden tilaa. Kasvikatot ovat osaratkaisu Tampereen strategian tavoitteessa sovittaa yhteen kasvavan ja kestävän kaupungin haasteita keskittyen kasvun laatuun.

Kasvikattolinjauksen laatiminen ja kaupungin viherkattopilotin toteuttaminen ovat sekä Hiilineutraali Tampere 2023 -tiekartan että luonnon monimuotoisuuden LUMO-ohjelman toimenpiteitä.

Toteuttaminen ja seuranta

Tampereen kasvikattolinjauksessa on eritelty toimenpiteet ja vastuuyksiköt linjauksen edistämiseksi. Keskeisiä toimenpiteitä ovat muun muassa kasvikattojen laatutavoitteiston laatiminen alueittain paikkatietopohjaisesti (yleiskaavoitus), kasvikattoja koskevan asemakaavamääräysten ja kattojen laatutavoitteiden määrittelyn kehittäminen (asemakaavoitus), kasvikattojen määrän ja pinta-alan seurantatiedon koostaminen (rakennusvalvonta), kasvikattojen toteuttaminen kaupungin hankkeissa linjauksen mukaisesti (kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka), vihreän infrastruktuurin teeman pilotointi osana tontinluovutuskilpailua (kiinteistöt, tilat ja asuntopolitiikka) sekä kasvikattotiedon koostaminen ja jakaminen (eri yksiköt).

Linjauksessa esitetään perustettavaksi hallintokuntia yhdistävä kaupunkivihreän yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on seurata ja ohjata Tampereen kasvikattolinjauksen toteutumista. Lisäksi ryhmän tehtävänä on seurata ja kehittää myös muita kaupunkivihreään liittyviä linjauksia ja työkaluja Tampereella, kuten viherkerrointa.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Mirjam Larinkari
Valmistelijat Erikoissuunnittelija
Puhelin:
040 594 0721
Marika Viinanen
Suunnittelupäällikkö
Puhelin:
040 658 6364
Teksti: Anna-Leea Hyey
Kuvat: Mirjam Larinkari
Jaa sosiaalisessa mediassa