Kurkistuksia omintakeiseen arkkitehtuuriin ja tilaa leikkaavia paperitaideteoksia Kulttuuritalo Laikun syksyssä

Reima Pietilän arkkitehtuurin saloja raottavat näyttelyt Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu - Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja ja MORFOLOGIA URBANISMI sekä Johanna Pihlajamaan Verkon silmästä -puupiirroksia -näyttelyt avautuvat lauantaina 30.9. Kulttuuritalo Laikun Galleriassa ja Studiossa. Näyttelyihin on vapaa pääsy.
Mustavalkoisessa kuvassa oven raosta kurkistaa parrakas ja silmälasipäinen mies. Ovien edessä on tummahiuksinen nainen, joka hymyilee.
Reima ja Raili Pietilä

”Tiedetään ihmeen vähän siitä, miten rakennusajatus ensin syntyy tai mitä luonnostamisessa tapahtuu. Pyynnistähän siinä on kyse, siitä, miten viritellään ajatukselle aie, miten rakennetaan rita.” – Reima Pietilä (1985)

Arkkitehti ja akateemikko Reima Pietilän (1923–1993) syntymästä tuli 25. elokuuta kuluneeksi 100 vuotta. Reima Pietilä tunnetaan suomalaisen ja kansainvälisen arkkitehtuurin kentällä poikkeuksellisena henkilönä sekä merkittävän arkkitehtuurituotantonsa, teoreettis-filosofisten kirjoitustensa että myös opetustoimintansa kautta. Hän oli ahkera keskustelija, joka toimi usein arkkitehtuuridebatin alkuunpanijana niin töidensä kuin kirjoitustensa kautta. Suunnittelutyössä Pietilän tärkeä kumppani oli arkkitehti ja puoliso Raili Pietilä (os. Paatelainen, 1926–2021).  

Nyt Laikun Galleriassa avautuva näyttely muodostuu kahdesta Suomen Arkkitehtuurimuseon tuottamasta kokonaisuudesta: Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu - Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja sekä MORFOLOGIA URBANISMI.  

”Sanastelu, luonnostelu ja kuvittelu” olivat tärkeä osa Pietilän taiteellista työskentelyä sekä arkkitehtuurin syntyprosessia. Näyttelyssä on esillä Pietilän luonnoksia, aforismin kaltaisia oivalluksia arkkitehtuurista sekä pienoismalleja, jotka havainnollistavat, millainen hahmo alkuideoista syntyi. Kokonaisuus tutustuttaa kävijän Reima Pietilän omintakeiseen suunnittelutapaan. Näyttelyn ovat kuratoineet Kaisa Broner-Bauer ja Marja-Riitta Norri. Näyttelyn on tuottanut Suomen Arkkitehtuurimuseo.

Lisäksi esillä on vuonna 1960 järjestetyn MORFOLOGIA URBANISMI -näyttelyn alkuperäisiä aineistoja, joiden avulla Pietilä pyrki herättämään keskustelua kaavoituksen jähmeydestä. Näyttely myös havainnollisti, miten todellisuus, maantiede ja luonnon morfologia, muoto-oppi, olivat keskeisiä Pietilän luovan työn lähteitä.

Näyttelyn Kulttuuritalo Laikkuun toteuttaa Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry:n Tampereen paikallisosasto TamSafa yhteistyössä Suomen arkkitehtuurimuseon kanssa.

Näyttelyyn liittyy Reima Pietilä 100-juhlaseminaari, joka järjestetään keskiviikkona 4.10.2023 (ennakkoilmoittautuminen 2.10. mennessä). Seminaari on osa Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon ohjelmistoa. Seminaarissa pitävät alustuksen kolme Pietilä asiantuntijaa. Illan päätteeksi paneelikeskustelu Pietilöiden merkityksestä suomalaisen arkkitehtuurin kehitykselle. Lue lisää tapahtumasivulta.

Johanna Pihlajamaan uudet puupiirrokset ovat esillä toistensa lomassa verkoiksi leikattuina

Keltaisesta paperista on leikattu verkkomaista kuviota. Sen takana hohtaa violetti valo.
Johanna Pihlajamaa: Verkon silmästä

Ne jakavat tilaa ja päästävät katsomaan lävitsensä. Leikattu paperi rytmittää näkymää peittoon ja leikkaamalla auenneet verkonsilmät avaavat sitä. Valo ja varjot luovat oman kuvionsa kokonaisuuteen. Teos kutsuu ympärilleen kiertämään ja havainnoimaan. Näyttelyssä on esillä myös perinteisempiä vedoksia.
 
Kuvataiteilija Johanna Pihlajamaa työskentelee taidegrafiikan tekniikoita käyttäen. Hän yhdistää eri painotekniikoita toisiinsa saadakseen paperiin tarvitsemansa painojäljen. Puupiirros on tekniikoista pääosassa, mutta myös metalligrafiikan tekniikoita ja painamista erilaisilta pinnoilta on nähty käytettävän hänen teoksissaan. Vedokset ovat uniikkeja. Grafiikalle ominainen sarjallisuus näkyy toistuvissa kuva-aiheissa, joita Pihlajamaa varioi pitkäänkin.
 
Näyttelyn valmistamiseksi Pihlajamaan työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Alfred Kordelinin säätiö.
 
Johanna Pihlajamaa (s. 1973 Nivalassa) on opiskellut kuvataiteilijaksi Imatran taideoppilaitoksesta ja suoritti AMK-tutkinnon Tampereen ammattikorkeakoulussa valmistuen 2003. Hän opiskeli koronakaudella kulttuurituottajan YAMK-tutkinnon Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Pihlajamaa asuu ja työskentelee Tampereella.

Torstaina 26.10. kello 17 Johanna Pihlajamaan taiteilijatapaamisessa on aiheena "Kuinka puupiirrokseni syntyvät". Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja yleisö voi kysellä muun muassa puupiirrostekniikasta tai teosten sisällöstä suoraan taiteilijalta. Ohjelma on osa Tampereella 20.-29.10. vietettävää Galleriaviikon tapahtumasarjaa.

Näyttelyt ovat esillä 30.9.-5.11.2023.
Näyttelyihin ja taiteilijatapaamiseen on vapaa pääsy.

Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4, Tampere


Avoinna
ti-pe klo 9–20
la-su klo 10–18

Lisätietoja

Irma Puttonen
Johtava koordinaattori
Puhelin:
050 553 8673
Jaa sosiaalisessa mediassa