Viihtyisä ja monipuolinen Hatanpään Kartanonpuisto ja arboretum säilytti Green Flag Award -tunnuksen

Hatanpään Kartanopuisto ja arboretum sai jälleen Green Flag Award -palkinnon. Lepaan näyttelyssä julkistettiin 19 Green Flag Award -tunnuksen voittanutta viheraluetta 17.8.2023. Osa on jo ennestään tuttuja palkinnon saaneita, mutta palkittujen joukossa oli myös monta uutta viheraluetta. Suomessa on palkittu laadukkaasti ylläpidettyjä Green Flag Award -viheralueita jo useamman vuoden ajan.
Fuksian punainen ruusupenkki ruusutarhassa.
Ruusutarha kukoistaa kesästä syksyyn.

Puistoa kehitetty maisema-arvoja ja kulttuuriperintöä vaalien

Useana vuonna jo aiemmin tunnuksen voittanut Hatanpään kartanopuisto ja arboretum säilytti tunnuksen vakuuttamalla tuomarit monipuolisuudellaan ja viihtyisyydellään. Tuomareiden mukaan puistosta voi aina löytää uutta, ja alueen niittyalueet, maapuut ja vanhat monilajiset puut muodostavat rauhallisen ja harmonisen kokonaisuuden. Puisto on siisti, hallittu ja laadukkaasti hoidettu, ja esteettömyys on hienosti otettu huomioon leveillä ja tasaisilla kulkuväylillä. Tuomarit arvostivat myös sitä, että puistoa on kehitetty luonnonmukaisemmaksi sen maisema-arvoa ja kulttuuriperintöä vaalien.  Puisto tarjoaa kävijöille rauhaa, upeita maisemanäkymiä, virkistäytymistä ja yhteisöllistä toimintaa lähellä Tampereen ydinkeskustaa. 

Puistoa hallinnoi Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualue sen ja kunnossapidosta vastaa Tampereen Infra Oy.
 –Palkinto innostaa myös kunnossapitäjiä panostamaan suunnitteluun ja katsomaan omaa työtä uusin silmin, summaa Infran työmaapäällikkö Jussi Suominen Kartanopuiston ja arboretumin kunnossapitäjien mietteitä palkinnosta.

Hakijoista seitsemän ensikertalaisia – haun uusineet viheralueet säilyttivät tunnuksen

Ensimmäistä kertaa Green Flag Award -tunnuksen voittivat Harju Campus Park Ravijoella, Finby Liikuntakeskus Paraisilla, Jokilaakson matkailupuutarha Lapualla, Oulun Hupisaarten kaupunginpuisto, Riihimäen Perhospuisto, Snellmaninpuisto Kuopiossa ja Mikkelipuisto Mikkelissä. Tunnuksen uusivat Hatanpään kartanopuiston ja arboretumin lisäksi viime vuodelta Lahden Pikku-Vesijärvenpuisto, Lepaan kampuspuisto, Mikkelin Naisvuori, Marketanpuisto ja Axxell Överbyn kampus Espoossa, Paraisten keskuspuisto, Kellonummen hautausmaa Espoossa sekä Kotkan viisi puistoa: Jokipuisto, Sapokan vesipuisto, Fuksinpuisto, Sibeliuksenpuisto ja Katariinan meripuisto.

Yli 2000 palkittua viheraluetta 15 eri maassa

Green Flag Award on viheralueiden kunnossapidon ja hallinnoinnin laadun tunnistava palkintojärjestelmä, jota hallinnoi englantilainen Keep Britain Tidy -organisaatio, Suomessa Viherympäristöliitto ry. 

Green Flag Award on palkinnut puistoja Suomessa vuodesta 2016 lähtien, jolloin Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan kampuksen puistolle myönnettiin ensimmäinen GFA-tunnus. Laadukkaissa GFA-kohteissa huomioidaan kokonaisvaltaisesti alueen käyttäjät, ympäristö sekä toimintastrategia. Suomen Green Flag Award -tunnuksen voittaneet viheralueet liittyvät yli 2 000 viheralueen kansainväliseen verkostoon 15 eri maassa, kuten Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Meksikossa, Turkissa, Belgiassa, Espanjassa ja Amerikassa.

Tuomaristo arvioi kirjallisesti ja kohdekäynneillä

Green Flag Award -palkintojärjestelmä on ainoa laatuaan koko maailmassa, jossa koulutettu tuomaristo arvioi viheralueen toimintaa sekä kirjallisesti hallinnointisuunnitelman avulla sekä kohdekäynneillä. Jokainen hakija vastaanottaa vuosittain kirjallisen ammattilaispalautteen, jossa arvioidaan viheralueen toimintoja 27 kohtaa sisältävän kriteeristön avulla. Kriteeristö vakiinnuttaa yleiset standardit laadukkaille viheralueille, jonka avulla niitä voidaan kehittää ja perustella rahoitusta sekä houkutella lisää käyttäjiä viheralueille.
 

Näkymä arboretumin rantaan.
Hatanpään Kartanopuisto ja arboretum rajoittuvat länsipuolelta Pyhäjärveen. Puistossa on runsaasti ranta-aluetta.

Lisätietoja

Timo Koski
Kaupunginpuutarhuri
Puhelin:
050 345 7568
Jussi Suominen
Tampereen Infra Oy, työmaapäällikkö:
Puhelin:
041 730 2902
Kuvat: Emilia Narmio
Jaa sosiaalisessa mediassa