Liikuntaneuvonnasta puhtia ikäihmisten arkeen ja liikkumiseen

Liikuntaneuvonta ohjaa kaikenikäisiä mielekkään liikkumisen pariin. Iäkäs Lehtosen pariskunta löysi tiensä kuntosaliryhmään liikuntaneuvonnan kautta. Lehtoset saivat lääkärin vastaanotolla suosituksen liikuntaneuvontaan, ja heille varattiin aika terveysasemalle maksuttomaan tapaamiseen.
Iloiset ikäihmiset kuntosalilla.
Liikuntaluotsit auttavat tarvittaessa saliharjoittelussa, josta on paljon hyötyä toimintakyvyn ylläpitämisessä. Liikuntaluotsi Seija on ollut mukana luotsitoiminnassa yli 10 vuotta ja suosittelee saliharjoittelua etenkin muistisairauksista kärsiville.

Liikuntaneuvonnassa liikunnanohjaaja Sari Helmisen kanssa kartoitettiin eri vaihtoehtoja oman kunnon hoitamiseen, ja kuntosaliharjoittelu kiinnosti pariskuntaa eniten. Lehtoset saivat liikuntaneuvonnasta liikuntasetelin, jolla he saivat maksuttomasti osallistua kevään ajan liikuntaryhmään.

Lehtoset ovat liikunnallinen pariskunta, jolle ulkoilu on tärkeää. He tekevät pihatöitä, marjastavat ja pitävät kuntoa yllä säännöllisillä kävelylenkeillä.

Toivo Lehtonen treenaa kuntosaliryhmässä omatoimisesti, ja hän on ollut tyytyväinen uuteen harrastukseen.

– Tänne on mukava tulla, ja on myös mukavaa keskustella salilla muiden kävijöiden kanssa. Kuntosalilaitteet ovat täällä hyvät.

Lehtosille tehtiin oma saliohjelma, ja harjoittelu kerran viikossa Ratinan kuntosaliryhmässä alkoi tammikuussa.

– Kunto on jo hiukan parantunut, ja tavoitteena on jatkaa syksyllä saliharjoittelua, ettei kunto ala rapistua, Toivo suunnittelee.

Liikuntaluotsi Seija oli kevätkaudella mukana avustamassa Anneli Lehtosta kuntosalilla. Myös Anneli tulee mielellään harjoittelemaan kuntosalille.

– Kiva kun pääsee tekemään erilaisilla laitteilla, Seijan kanssa käydään ne läpi. Opastus on tärkeää, ja Seija auttaa laitteisiin menemisessä ja säädöissä, kertoo Anneli.

Lehtoset suosittelevat kuntosaliharjoittelua muillekin ikäihmisille, sillä toimintakyvyn säilyttäminen ja samalla kunnon kohottaminen ovat tärkeitä tavoitteita.

– Satavuotiaaksi olisi tarkoitus elää, myhäilee Anneli, ja vakuuttaa, että kuntoilu jatkuu myös syksyn mittaan liikuntaryhmässä.

Ikäihmiset harjoittelevat kuntosalilla.
Lehtoset saivat Hatanpään terveysasemalta suosituksen varata aika liikuntaneuvontaan, jossa todettiin, että pirteällä, jo runsaan 80 vuoden ikään ehtineellä pariskunnalla on tarvetta lisätä liikuntaa. Liikuntaluotsi Seija opastaa Anneli Lehtosta laitteiden käytössä.
Teksti: Satu Jarva
Kuvat: Satu Jarva
Jaa sosiaalisessa mediassa