Biojätteen lajitteluvelvoite lähestyy – valitse ja ilmoita kotiisi sopiva lajittelutapa mahdollisimman pian

Omakotitaloja, pieniä taloyhtiöitä ja mökkejä koskeva biojätteen lajitteluvelvoite alkaa 1.9.2023. Tampereen seudun keskustaajaman alueen 40 000 kiinteistöstä noin puolella on velvoite vielä hoitamatta. Valitsethan siis pikimmiten sopivan lajittelutavan: oman biojäteastian, biokimpan tai kompostoinnin.

Keittiössä syntyvä biojäte pitää jätehuoltomääräysten mukaan lajitella pian yhä useammassa kodissa. Biojätteen lajitteluvelvoite koskee 1.9.2023 alkaen yli 10 000 asukasta keskustaajamassa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä.

Käytännössä mukaan tulevat nyt pientalot eli omakotitalot, paritalot ja alle viiden asunnon rivitalot, koska isommissa kiinteistöissä biojätteen lajittelu on jo aloitettu.

Liity biokimppaan, tilaa oma biojäteastia tai ilmoita kompostori 

Naapuruston yhteinen biojäteastia eli biokimppa on suosittu tapa hoitaa biojätteiden lajittelu. Kimppa on kätevä etenkin niille, joilla biojätettä syntyy vähän. Kaveria biokimppaan voi etsiä verkosta löytyvältä kimppakartalta. Pirkanmaan jätehuolto seuraa ilmoituksia ja ottaa näiden perusteella mahdollisiin osallistujiin yhteyttä.

Jos valitsee biojäteastian, jätehuolto tuo sen maksutta kiinteistöille. Jäteastian kertatyhjennys maksaa kunnasta riippuen 4,42–6,68 euroa (140 litran jäteastia). Oman kompostorin on puolestaan oltava jätehuoltomääräysten mukainen.

Pirkanmaan jätehuolto lähettää elokuun alussa kirjeen koteihin, joista tietojen mukaan puuttuu vielä jäteastia, kimpan jäsenyys tai kompostointi-ilmoitus. Jos kirjeen postituksen aikana hoitaa asian kuntoon, kirjeen voi jättää huomiotta. Syyskuun lähestyessä asiakaspalvelu saattaa ruuhkautua, ja astiatilaukset ja kimppailmoitukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Jos lajitteluvelvoitetta ei noudata, siirtyy asia alueellisen jätehuoltoviranomaisen käsittelyyn. 

Lajittelupalvelujen laajentamisella pyritään edistämään EU:n kierrätystavoitteiden saavuttamista – yhdyskuntajätteistä on kierrätettävä 65 prosenttia vuoteen 2035 mennessä. Pirkanmaalla biojätteestä tehdään ympäristöystävällistä liikennepolttoainetta eli BIG-biokaasua, ja saadaan talteen ravinteita kotimaisen ruuan viljelyyn Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksessa, Biomyllyssä Nokian Koukkujärvellä.

Lue tarkemmat ohjeet sekä tee tilaukset ja ilmoittautumiset Pirkanmaan jätehuollon verkkosivuilla.

Lisätietoja

Sonja Heinänen
16.7.2023 asti Asiakasneuvoja
Puhelin:
03 240 5363
Suvi Suomalainen
Alkaen 17.7.2023 Viestintäpäällikkö
Puhelin:
050 5397 129
Kuvat: Laura Tammisto
Jaa sosiaalisessa mediassa