Raholassa Harjun koulun perusparannuksen suunnittelu etenee

Raholan kouluun kuuluvan Harjun koulun kolme vanhinta rakennusta aiotaan perusparantaa vastaamaan nykyaikaista koulukäyttöä. Osa koulun toiminnasta sijoitetaan perusparannuksen ajaksi väistötiloihin Kaarilan koulun tontille kesällä 2025. Perusparannuksen tarveselvityksestä päätettiin kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 20.6.2023.
Harjun koulun keltainen koulurakennus etualalla, taustalla valkoinen koulurakennus ja pihapiiriä.
Harjun koulu sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla paikalla. Etualalla vuonna 1862 rakennettu B-rakennus. Taustalla valkoinen A-rakennus, joka on rakennettu vuonna 1925.

Kuntoselvityksien mukaan Harjun koulun rakennuksissa tulee tehdä mittavia rakenteellisia korjaustoimenpiteitä julkisivuissa, sisätiloissa sekä piha-alueella. Lisäksi rakennuksiin tehdään toiminnallisia parannuksia, jotta ne pystyvät vastaamaan nykyisen oppimisympäristön vaatimuksiin ja erityisopetuksen tarpeisiin. Rakennusten esteettömyyttä parannetaan vanhojen rakennusten ehdoilla.

Harjun koulu sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla paikalla ja koostuu neljästä eri aikaan rakennetusta koulurakennuksesta ja piharakennuksesta.  Vanhin koulurakennus, nykyisin B-rakennus, valmistui keväällä 1862 ja sen rakentamisessa hyödynnettiin samoihin aikoihin purettujen Harjun kappelikirkon ja Pirkkalan vanhan kirkon kiviä, hirsiä ja rakennusosia. Vuonna 1864 valmistui toinen, nykyisin C-rakennus. B-rakennus laajennettiin vuonna 1908 arkkitehti Wivi Lönnin suunnitelman mukaan. Kolmas koulurakennus, A-rakennus, valmistui vuonna 1925. 

Koulussa toimii esiopetus ja vuosiluokat 1–6. Nykyinen oppilasmäärä on kaikkiaan noin 260. Väestösuunnitteen mukaan alueen oppilasmäärä ei oleellisesti kasva.

Suunnitelman mukaan Harjun koulun rakennusten A, B ja C perusparannus toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensin perusparannetaan B- ja C-rakennukset sekä tontin lounaispäädyn piha-alue, johon kuuluu myös urheilukenttä. Ensimmäisen vaiheen yhteydessä erillisenä investointina liitetään lämmitysverkkoon piharakennus, jossa on wc-tiloja ja varastoja. Rakennustöiden on määrä alkaa kesäkuussa 2025 ja valmistua toukokuussa 2026.

Toisessa vaiheessa perusparannetaan A-rakennus ja tontin koillispäädyn piha-alueet. Nokiantien ja Suurmäenkadun suuntaan piha-aluetta rajaamaan rakennetaan meluaita. Suurmäenkadun pengerryksessä oleva tukimuuri kunnostetaan tarvittaessa toisen rakennusvaiheen yhteydessä. Toisen rakennusvaiheen on määrä alkaa kesäkuussa 2026 ja valmistua toukokuussa 2027. Koulun keittiö ja ruokailutilat sijaitsevat lisärakennuksessa, joka ei kuulu tähän perusparannushankkeeseen. 

- Hienoa, että Harjun koulun rakennusten perusparannukset etenevät. Kaupunkitasolla koulujen uudisrakennukset sekä perusparannukset ovat edenneet rivakasti ja suunnitellusti, mistä voidaan olla erittäin tyytyväisiä, toteaa apulaispormestari Matti Helimo.

Perusparannuksen kustannusarvio on 8 155 000 euroa. Erillisiä kustannuksia ovat mahdollinen tukimuurin kunnostus ja meluseinän rakentaminen sekä rakentamisaikaisen oppilashuollon väistötilamuutostyöt lisärakennuksessa. Niiden kustannusarvio on yhteensä 395 000 euroa.

Väistötilat Kaarilan koulun tontille

Uusin koulurakennus eli lisärakennus on käytössä rakennustöiden ajan. Tavoitteena on, että esikoululaiset ja pienimmät oppilaat voivat jatkaa koulunkäyntiä Harjun koulun tontilla koko remontin ajan. Osa koulun toiminnasta siirtyy rakennustöiden ajaksi siirtokelpoiseen rakennukseen, joka rakennetaan Kaarilan koulun tontille kesällä 2025. Samoja väistötiloja tulevat käyttämään tämän hetkisen suunnitelman mukaan myös Lamminpään, Raholan ja Kaarilan koulut. Väistötilojen etäisyys Harjun koululta on 1,2 kilometriä.

Oppilashuollolle rakennetaan väliaikaiset tilat lisärakennukseen ensimmäisen rakennusvaiheen ajaksi, jolloin C-rakennuksessa sijaitsevat tilat remontoidaan. Piharakennuksen varastotiloille osoitetaan väliaikainen varasto ja väliaikaset wc-tilat ensimmäisen rakennusvaiheen ajaksi.



 

Lisätietoja

Matti Helimo
Apulaispormestari
Puhelin:
040 513 8625
Elina Kalliohaka
Koordinaattori
Puhelin:
040 486 4918
Teksti: Aila Rajamäki
Jaa sosiaalisessa mediassa