Tampereen lukioihin lisäpaikkoja: tavoitteena 900 opiskelijapaikkaa lisää vuoteen 2029 mennessä

Elinvoima- ja osaamislautakunta päätti 7.6.2023 hyväksyä Tampereen kaupungin lukiokoulutuksen palveluverkkoselvityksen jatkovalmistelun pohjaksi.

Lukio-opiskelijoiden määrä kasvaa Tampereella lähivuosina nopeasti. Vuoteen 2029 mennessä Tampereen lukioihin on tavoitteena lisätä noin 900 opiskelijapaikkaa. Arvio pohjautuu Tampereen kaupungin strategian mukaiseen väestösuunnitteeseen ja seudun väestökehitykseen.

Lukiokoulutuksen opiskelupaikkoja tullaan lisäämään jo syksyllä 2024 kaikkiaan 90 aloituspaikalla.

- Tamperelaisen lukiokoulutuksen suosio on suurta ja samalla kaupungissa on akuutti tarve uusille lukioaloituspaikoille, kertoo elinvoima- ja osaamislautakunnan puheenjohtaja, tuore apulaispormestari Ilkka Sasi.

Lisätilaa tulossa Pyynikintielle

Hatanpään lukio siirtyy kesällä 2025 vapautuvaan, perusparannettuun kiinteistöön Pyynikintie 2:ssa. Tämä mahdollistaa lukion opiskelijamäärän lisäämisen kaikkiaan 350 opiskelijalla. 

Lautakunta päätti, että Hatanpään lukion nimi muuttuu muuton yhteydessä Pyynikin lukioksi 1.8.2025 alkaen. Ennen tätä Pyynikintie 2:n kiinteistö toimii läheisen Tampereen lyseon lukion väistötilana, kun lyseon lukion rakennuksessa tehdään perusparannus. 

Neuvottelut jatkuvat Hakametsä Sport Campuksen toimipisteestä

Lautakunta päätti myös, että neuvotteluja jatketaan uuden toimipisteen perustamisesta Hakametsä Sport Campukselta vuorattaviin tiloihin. Uuteen lukion toimipisteeseen on tavoitteena saada tilat kaikkiaan 550 uudelle lukio-opiskelijalle. Toimipiste olisi hallinnollisesti osa Sammon keskuslukiota.

Suunnitelman mukaan lukion tilat sijoittuisivat alueelle valmistuvaan uuteen hybridikortteliin, jossa on myös muita koulutuspalveluita, urheilu- ja liikuntatiloja, valtakunnallinen valmennuskeskus sekä toimistotiloja.

Englanninkielinen lukiolinja Pyynikin lukioon

Lautakunta päätti lisäksi, että Pyynikin lukiossa käynnistetään 1.8.2025 englanninkielinen lukiolinja. Englanninkielisestä linjasta hyötyvät opiskelijat, joiden suomen tai ruotsin kieli ei riitä lukio-opintojen alussa lukio-opiskeluun. Linja tarjoaa mahdollisuuden jatkaa englanninkielisiä opintoja lukiokoulutuksessa myös niille opiskelijoille, jotka ovat suorittaneet perusopetuksen englannin kielellä.

Vuosien 2023 ja 2024 aikana linjalle laaditaan opetussuunnitelma, koulutetaan ja rekrytoidaan henkilöstöä sekä valmistellaan sisäänoton kriteerit. Samalla selvitetään tarpeellinen aloituspaikkojen määrä. Linjasta tulee oma hakukohteensa.

Pyynikin lukion sijainti englanninkielisen IB-lukion läheisyydessä tuo etuja muun muassa opetuksen järjestelyihin samalla, kun kaupungin englanninkielinen koulupolku keskittyy Pyynikin alueelle. Alueella sijaitsee myös Tampereen kansainvälinen peruskoulu FISTA.

Ilkka Sasi aloitti työnsä apulaispormestarina

Elinvoima- ja osaamislautakunnan uutena puheenjohtajana ja apulaispormestarina on aloittanut kesäkuussa Ilkka Sasi (Kok.). Apulaispormestari on puheenjohtajana elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen kahdessa lautakunnassa (elinvoima- ja osaamislautakunta, asunto- ja kiinteistölautakunta) toimikaudella 1.6.2023–31.5.2025.

Apulaispormestari johtaa asioiden käsittelyä lautakunnan kokouksissa, määrittelee lautakunnalle esiteltävien asioiden valmistelun suuntaviivat palvelualueen johtajalle ja vastaa pormestarin alaisuudessa edunvalvonnasta, edustamisesta ja yhteydenpidosta eri sidosryhmiin.

Lisätietoja

Mari Aalto
Lukiokoulutuksen johtaja
Puhelin:
040 187 4593
Ilkka Sasi

Apulaispormestari
Puhelin: 050 412 3703
Sähköposti: ilkka.sasi(at)tampere.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa