Nurmi-Sorilaan suunnitellaan pientalovaltaista kaupunginosaa noin 5000 asukkaalle 

Kaupunginhallitus linjasi omalta osaltaan Nurmi-Sorilan osayleiskaavan jatkosuunnittelua kokouksessaan 24.4.2023. Alueelle suunnitellaan pientalovaltaista kaupunginosaa noin 5000 asukkaalle, osayleiskaavan tarkistaminen mahdollistaa myös golfkentän suunnittelun Nurmin alueelle.

Jatkosuunnittelun pohjaksi tuli neljästä aloitusvaiheessa esillä olleesta kehittämisvaihtoehdosta rakennevaihtoehto C. Kaupunginhallitus katsoi, että vaihtoehto toteuttaa parhaiten sekä kaavatyön tavoitteita että vastaa saatuun palautteeseen. Kaupunginhallitus nosti erityisesti esiin sitä, että alueelle saadaan kysyttyjä pientalotontteja. 

Viranomaislausunnoissa todetaan, että Nurmi-Sorilan maltillinen kulttuurimaiseman huomioiva kehittäminen samalla kun Alasjärven alueella tavoitellaan raideliikenteeseen tukeutuvaa tiiviimpää maankäyttöä, on kokonaisuuden kannalta kestävä ja perusteltu ratkaisu. Onnistuneella suunnittelulla golfkenttä on sovitettavissa Nurmin avoimen peltomaiseman muodostaman kulttuuriympäristön arvoihin.  Suunnittelun tavoitteena on sijoittaa golfkenttä suurimmaksi osaksi kaupungin omistamalle maalle. 

Kangasalan kaupunki tuo lausunnossaan esiin Ruutanan vireillä olevan osayleiskaavatyön ja esittää kuntarajan yli tehtävää yhteistyötä viher- ja liikenteen yhteyksien, yhdyskuntarakenteen jatkuvuuden sekä palvelutarpeiden suhteen ja pyytää huomioimaan yhteydet Nurmi-Sorilasta Ruutanan lähijunaseisakkeelle.  

Kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä marraskuussa 2022. Kaavatyön käynnistymistä esiteltiin myös asukastilaisuudessa paikallisella koululla. Aloitusvaiheen lausuntoja ja mielipiteitä pyydettiin neljään eri maankäytön rakennevaihtoehtoon, joissa alueen asukasmäärä vaihteli 3200 ja 9500 asukkaan välillä ja joissa golfkentälle ja alueen liikennejärjestelmälle oli esitetty erilaisia ratkaisuja. 

Paljon palautetta asukkailta 

Asukkaat antoivat aloitusvaiheessa runsaasti palautetta kaavatyöstä yleensä sekä alustavista vaihtoehdoista. Asukkaiden palaute koski muun muassa Tampereen kasvua kestävästi sekä alueen maanomistustilannetta ja peltojen käyttöä ruoantuotantoon. Rakentamisen osalta alueelle ei haluta liian korkeaa ja tiivistä rakentamista vaan nykyiset rakennukset, kulttuurimaiseman ja luonnon huomioivaa pientalorakentamista.  

Liikenteen osalta ohikulkutie nähtiin yleisesti hyvänä asiana. Kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiin, sujuvuuteen ja turvallisuuteen toivotaan parannusta. Palautteessa toivottiin myös lisää peruspalveluita, muun muassa isompaa kauppaa, ravintoloita ja rantakahvilaa, apteekkia ja uimarantaa sekä sujuvaa joukkoliikennettä. Ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksien kehittäminen ja ranta-alueiden käyttömahdollisuudet nähtiin tärkeänä.   

Valittu rakennevaihtoehto C tarjoaa parhaan pohjan luoda Nurmi-Sorilasta alue, joka mahdollistaa monipuoliset asumismuodot ja elämäntyylit, tukee kestävää liikkumista, kunnioittaa maisemaa sekä yhteensovittaa kestävän kasvun ja kiinnostavan ympäristön elää. Noin 5000 uuden asukkaan kaupunginosa yhdessä Sorilanjoen pohjoispuolella olevien uusien asuntoalueiden kanssa mahdollistaa, että alueelle voidaan toteuttaa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen sekä joukkoliikenteen palvelut tyydyttävällä tavalla ja mahdollisesti myös nykyisten kaupallisten palvelujen laajentumiseen on edellytykset.  

Asuntorakentamisen tavoitteiden osalta alue suunnataan vastaamaan pientalorakentamisen patoutuneeseen kysyntään. Mittava kerrostalorakentaminen ei ole perusteltua. Ranta-alueille olemassa olevan lomarakentamisen lomaan tutkitaan mahdollisuutta omarantaiseen asumiseen. Asukkaiden pääsy vapaille ranta-alueille tulee varmistaa ja tutkia mahdollisuutta sijoittaa alueelle huvivenesatama.   

Alueen toteuttaminen kestävästi on keskeinen kaupunginosan suunnittelun lähtökohta. Liikkumisen ilmastopäästöjä voidaan vähentää hyvällä joukkoliikennepalvelulla ja tukemalla muun muassa sähköautojen latausverkon syntymistä ja tilavarauksia yhteiskäyttöautoille. Alueen sisäinen liikkuminen tulee suunnitella siten, että kävellen ja pyöräillen alueen palvelut ja eri toiminnot ovat hyvin saavutettavissa. 

Alustavan aikataulun mukaan kaavan luonnos valmistuu nähtäville loppuvuonna 2023 ja kaavaehdotus kesällä 2024. Tavoitteena on saada kaava hyväksymiskäsittelyyn loppuvuonna 2024. 

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Pia Hastio
Yleiskaavapäällikkö
Puhelin:
040 801 6917
Jaa sosiaalisessa mediassa