Tampere osallistui Kiovassa kaupunkien ja alueiden huippukokoukseen

Tampereen kaupunki osallistui kuluvalla viikolla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa järjestettyyn kansainväliseen kaupunkien ja alueiden huippukokoukseen.
Kuvassa Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti, Turun pormestari Minna Arve ja Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen tapahtuman valokuvausseinäkkeen edessä
Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti (vasemmalla), Turun pormestari Minna Arve ja Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen osallistuivat Kiovan huippukokoukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin aloitteesta järjestetty tapahtuma keräsi yhteen noin 150 eurooppalaista paikallishallintojen ja EU-organisaatioiden edustajaa keskustelemaan Ukrainan jälleenrakennuksesta.

Zelenskyin lisäksi myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg osallistui huippukokoukseen. Stoltenberg korosti puheenvuorossaan erikseen Tampereen, Tallinnan, Utrechtin ja Pariisin tekemää hyvää yhteistyötä ukrainalaisten kumppanien kanssa.

Euroopan alueiden komitean tuella järjestetyn tapahtuman osallistujat hyväksyivät huippukokouksen päätteeksi yhteisen tahdonilmauksen. Sen mukaan osallistujat vahvistavat edelleen tukensa Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle sekä tuomitsevat Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

- Tapahtumaan osallistuminen oli yksi tapa osoittaa tukeamme ystävyyskaupungillemme Kiovalle ja ukrainalaisille. Oli erittäin arvokasta päästä mukaan keskusteluihin kansainvälisten kumppaneiden ja ukrainalaisten kanssa maan jälleenrakennukseen liittyvistä suunnitelmista, Tampereen kaupunkia huippukokouksessa edustanut apulaispormestari Aleksi Jäntti sanoi. 

Kaksipäiväisen tapahtuman aikana keskusteltiin laajasti Ukrainan jälleenrakennuksen organisoinnista kansainvälisessä yhteistyössä. Osallistujat pääsivät näkemään sodan aiheuttamia tuhoja Kiovan alueen takaisin vallatuissa kaupungeissa ja kylissä, muun muassa Butshassa ja Irpinissä. 

-    Ukraina on aloittanut jo nyt tuhojen korjaamisen ja takaisin vallattujen alueiden jälleenrakentamisen, mutta he tarvitsevat siihen kansainvälisten kumppaneiden ja yritysten tukea. Vie aikaa, ennen kuin alueille on mahdollista ja turvallista palata. Kiova ja Ukraina tarvitsevat apuamme ja koko kansainvälisen yhteisön tukea nyt, mutta myös pitkään tulevaisuudessa, Jäntti totesi. 

Tampereen lisäksi myös Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja Turun pormestari Minna Arve osallistuivat tapahtumaan.

Tampere tukee Kiovaa monin tavoin

Ukrainan pääkaupunki Kiova on ollut Tampereen ystävyyskaupunki vuodesta 1954. Tampere on tukenut ystävyyskaupunkiaan monin eri tavoin Venäjän aloittaman hyökkäyssodan aikana. 

Tampereen kaupunginhallitus on myöntänyt Ukrainaan 150 000 euron tarvike- ja rahalahjoituksen sekä 40 000 euron lahjoituksen Euroopan unionin Generators of Hope -kampanjaan. Helmikuussa Pirkanmaalla päättyneen kampanjan tuloksena Tampereelta toimitetaan yhteensä 33 yksityishenkilöiden ja yritysten lahjoittamaa generaattoria Kiovaan.

Lisäksi Tampereelta on lahjoitettu Ukrainaan ja Kiovaan avustustarvikkeilla täytettyjä TKL:n käytöstä poistuneita busseja. Viime kesänä Tampereen kaupunki järjesti kesäleirin kiovalaisille lapsille ja nuorille, ja muisti joulukuussa Odessan baletin Tampereella vierailleita esiintyjiä. 

Tampere on myös toistuvasti osoittanut symbolista tukeaan Ukrainalle esimerkiksi valaisemalla kaupungin tunnettuja kohteita Ukrainan lipun sinikeltaisin värein. 

- Keskustelut ukrainalaisten poliitikkojen ja toimittajien kanssa ovat osoittaneet, että Suomen roolia Ukrainan tukemisessa arvostetaan korkealle. Esimerkiksi Tampereen antama apu on selvästi hyvin tiedossa Kiovan alueella, Jäntti kertoi. 

Lisätietoja

Satu Vuorinen
Kansainvälisten asioiden päällikkö
Puhelin:
040 538 8402
Teksti: Pekka Pernu
Jaa sosiaalisessa mediassa