Tampereen perusopetuksessa alkaa tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetus 

Tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetus alkaa Tampereen kaupungin perusopetuksen 4. ja 6. vuosiluokilla syyslukukaudella 2023. Taitojen opetus sisältyy osana ympäristöopin oppiaineeseen, jonka tuntijakoa korotetaan 0,5 viikkotunnilla 4. ja 6. vuosiluokilla.
Kaksi 4.luokan oppilasta oppitunnilla katselevat oppiaineistoa.
Tampereen kouluissa aloitetaan ensi syksynä tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetus. Esimerkiksi vuorovaikutustaitoja harjoitellaan erilaisissa tilanteissa.

Tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opetukselle on laadittu oma opetussuunnitelmansa, joka hyväksyttiin sivistys- ja kulttuurilautakunnassa 18.4.2023. Lisäksi opettajien käyttöön laaditaan näiden taitojen opetuspaketti. Nimensä mukaisesti opetussuunnitelma on jaettu kolmeen osaan: tunnetaitoihin, vuorovaikutustaitoihin ja turvataitoihin. 

- Vuosiviikkotuntien lisäys tunne-, vuorovaikutus- ja turvataitojen opettamiseen on todella tärkeää. Lisäopetus vastaa moneen ajankohtaiseen haasteeseen. Tunnetaitojen opetuksella tuetaan oppilaan minäkuvan rakentumista ja ryhmään kiinnittymistä. Vuorovaikutustaitojen opetuksessa oppilaat harjoittelevat vuorovaikutusta erilaisissa tilanteissa sekä toisten ihmisten asemaan asettumista. Turvataitojen opetuksessa opetellaan kunnioittamaan jokaisen oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen, apulaispormestari Matti Helimo sanoo. 

Tunnetaitojen opetuksen tavoitteena on, että oppilas harjoittelee tunteiden tunnistamista, ilmaisua ja säätelyä. Tärkeätä on oppia tunnistamaan kehon ja mielen viestejä. Opetuksessa harjoitellaan hyvän huomaamista itsessä ja toisissa. Vuorovaikutustaitojen opetuksessa harjoitellaan oman mielipiteen rakentavaa ilmaisua ja toisten ihmisten näkökulmien huomioon ottamista. Turvataitojen opetuksen tavoitteena on auttaa tunnistamaan omia fyysisiä ja psyykkisiä rajoja. Lisäksi harjoitellaan keinoja suojautua ja puolustautua kiusaamiselta ja häirinnältä sosiaalisessa mediassa.
 

Lisätietoja

Petri Peltonen
Opetusjohtaja
Puhelin:
050 525 8561
Maija Viherkari
Erikoissuunnittelija
Puhelin:
041 730 6388
Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Susanna Lyly
Jaa sosiaalisessa mediassa