Tammelan stadionin ympäristön katujen katusuunnitelmia nähtävillä

Tammelan stadionin ympäristön katuja parannetaan huomioiden tuleva liikennetilanne ja Tammelan stadionin tarpeet kuten kulku sisäänkäynneille. Osalle kaduista on tulossa kävely- ja pyöräkatuosuuksia, myös pyörä- ja sähköpotkulautatelineitä tulee runsaasti.  Nähtävillä ovat 13.3.2023 saakka Kalevan puistotien, Tammelankadun, Salhojankadun ja Ilmarinkadun sekä Paltsunaukion katusuunnitelmat. 
Rakentuvan Tammelan stadionin pohjoispääty.
Tammelan stadionin pohjoispuolelle Ilmarinkadulle tulee kävelykatu.

Kalevan puistotietä kunnostetaan Itsenäisyydenkadulta Kyllikinraitille ulottuvalla osuudella.  Kalevan puistotien katupuita säilytetään mahdollisimman paljon ja uusiakin istutetaan.  Tammelankadun liittymään on tulossa liikennevalo-ohjaus, nykyisin valo-ohjattuja ovat Itsenäisyydenkadun ja Ilmarinkadun liittymät. Ajoradan reunoihin on esitetty aikarajoitettua kadunvarsipysäköintiä.  Myös katuvalaistus uusitaan.

Kalevan puistotien länsireunalle kävely- ja pyörätie ja 100 pyöräpysäköintipaikkaa

Kalevan puistotien länsireunalle on suunniteltu eroteltu pyörätie ja jalkakäytävä. Kadun itäreunan yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie säilyy pääosin ennallaan, vain Väinölänkadun liittymäalueella väylä on eroteltu.  Liittymän länsipuolella pyörätie ja jalkakäytävä jatkuvat yli Väinölänkadun sekä ajorata korotettuna. Polkupyöräpaikkoja tulee noin 100.

Paltsunaukiolle penkkejä, istutuksia sekä pyörä- ja sähköpotkulautatelineitä

Paltsunaukio  sijaitsee Tammelan stadionin eteläpuolella, ja se rajoittuu Itsenäisyydenkatuun, Kalevan puistotiehen, ja Tammelankatuun.  Aukio päällystetään betokiveyksellä, jonka värisävy vaihtelee harmaasta ruskeaan.  Aukiolle tulee penkkejä, roska-astioita ja kiinteitä pysäköintitelineitä 70 polkupyörälle ja 15 sähköpotkulaudalle.  Aukion ruotsinpihlaja säilytetään ja sen ympärille istutetaan kukkia ja pensaita. Aukiolle istutetaan uusi lehtipuu.

Tammelankadun jalkakäytävältä kulku stadionin pääsisäänkäynteihin

Tammelan stadion rajoittuu eteläpäädystään Tammelankatuun, jota uusitaan stadionin kohdalla välillä Kalevan puistotie ja Salhojankatu.  Pohjoisreunan jalkakäytävää levennetään palvelemaan stadionin pääsisäänkäyntien kävijävirtoja. Kaksisuuntaisen kadun eteläreunalle tulee pysäköintitaskuja autolle. Salhojankadun päässä kadun asfalttipäällyste on punaista.

Salhojankadulle pyöräkatua ja kävelykatua – pyörätelineitä 220

Salhojankatua uusitaan Itsenäisyydenkadun ja Ilmarinkadun välillä. Kadun ajorataa kavennetaan ja katua muutetaan pyöräkaduksi ja ja kävelykaduksi.  Pyöräkatu on suunniteltu Tammelankadun ja Vellamonkadun välille. Pyöräkadulla autoillaan pyöräilyn ehdoilla, katu on kaksisuuntainen. Vellamonkadun ja Ilmarinkadun välille tulee katualueen levyinen kävelykatu. 

Itsenäisyydenkadun ja Tammelankadun välisellä osuudella Salhojankadun jalkakäytäviä levennetään - itäpuolen jalkakäytävää reilusti. Jalkakäytävien välissä on pyörätie, jonka jatkeena on pyöräkatu.

Salhojankadulle asennetaan penkkejä, roska-astioita ja kiinteitä pyörätelineitä yhteensä 220 polkupyörälle.  Ajoradan pyöräkatuosuudelle  on suunniteltu pysäköintitasku, joka palvelee myös tilausajoliikennettä tapahtumien aikana. Salhojankadun ajorata ja pysäköintitasku päällystetään punaisella asfaltilla.  Katualueelle istutetaan katupuita ja katuvalaistus uusitaan.

Ilmarinkatu kävelykaduksi

Ilmarinkatu muutetaan kokonaan kävelykaduksi välillä Salhojankatu – Kalevanpuistokatu. Kävelykadun eteläpuolella on Tammelan stadionin pääsisäänkäynnit ja pohjoispuolella Tammelan koulun piha. Kävelykadulla rauhoitetaan liikennettä ja palvellaan stadionille ja koululle kulkijoita.  Kävelykadulle asennetaan penkkejä, roska-astioita ja kiinteitä pysäköintitelineitä yhteensä 84 polkupyörälle ja 35 sähköpotkulaudalle.  Katuvalaistus uusitaan, ja katualueelle istutetaan uusia katupuita.
 

Lisätietoja

Petri Keivaara
Tilaaja/Tampereen kaupunki/kaupunkiympäristön palvelualue Katuinsinööri
Puhelin:
050 382 6459
Kai Lappalainen
Katusuunnittelu Ramboll Finland Oy: Projektipäällikkö
Puhelin:
040 580 5054
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa