Julkisivun teknisiä asennuksia sekä aitaamista koskevia ohjeita päivitetty 21.6.2022

Rakennusvalvonta on päivittänyt julkisivun teknisiä asennuksia sekä aitaamista koskevaa ohjeistustaan.

Tekniset asennukset julkisivuissa

Julkisivuun tehtäviä teknisiä asennuksia koskevat ohjeet on nyt eriytetty omaksi kokonaisuudekseen. Aikaisemmin niitä on ohjeistettu julkisivumuutosohjeessa.

Ohjeessa on täsmennetty aurinkoenergiajärjestelmän sijoittamiseen liittyvää lupamenettelyä. Järjestelmä voidaan sijoittaa pientaloon ilman lupamenettelyä, kun se sijoitetaan pihanpuoleiselle katon lappeelle, asennetaan lappeen suuntaisesti suorakaiteen muotoiseen kokonaisuuteen siten, etteivät kiinnitysrakenteet jää häiritsevästi näkyviin, ja järjestelmän kehysrakenteet toteutetaan saman sävyisinä kuin paneelit. Hyväksyntämenettely tarvitaan, kun järjestelmä asennetaan asemakaavan, rakennussuojelu- tai muun lain nojalla suojeltuun rakennukseen, arvorakennukseen tai kaupunkikuvallisesti näkyvään paikkaan. Hyväksyntämenettely on tarpeen myös, kun järjestelmä asennetaan asunto-osakeyhtiöön tai liike- tai teollisuusrakennukseen.

Ohjeeseen on myös lisätty ilmavesilämpöpumpun asentamiseen ja lupamenettelyyn liittyvää ohjausta. Ilmavesilämpöpumpun asentaminen vaatii aina rakennusluvan, koska kyseessä on julkisivumuutoksen lisäksi rakennuksen lämmitysjärjestelmän muuttaminen.

Tonttien aitaaminen

Tonttien aitaamista koskevassa ohjeessa luparajaa on nostettu. Kun aiemmin kaikki katuun rajautuvat yli 0,6 m korkeat aidat edellyttivät lupamenettelyä, nyt rajaa on nostettu 1,2 metriin. Sama raja on käytössä myös esim. Helsingin kaupungissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa