Hyppää sivuvalikkoon

Vieraanvaraisuus ja Raatihuone

Ihmisiä juhlavastaanotolla Raatihuoneella

Tampereen kaupungin vieraanvaraisuus


Kaupungin vieraanvaraisuudella tarkoitetaan harkinnanvaraista, pormestarin päätökseen perustuvaa huomioimista, jonka kustannuksista vastaa kaupunki.

Yleisin vieraanvaraisuuden muoto on kaupungin vastaanotto Raatihuoneella. Vastaanotolla on mukana Tampereen kaupungin edustaja, jonka nimi ilmoitetaan ennen vastaanottoa. Vieraanvaraisuutta harkittaessa otetaan huomioon se, miten tapahtuma edistää kaupungin strategisia tavoitteita ja onko vieraanvaraisuuden osoittamisesta kaupungille sen tunnettuutta edistävää tai muuta imagollista hyötyä.

Lisäksi harkitaan, liittyykö tapahtuma, jonka yhteydessä vieraanvaraisuutta osoitetaan, olennaisesti kaupungin toimintaan. Kaupunki voi myötävaikuttaa kansainvälisten tapahtumien saamiseen Tampereelle osoittamalla vieraanvaraisuutta jo tapahtuman hakuvaiheessa.

Kaupunki myöntää pääsääntöisesti tapahtumaa kohden yhden vieraanvaraisuutta osoittavan tilaisuuden.

Vieraanvaraisuuden ohjeet

Raatihuone

Tampere Old City Hall in autumn
Raatihuone syksyllä

Keskustorilla sijaitseva Tampereen Raatihuone vihittiin käyttöön vuonna 1890. Uusrenessanssityyliä edustavan palatsimaisen rakennuksen suunnitteli arkkitehti Georg Schreck. Alun perin rakennuksessa toimivat maistraatti ja rahatoimikamari sekä hieman myöhemmin poliisiasema ja köyhäinhoitohallitus. Juhlasalissa kokoontuivat kaupunginvaltuusto ja raastuvanoikeus.

Raatihuone liittyy Tampereen historian tärkeisiin tapahtumiin, kuten 1905 suurlakkoon, jolloin raatihuoneen parvekkeelta luettiin punainen julistus. Julistuksessa vaadittiin yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta. Vuoden 1918 kansalaissodan lopussa Raatihuone oli punaisten viimeinen tukikohta. Taisteluiden jälkiä on edelleen nähtävissä muun muassa Raatihuoneen portaissa.

Raatihuoneen tiloja on restauroitu useaan kertaan. Isoimmat remontit valmistuivat 1960-ja 2000-luvuilla. Nykyisin tilat ovat lähellä alkuperäistä asuaan ja Raatihuone on suojeltu rakennus.

Raatihuoneen juhlasalissa on järjestytty monenlaisia tilaisuuksia tanssiaisista kaupunginorkesterin konsertteihin ja jopa painonnostokilpailuihin. Vuodesta 1966 alkaen Raatihuone on toiminut kaupungin tärkeimpänä edustustilana. Tilaisuuksia järjestetään kaupungin kutsuvieraille. Tamperelaisille järjestetään toisinaan avointen ovien päiviä, jolloin kenellä tahansa on mahdollisuus päästä tutustumaan Raatihuoneeseen taideaarteineen.  

Raatihuoneen kivijalassa toimii Tampere-Seura.

Päivitetty 17.11.2023