STARDUST

STARDUST-projektissa kehitettiin vuosina 2017–2024 vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita ICT-ratkaisuja muun muassa sähköisen liikenteen, älykkään ulkovalaistuksen, kiinteistöjen lämmön kysyntäjouston sekä uusien asuinalueiden energiantuotannon teemoista.

Tampereella projektin toteuttivat Tampereen kaupunki, VTT, Tampereen Energia, Skanska, Enermix ja Aurinkotekno. Pilotteja toteutettiin myös Espanjassa Pamplonassa ja Italiassa Trentossa. Oppeja jaettiin seuraajakaupunkeihin Kreikassa, Pohjois-Irlannissa ja Romaniassa.

Projektin pilotit

Sähköinen liikenne

Seurasimme linjan 2 sähköbussien sekä samalla linjalla ajaneen hybridibussin sähkönkulutusta ja liikennöintiä vuosina 2018–2021. Tietoa hyödynnettiin esimerkiksi reittisuunnittelussa ja joukkoliikenteen sähköistämisessä.

Älykäs valaistus ja IoT-alusta

Osallistuimme Tampereen kaupungin IoT-alustan ja ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmän hankintaan. Kehitimme IoT-alustaa, jonne projektin ja kaupungin dataa kerättiin. Testasimme uutta tapaa ohjata ulkovalaistusta: hyödynsimme 3D-mallinnusta ja ihmisten liikkumisdataa.

Älykäs kaukolämpö

Tampereen Tilapalveluiden ja TOASin rakennuksiin asennettiin älykkäät termostaatit, joiden avulla testattiin ja kehitettiin kaukolämmön kysynnänjoustopalvelua. Palvelu edistää energiatehokasta kaukolämmön käyttöä ja tarjoaa asukkaille keinon hallita kaukolämmön kulutusta sekä kustannuksia. Toteutuksesta vastasivat Tampereen Energia ja Enermix.

Vihreän aallon optimointi

Kaupunki ja VTT tutkivat, miten kuljettaja välttäisi turhat pysähtelyt liikennevaloissa. Hatanpään valtatielle asennettiin näytöt, jotka ohjeistavat kuljettajalle sopivan ajonopeuden. Tutkimusdatan keruu päättyi toukokuussa 2022.

Muut pilotit

VTT, Skanska ja Aurinkotekno toteuttivat omia pilottejaan, jotka liittyivät mm. rakennusten kestävään energiantuotantoon. VTT kehitti ennustemallia Hatanpään valtatie 30 -kiinteistöstä. Tulosten avulla voi optimoida rakennuksen käyttöä ja taloautomaatiota.

Skanska rakensi Härmälänrantaan uudiskohteen, jossa energiaa säästyi asumismukavuudesta tinkimättä. As Oy Tampereen Härmälänrannan Sampossa tutkittiin tekniikoita, joilla saadaan vähennettyä asumisen hiilidioksidipäästöjä. Sampon katolle on asennettu aurinkopaneeleja, joista kerättyä energiaa hyödynnetään esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmässä, hisseissä sekä rakennuksen valaistuksessa. Ilmanvaihtojärjestelmä sisältää tuloilman viilennyksen ja koneessa on lämmön talteenotto.

Uudella Ilokkaanpuiston asuinalueella Koivistonkylässä Aurinkotekno vastasi konseptista, jota on ollut kehittämässä myös Tampereen Energia. Konsepti liittyi uuden Ilokkaanpuiston asuinalueen ja noin 25 kilometrin päässä sijaitsevan aurinkovoimalaitoksen muodostamaan energiayhteisöön.

Projekti on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (grant agreement N° 774094).

Lisätietoja

Anna Vilhula
Projektipäällikkö
Puhelin:
040 352 3423