STARDUST

STARDUST-projektissa kehitetään vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita ICT-ratkaisuja muun muassa sähköisen liikenteen, älykkään ulkovalaistuksen, kiinteistöjen lämmön kysyntäjouston sekä uusien asuinalueiden energiantuotannon teemoista.

Tampereella projektia toteuttavat Tampereen kaupunki, VTT, Tampereen Sähkölaitos, Skanska, Enermix ja Aurinkotekno. Oma toteutus on käynnissä myös Espanjassa Pamplonassa ja Italiassa Trentossa. Oppeja jaetaan seuraajakaupunkeihin Kreikassa, Pohjois-Irlannissa ja Romaniassa. Projekti kestää maaliskuuhun 2024 saakka.

Projektin pilotit

Sähköinen liikenne

Projektissa on seurattu linjan 2 sähköbussien sekä samalla linjalla ajaneen hybridibussin sähkönkulutusta ja liikennöintiä vuosina 2018–2021. Tietoa on hyödynnetty esimerkiksi reittisuunnittelussa ja joukkoliikenteen sähköistämisessä.

Älykäs valaistus ja IoT-alusta

Rakennamme ja kehitämme IoT-alustaa, jonne projektin ja kaupungin dataa kerätään ja jossa sitä analysoidaan. Testasimme uutta tapaa ohjata ulkovalaistusta: hyödynsimme 3D-mallinnusta ja ihmisten liikkumisdataa.

Älykäs kaukolämpö

Pilottikohteina toimiviin rakennuksiin on asennettu älykkäät termostaatit, joiden avulla on testattu ja kehitetty kaukolämmön kysynnänjoustopalvelua. Palvelu edistää energiatehokasta kaukolämmön käyttöä ja tarjoaa asukkaille keinon hallita kaukolämmön kulutusta sekä kustannuksia. Toteutuksesta vastaavat Tampereen Sähkölaitos ja Enermix.

Vihreän aallon optimointi

Kaupunki ja VTT tutkivat, miten kuljettaja välttäisi turhat pysähtelyt liikennevaloissa. Hatanpään valtatielle on asennettu näytöt, jotka ohjeistavat kuljettajalle sopivan ajonopeuden. Tutkimusdatan keruu päättyi toukokuussa 2022.

Muut pilotit

VTT, Skanska ja Aurinkotekno toteuttavat projektissa lisäksi omia pilottejaan, jotka liittyvät mm. rakennusten kestävään energiantuotantoon. VTT kehittää ennustemallia Hatanpään valtatie 30 -kiinteistöstä. Tulosten avulla optimoidaan rakennuksen käyttöä ja taloautomaatiota.

Skanska rakensi Härmälänrantaan uudiskohteen, jossa energiaa säästyy asumismukavuudesta tinkimättä. As Oy Tampereen Härmälänrannan Sampossa tutkitaan tekniikoita, joilla saadaan vähennettyä asumisen hiilidioksidipäästöjä. Sampon katolle on asennettu aurinkopaneeleja, joista kerättyä energiaa hyödynnetään esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmässä, hisseissä sekä rakennuksen valaistuksessa. Ilmanvaihtojärjestelmä sisältää tuloilman viilennyksen ja koneessa on lämmön talteenotto.

Koivistonkylään rakennettavassa Ilokkaanpuistossa Aurinkotekno vastaa konseptista, jota on ollut kehittämässä myös Tampereen Sähkölaitos. Konsepti liittyy uuden Ilokkaanpuiston asuinalueen ja noin 20 kilometrin päässä sijaitsevan aurinkovoimalaitoksen muodostamaan energiayhteisöön.

Projekti on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (grant agreement N° 774094).

Lisätietoja

Projektipäällikkö Anna Vilhula
Puhelin:
040 352 3423