Haetko asuntoa?

Hämeenpuiston pohjoisosa, kerrostaloja, taustalla Näsijärvi ja Lapinniemi.

Tampereella on tarjolla asuntoja eri asumistarpeisiin ja elämänvaiheisiin. Voit valita omistus-, vuokra- tai asumisoikeusasunnon kerros- tai pientalossa. Asuntokannassa on myös kohtuuhintaisia vuokra- ja opiskelija-asuntoja sekä erityisryhmille tarkoitettuja asuntoja. Tampereella oli vuonna 2020 noin 146 500 asuntoa, näistä noin 69 700 omistus- tai muita vapaarahoitteisia asuntoja, 3 662 asumisoikeusasuntoja sekä
noin 73 200 vuokra-asuntoja. ARA-vuokra-asuntoja kaupungissa oli vuonna 2020
noin 18 700.

Kasvavan kaupungin asuntokysyntään vastataan aktiivisella uudistuotannolla. Tampereelle valmistui 4 576 uutta asuntoa vuosina 2020–2021.

Tällä sivulla

Tietoa vuokra-asunnoista ja niiden hakemisesta

Vuokra-asuntoa haetaan suoraan asuntoja vuokraavilta yrityksiltä tai yhteisöiltä. Näiden kotisivuilta löydät lisätietoja asunnonhausta, asunnoista ja niiden sijainnista Tampereella. Asuntohakemuksen voit yleensä tehdä yhteisöjen verkkosivuilla.

Tampereella on sekä vapaarahoitteisia asuntoja että valtion arava- tai korkotukilainalla rahoitettuja ARA-vuokra-asuntoja. Vapaarahoitteisissa kohteissa ei ole tulo- tai varallisuusrajoja. Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja voit etsiä esimerkiksi niitä markkinoivilta palvelusivustoilta.

ARA-vuokra-asuntoihin asukkaat valitaan asunnontarpeen, varallisuuden ja tulojen perusteella ja asunnoissa on hakijaruokakunnan henkilömäärän mukaan määräytyvä varallisuuden enimmäisraja. Varallisuusrajaa käytetään valittaessa uusia asukkaita ja se päivitetään vuosittain. Tampereella ARA-vuokra-asuntojen asukasvalinnassa
1.7.2022 alkaen käytettävät varallisuuden enimmäisrajat ovat

  • yhden hakijan ruokakunnalle 60 000 euroa
  • kahden hakijan ruokakunnalle 72 000 euroa
  • kolmen hakijan ruokakunnalle 89 000 euroa
  • neljän tai useamman henkilön ruokakunnan varallisuusrajaa korotetaan 10 000 eurolla jokaista ruokakuntaan kuuluvaa henkilöä kohden.

Tampereella toimii useita ARA-vuokra-asuntoja omistavia yhtiöitä ja yhteisöjä. Osa asunnoista on kohdennettu vain johonkin erityisryhmään kuuluville henkilöille, kuten ikäihmisille tai opiskelijoille. Suurin osa ARA-asunnoista on kuitenkin kaikkien haettavissa ja vuokrattavissa.

Tietoa asumisoikeusasunnoista

Asumisoikeusasunto on vaihtoehto vuokra- tai omistusasumiselle. Maksamalla asumisoikeusmaksun, yleensä 15 % asunnon hankintahinnasta, ja sen jälkeen kuukausittain käyttövastiketta saat oikeuden hallita asuntoa aivan kuin se olisi omistusasunto. Luopuessasi asumisoikeudesta, saat takaisin asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Asumisoikeusasuntoa voi hakea 18 vuotta täyttänyt henkilö. Tulorajoja ei ole. Varallisuutta hakijalla saa olla enintään 50 % hankittavan asumisoikeusasunnon arvosta. Hakija ei myöskään saa omistaa hakualueella omistusasuntoa eikä hänellä saa olla varoja sellaisen hankkimiseen. Varallisuutta koskevat ehdot eivät koske yli 55-vuotiaita hakijoita eikä asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtavia.

Asumisoikeusasunnon hakeminen

Asumisoikeusasunnon hakemista varten tarvitset järjestysnumeron. Järjestysnumero on yleensä kuntakohtainen. Tampereella sijaitsevien asumisoikeusasuntojen hakemista varten saat järjestysnumeron Tampereen kaupungin asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot -yksiköstä.

Ilmoitus uudesta järjestysnumerosta lähetetään hakijan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen tai postiosoitteeseen. Postitus tehdään yleensä kerran viikossa perjantaisin.

Voit tarkistaa aiemmin saamasi järjestysnumeron kirjautumalla sähköiselle järjestysnumerohakemukselle. Järjestysnumeroasi voit tiedustella myös puhelimitse asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot -yksiköstä.

Järjestysnumeron saatuasi voit ilmoittautua asunnonhakijaksi asumisoikeusasuntoja omistavalle yhtiölle tai yhteisölle. Voit hakea asuntoa usealta talonomistajalta samanaikaisesti. Huomaa kuitenkin, että jos kieltäydyt kolmannen kerran sinulle tarjotusta asunnosta, kunta antaa sinulle uuden järjestysnumeron.

Uudistettu asumisoikeuslaki tuli voimaan 1.1.2022. Uuden lain siirtymäajan jälkeen asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa siirrytään määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja valtakunnalliseen numerojärjestelmään. Kunnan antamat järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 saakka.

1.9.2023 alkaen asumisoikeusjärjestysnumeroa haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta.

1.9.2023–31.12 2023 asumisoikeusasuntoa voi hakea joko vanhalla kunnan antamalla numerolla tai uudella ARAn antamalla numerolla. Kunnan antama järjestysnumero on aikaisemmin annettu ja asunnon haussa etusijalla ARAn antamaan numeroon nähden.

Asumisoikeusasunnon järjestysnumero

Hae asumisoikeusasunnon järjestysnumeroa sähköisellä lomakkeella tai tarkista aktiivinen järjestysnumerosi.

Voit hakea järjestysnumeroa myös tulostamalla hakulomakkeen ja palauttamalla sen täytettynä postitse osoitteella
Tampereen kaupunki
Asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot
PL 487
33101 Tampere

tai voit asioida Palvelupiste Frenckellissä
Frenckellinaukio 2 B.
Palvelupiste on avoinna ma – pe klo 9 - 16.

Asumisoikeusasuntoja Tampereella

Anne Salonniemi
Lisätietoja asumisoikeusasuntojen hakemisesta Toimistosihteeri
Puhelin:
040 686 1303
Päivitetty 28.2.2023