Pirkanmaan kirjoituskilpailun parhaat palkittiin
Pirkanmaan kirjoituskilpailu on ratkennut. Tampereen kaupunginkirjaston jo 74. kerran järjestämän kilpailun proosasarjan voitti Emilia Naukkarinen ja lyriikkasarjan Veera Hintsala. Voittajat palkittiin 1 000 euron rahapalkinnoilla. Lisäksi molemmissa sarjoissa jaettiin kuusi kunniamainintaa.
Kirjoituskilpailuun voivat osallistua Pirkanmaalla asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta. Tänä vuonna kilpailutöitä saapui yhteensä 356. Näistä proosaa oli 209 ja lyriikkaa 147. Valinnat palkittavista teksteistä teki kilpailun palkintolautakunta, johon kuuluivat runoilija, lastenkirjailija Anna Elina Isoaro, kirjailija J.P. Laitinen, kirjailija Janica Brander ja runoilija Jonimatti Joutsijärvi.
Palkintolautakunnan mukaan tekstien vahva keskitaso osoittaa, että pirkanmaalaisten kirjoittajien kynä on terävä, ja kirjoittaminen on tärkeä itsereflektion keino. Parhaat kirjoittajat päästivät itsestään irti ja antoivat äänen jollekin toiselle, sanoittivat kokonaan uuden maailman ja kokemistavan. Monissa teksteissä käsiteltyjä aiheita olivat esimerkiksi mielenterveysongelmat, ihmisen ja luonnon suhde, sukupuu ja perhesiteet kipuineen, erilaiset metamorfoosit ja sota. Myös paikallisuus näkyi novellien ja runojen miljöössä: erityisesti Tampereen ratikka oli monissa teksteissä läsnä.
Proosasarjassa genretietoisia novelleja
Proosasarjassa oli mukana useita genretietoisia novelleja, kuten fantasiaa, scifiä ja romantiikkaa. Palkintolautakunnan mukaan yksittäisistä kirjailijoista etenkin Kafkan vaikutus näkyi muutamissa teksteissä. Useimmissa novelleissa kerronta eteni kronologisena, rohkeimmat kirjoittajat kokeilivat rakenteen mahdollisuuksia, esimerkiksi kahden näkökulman ristivetoa.
Emilia Naukkarisen voittajanovellin Lintu ja lammas minäkertoja on nuori tyttö, joka viettää perheineen kesää Kreikassa, isän kotimaassa. Palkintolautakunnan mielestä usein nähty teema, viimeinen viattomuuden kesä, on käsitelty novellissa kypsästi ja koskettavasti.
”Lämmin meri, kuiva maa ja erikoiset paikalliset hahmot on kuvattu kiehtovasti ja vangitsevasti. Perheen rakoileva dynamiikka tuo kasvavan jännitteen, jota peilataan pikkuveljen reaktioista. Tarinan kliimaksi, lampaan verinen teurastaminen lasten silmien edessä, jää mieleen pitkäksi aikaa. Kertojaminän kokema kulttuurishokki laajenee allegorisesti aikuiseksi kasvamisen kipuiluun. Novellin kieli on taidokasta ja huolellista, ja tekijä on nähnyt vaivaa sen viimeistelyssä. Tarina kannattelee itseään suvereenisti loppuun asti. Se on syvällinen ja varmaotteinen taidonnäyte erittäin lupaavalta kirjoittajalta”, palkintolautakunnan perusteluissa sanotaan.
Lyriikassa vahva omakohtaisuuden tuntu
Lyriikkasarjassa monet runovalikoimat keskittyivät itsetutkiskeluun, ja niissä kaikui vahva omakohtaisuuden tuntu. Palkintolautakunnan mukaan valtaosa runoudesta nojasi modernismin tuttuihin keinoihin, proosarunoon ja mitasta vapaaseen, rytmiltään proosaa lähenevään, runokuvia viljelevään säkeeseen. Jonkin verran oli vanhemman lyriikan tai lorujen kaikuja riimien muodossa, kokeellisempia muotoja niukalti.
Veera Hintsalan voittoon yltänyt proosarunosarja käsittelee ulkonäköpaineita sekä ulkoisen ja sisäisen todellisuuden välistä ristiriitaa. Palkintolautakunnan perusteluissa kiitetään viimeisteltyä kokonaisuutta.
”Sarja muuntaa klassisten taiteiden halun kohteen, kauniin naisen, toisten halusta tietoiseksi kokijaksi, jota kertoja kuitenkin ulkopuolelta tarkastelee. 'Häntä säälitti nähdä, kuinka heidän selkänsä oikenivat ja kasvonsa kääntyivät häntä kohti kuin auringonkukat.' Hieman koppava, vallastaan päihtyvä hahmo aavistaa kyllä rajansa: 'ja vihreyden alta paljastuu yö'. Erityisesti miehisen katseen vangitseva hahmo, jota ympäröi viehätyksen ilmapiirin 'raskas tuoksu' kuvataan monitahoisesti. Sarja päättyy runoon, jossa puhujasta tulee sarjan keskushahmo. Hänestä tulee minä, joka roolinsa unohtaneena tuntee tulvajoen ympärillään, ja tietoisuus katsojasta eli lukijasta enää häilyy runon rajamailla. Sarjan runoissa erilaiset rekisterit yhdistyvät luontevasti: puhekielinen somemaailman reflektointi sekoittuu sadunomaiseen, arkkityyppiseen ja lyyriseen. Vaikka runot ovat pitkiä ja runsaita, niistä syntyy huolellisesti viimeistelty vaikutelma; jokainen runo on harkittu ja leikittelevä kokonaisuus ja avaa aina uuden näkymän sarjan tematiikkaan."
Pirkanmaan kirjoituskilpailu: Palkitut 2025
Proosa
Pääpalkinto 1 000 euroa
Emilia Naukkarinen, Kangasala
Kunniamaininnat
Jaana Perholehto, Hämeenkyrö
Sirpa Paso, Sastamala
Viivi Saloranta, Kangasala
Pekka Peltonen, Tampere
Terhi Haapala, Tampere
Auriina Korhonen, Tampere
Lyriikka
Pääpalkinto 1 000 euroa
Veera Hintsala, Tampere
Kunniamaininnat
Sanna-Kaisa Hongisto-Salonen, Tampere
Mari Mäki, Tampere
Pinja Irri, Tampere
Maria Tuokko, Tampere
Pasi Salmela, Tampere
Julius Kylänen, Tampere
Kaikki palkitut tekstit ja palkintolautakunnan perustelut julkaistaan verkossa Pirkanmaan kirjoituskilpailun sivuilla.