Tampere palkitsi kulttuuritoimijoita ja ammattitaiteilijoita
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta jakoi vuosittaiset kulttuuripalkinnot ja kannustusapurahat Raatihuoneella 23.4.2025.
Vuoden 2025 ammattitaiteilijoiden kannustusapurahojen hakemuksia saapui määräaikaan mennessä yhteensä 147 kappaletta.
Kannustusapurahojen kohteena olivat kirjallisuuden ja esittävien taiteiden aloilla toimivat taiteilijat, sisältäen näyttämötaiteen, säveltaiteen, tanssitaiteen ja sirkustaiteen.
– Ammattitaiteilijat tekevät todella monipuolista ja arvokasta työtä tamperelaisen kulttuurielämän edistämiseksi. Samalla he vahvistavat kaupunkimme kiinnostavuutta ja mainetta suomalaisessa kulttuurikentässä. Onnittelut kaikille palkinnon saaneille ja kiitokset hakemuksen lähettäneille, sanoo apulaispormestari Jaakko Mustakallio.
Apurahoja myönnetään tamperelaisille hakijoille taiteelliseen toimintaan, näyttelyihin tai täydentävään jatkokoulutukseen, joka ei johda tutkintoon.
Apurahaa ei myönnetä harrastustoimintaan, ryhmille tai yhteisöille eikä hakijalle, joka on saanut sen kahden edellisen kalenterivuoden aikana.
Raatihuoneella jaettiin ammattitaiteilijoiden kannustusapurahojen lisäksi myös Vuoden kulttuuriteko 2024 -palkinto, Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto ja Eino Salmelaisen säätiön tunnustuspalkinto teatterintekijöille.
Vuoden kulttuuriteko 2024
Vastavirta-Klubi
Ammattitaiteilijoiden kannustusapurahat 2025
Kirjallisuus
Kristian Huitula
Anna-Kaisa Laine
Tiina Poutanen
Annukka Suksi
Näyttämötaide
Asko Halonen
Katariina Korpela
Alma Salmela
Laura Sariola
Veera Tapanainen
Jenna Teinilä
Sirkustaide
Jarmo Humalajärvi
Simon Llewellyn
Säveltaide
Tareq Abboushi
Marko Annala
Kielo-Kristiina Kärkkäinen
Petri Nieminen
Silja Palomäki
Pekka Pirttikangas
Tanssitaide
Raisa Foster
Patrik Riipinen
Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnot vuonna 2024
Hanna Kuusela: Syytös: Muuan akateeminen komitragedia
Railakas ja tyylikäs, antiikin draamakirjallisuuttakin hyödyntävä kriittinen ajankohtaispamfletti yliopistolaitoksesta ja yleisemminkin yhteiskunnasta.
Matti Kuusela: Journalisti. Toisenlainen toimittaja
Mielenkiintoinen ja vaikuttava muistelmateos, joka kertoo koukuttavasti Matti Kuuselan huikeasta journalistin urasta ja reportaasimatkoista: milloin Mannerheimin jalanjäljillä Kiinaan; milloin Afganistaniin tai Timbuktuun; milloin soutuveneellä Nokialta Tampereelle; milloin polkupyörällä lähiseudulle; aina lasten leikkeihin, luontoon ja runouteen.
Toni Lahtinen ja Lotta Nevanperä: Puut ovat täynnä lapsia
Kokonaisuudessaan erittäin kaunis ja viisas taideteos, lyriikkaa, joka taidokkaasti kertoo muistisairaudesta, metsäkävelyistä äidin kanssa ja hänelle niiden aikana toistuvasti mieleen kohoavista koetun elämän tärkeistä hetkistä. Haurastuvan muistin monimerkitykselliset ja arvoituksellisetkin ilmaisut ovat koskettavaa runoutta, joille teoksen hieno kuvitus luo aiheeseen sopivan hämyisen muistojen tunnelman.
Päivi Lukkarila: Skutsi
Skutsi on nuorten romaani, johon aikuistenkin on syytä tutustua. Se kertoo neljän nuoren jännittävästä vaellus- ja seikkailuretkestä metsässä ja iltanuotiolla kerrotuista kauhutarinoista, mutta ennen kaikkea se kertoo nuorten unelmista, ennakkoluuloista ja niiden ylittämisestä sekä ystävyydestä.
Kimmo Ojala: Yrjö Ärjylän herkimmät
Yrjö Ärjylän herkimmät on Kimmo Ojalan kertakaikkisen hilpeä ja hauska esikoisrunoteos, jossa riimitellään paikoin aidoin, paikoin kieli poskessa rakennetuin loppusoinnuin ja musiikillisin kieli- ja rytmikuvin, joskus Vivaldin neljän vuodenajan tunnelmissa, joskus Ibizan mummon bändin tahdissa. Suositeltavaa lukemistoa lapsille ja lapsenmielisille!
Tuija Välipakka: Saari josta olen poissa
Välipakan uusin runoteos on jälleen kaunis ja hiottu runoelma: muistikuvia lapsuudesta, isästä ja saaresta, kuulaita säkeitä, muistikuvia, jotka lomittuvat toisiinsa: mennyt nykyisyyteen, elämä ja kuolema, kaupunki ja saari, isän muisto.
Eino Salmelaisen säätiön palkittavat 2025
Hilkka-Liisa Iivanainen
Antti Mikkola
Arttu Ratinen
Maarit Kalmakurki