Turvallisuuskysely 2024: Oma asuinalue koetaan turvalliseksi

Valtaosa eli 76,5 prosenttia Tampereen kaupungin turvallisuuskyselyyn vastanneista asukkaista kokee oman asuinalueensa turvalliseksi. Asuinalueensa kokivat turvallisimmaksi 15–19-vuotiaat (89,8 %) ja turvattomimmaksi 30–39-vuotiaat (69,1 %) asukkaat. Lokakuussa tehtyyn verkkokyselyyn saatiin 4589 vastausta.

Turvallisuuskyselyssä selvitettiin yli 15-vuotiaiden Tampereella asuvien kokemuksia ja näkemyksiä muun muassa rikoksista ja järjestyshäiriöistä, rikoksen uhriksi joutumisesta sekä onnettomuuksista, tapaturmista ja varautumisesta. Suurimpina turvallisuushuolinaan kyselyyn vastanneet kokevat huumeiden näkyvän käytön, omaisuuden tahallisen vahingoittamisen, julkisella paikalla räyhäävät juopuneet henkilöt sekä kadulla häiritsevästi käyttäytyvät nuoret.

– Vastauksissa näkyy selvästi ihmisten huoli rikosten tai häirinnän kohteeksi joutumisesta. On kuitenkin tärkeä huomata, että kyse on nimenomaan turvallisuuden tunteen heikentymisestä, ei turvallisuustilanteen heikkenemisestä, painottaa Tampereen kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula.

Hän muistuttaa, että turvallisuuden tunne on henkilökohtainen kokemus siitä, että on turvassa. Turvallisuuden tunteeseen vaikuttavat varsinaisen turvallisuustilanteen lisäksi laajemmat yhteiskunnan muutokset sekä erilaiset maailman epävakaustekijät. Perttulan mukaan aikaamme leimaa paikallisten turvallisuushaasteiden lisäksi myös globaali turvallisuustilanne.

– Turvattomuuden tunne ei noudata tilastoja, eikä se ole välttämättä suoraan yhteydessä todellisiin uhkiin ja vaaroihin. Kuten kyselyn tulokset osoittavat, turvallisuuden tunne on järkkynyt, vaikka erilaisten rikosten kohteeksi joutuminen on pysynyt ennallaan.

Tampereen kaupungin turvallisuuskyselyssä selvitettiin myös sitä, onko vastaaja tai ovatko hänen kotitaloutensa muut jäsenet joutuneet jonkin rikoksen kohteeksi tai uhriksi. Vuosien 2017 ja 2021 kyselyjen keskiarvioon verrattuna rikoksen kohteeksi joutuneiden määrä on laskenut. Sanallisen häirinnän ja väkivallalla uhkailun osalta on tunnistettavissa pientä kasvua verrattuna vuoden 2021 kyselyn tuloksiin.

–  Joidenkin nyt saatujen vastausten vertailu koronavuoteen 2021 ei välttämättä anna oikeaa tietoa kehityskulusta, Perttula toteaa. 

Juurisyitä korjataan eri tahojen yhteistyöllä

Kyselyn vastaajat esittivät monia erilaisia ehdotuksia turvallisuuden parantamiseksi. Useissa vastauksissa mainittiin esimerkiksi päihde- ja mielenterveyspalveluiden sekä ennalta ehkäisevän sosiaalityön resurssien lisääminen, yhteisöllisyyden vahvistaminen ja nuorten hyvinvointiin vaikuttaminen. Lisäksi ihmiset toivoivat lisää poliiseja katukuvaan, parempaa valaistusta ja enemmän valvontakameroita.

– Monet turvallisuusongelmat, kuten katukuvassa näkyvä päihdeongelma, ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niiden kokonaisvaltainen ratkaiseminen ole mahdollista yhden toimijan keinoin ja voimavaroin. Ongelman ratkaisun avaimet ovat ennen kaikkea juurisyihin vaikuttamisessa, Perttula kertoo.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu kunnan tehtäviin. Tampereen kaupunki on strategiatavoitteensa mukaisesti tiivistänyt monialaista yhteistyötä turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen parantamiseksi. Varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella tuetaan vanhempien kasvatustehtävää. Kaupungilla tehdään myös ennaltaehkäisevää päihdetyötä ja juuri käynnistyneessä yhteistyöhankkeessa kehitetään ja pilotoidaan toimintamallia naapurusto- ja ympäristötyön toteuttamiseksi.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat Pirkanmaan hyvinvointialueen vastuulla. Lisäksi erilaisia ennalta ehkäisevän päihdetyön palveluja tarjoavat useat eri järjestöt. Poliisin rooli korostuu erityisesti kaupunkialueen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden turvaamisessa. 

– Käymme laajasti läpi tuloksia eri toimijoiden ja keskeisten yhteistyökumppaneidemme kanssa. Keskusteluista syntyviä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia huomioidaan myös Tampereen kaupungin turvallisuussuunnittelussa, Perttula kertoo.

Kyselyn keskeisiä tuloksia on jo käyty läpi Sisä-Suomen poliisilaitoksen, Tampereen kaupungin johdon sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa. Esimerkiksi kaupungin liikenneturvallisuuteen liittyvä yhteenveto toimitetaan liikenne- ja katusuunnittelussa huomioitavaksi. 

Asukkaille tulossa keskustelutilaisuuksia keväällä

– Kevätkaudella 2025 järjestämme asukkaille tilaisuuksia, joissa keskustellaan muun muassa turvallisuuskyselyn tuloksista, päihteiden käytön aiheuttamista häiriöistä ja omatoimisesta varautumisesta. Tilaisuuksien toteutuksesta ja niissä käsiteltävistä aiheista tiedotamme myöhemmin, Perttula kertoo.

Lisää tietoa kaupungin turvallisuustyöstä saa Tampereen kaupungin turvallisuussuunnitelmasta, joka on tehty kaupungin verkostojen kanssa yhteistyössä. Turvallisuussuunnitelma on päivittyvä, ja siihen voi perehtyä kaupungin verkkosivuilla.

Turvallisuuskysely toteutettiin 1.–13.10.2024 verkkokyselynä. Kysely pohjautuu rikoksentorjuntaneuvoston kyselyyn, ja se toteutetaan Tampereella kolmen vuoden välein.

Kyselyn vastaajista 33 prosenttia oli miehiä ja 62 prosenttia naisia. Viisi prosenttia ei halunnut kertoa sukupuoltaan ja 1,7 prosenttia ilmoitti sukupuolekseen muu. Tänä vuonna kyselyn markkinoinnissa panostettiin erityisesti nuoriin ja 15–19-vuotiaat vastasivat hyvin aktiivisesti. Kaikista vastaajista tähän ikäryhmään kuuluvia oli 17,2 prosenttia, kun vastaava luku oli kolme vuotta sitten vain 1,7 prosenttia. 

Turvallisuuskyselyn 2024 tuloksiin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla tampere.fi/turvallisuus. 

Lisätietoja

Jouni Perttula
Riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja
Puhelin:
040 196 6512
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Marko Kallio / Skyfox
Jaa sosiaalisessa mediassa