Yhteishaun tulokset tulevat aikaisintaan 13. kesäkuuta, tutustu UKK-palstaan

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun tulokset valmistuvat pian. Tampereen kaupungin verkkosivuille on avattu usein kysyttyjä kysymyksiä yhteishausta -palsta. Se tarjoaa yhteishakuun osallistuneille nuorille vastauksia ja ohjeita monenlaisiin tilanteisiin.

Tieto perusopetuksen jälkeisten koulutusten yhteishaun tuloksista tulee hakijoille aikaisintaan torstaina 13.6.2024.

Usein kysyttyä yhteishausta -palstalta yhteishakuun osallistunut nuori löytää vastauksen moneen kysymykseen. Palsta antaa tietoa esimerkiksi siitä, miten nuoren tulee toimia, jos hän ei ole saanut opiskelupaikkaa tai siitä, miten hän ottaa opiskelupaikan vastaan.

Ohjausta oman koulun opinto-ohjaajalta

Ohjausta ja apua hakuun liittyvissä asioissa nuori saa tarvittaessa oman peruskoulun opinto-ohjaajalta 13.6., 14.6. ja 17.6.2024. Jokainen koulu on tiedottanut tarkemmin koulunsa käytännöistä ja ajoista, miten kukin opinto-ohjaaja on paikalla. 

Opinto-ohjaajat ovat töissä jälleen 7.8.2024 alkaen, jolloin he jatkavat ohjausta tarvittaessa. Nuori voi ottaa 21.6.2024 saakka yhteyttä myös oman koulun rehtoriin, jos hänellä on kysyttävää yhteishakuun liittyvistä asioista.

Valtakunnallisen haun tuloskirje tulee kaikille

Hakija saa tiedon yhteishaun tuloksista Opintopolku-palvelusta omaan sähköpostiin, jonka hän on ilmoittanut hakemuksessaan. Tuloskirje lähetetään sähköpostissa kaikille hakijoille, vaikka hakija ei olisi saanut hakemaansa opiskelupaikkaa. 

Jos hakija on saanut opiskelupaikan, Opintopolusta tulee tuloskirjeen lisäksi toinen sähköposti, jossa on linkki opiskelupaikan vastaanottamiseen. Lisäksi hakija saa oppilaitokselta joko sähköisen tai paperisen hyväksymiskirjeen, jossa on oppilaitoksen ohjeet opiskelijaksi ilmoittautumiseen.

Huoltaja voi tarkistaa huollettaviensa hakeutumisen ja valinnan tulokset Valpas-palvelusta. Palvelu vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla. 

Oppivelvollisuus jatkuu perusopetuksen jälkeen

Yhteishaku liittyy nuorten oppivelvollisuuteen, joka laajeni vuonna 2021. Toisen asteen opinnoista tuli maksuttomia laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille. Uuden lain mukaan nuoren oppivelvollisuus jatkuu, kunnes hän täyttää 18 vuotta tai suorittaa tätä ennen toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai ylioppilastutkinnon. 

Jos nuori ei saanut yhteishaussa opiskelupaikkaa, hän voi hakea koulutukseen jatkuvassa haussa peruskoulun opinto-ohjaajan ohjauksessa. Oppivelvollisuudesta voi kysyä tarvittaessa myös sähköpostilla osoitteesta oppivelvollisuus(at)tampere.fi.
 

Lisätietoja

Harri Jurvela
Kehittämispäällikkö
Puhelin:
040 806 2829
Teksti: Johanna Toivanen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa