Tampere mukana välittämässä liikunnan ilon viestiä eteenpäin

Tampere liikuttaa kuntalaisia monin tavoin aina vauvasta vaariin. Kaupunki on mukana myös Suomen kasvukäytävä liikkuu -kampanjassa, jossa liikunnan viestiä välitetään kaupungista toiseen.
Apulaispormestari Matti Helimo tervehtii Pirkkalan kansliapäälikköä Jaakko Joensuuta, joka tuo liikkumisen viestiä pyörällä.
Tampereen apulaispormestari Matti Helimo ottaa viestin vastaan Pirkkalan kansliapäälliköltä Jaakko Joensuulta

Esimerkiksi yli 65-vuotiaille on maksuttomat arkiuinnit kello 9‒15, perheille on maksuttomia perheliikuntoja ja nuorten treenejä, perusopetuksen Lupa liikkua ja Lupa harrastaa -toiminta sekä paljon muuta.

‒ Kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistäminen on kunnan lakisääteinen tehtävä. Liikunnalla on monenlaisia positiivisia terveysvaikutuksia, kertoo apulaispormestari Matti Helimo

Liikunta- ja nuorisojohtaja Jukka Etu-Seppälän mukaan liikkumattomuus on yhteiskunnallinen haaste, johon pitäisi vastata monin eri tavoin. 

‒ Haluamme tarjota mahdollisuuksia edulliseen tai jopa maksuttomaan liikkumiseen. Pelkästään urheiluseuratoiminta ei enää liikuta asukkaita, vaan myös kunnan ja yksityisen sektorin on osallistuttava liikuttamiseen.

Nykyään kaupungilla on paljon maksuttomia liikuntapalveluja ja niitä on kehitetty vastaamaan asukkaiden tarpei siin. Etu-Seppälän mukaan kuntalaisia kuunnellaan enemmän päätöksentekoon, liikuntaolosuhteisiin ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä. 

Liikuntaa harrastamattomien ihmisten tavoittaminen ja liikuntaan innostaminen voi olla kaupungille haaste. Lisäksi esimerkiksi liikuntapaikkojen kaukainen sijainti voi olla liikunnalle este. Tampere pyrkii ratkaisemaan haasteita esimerkiksi viestimällä matalan kynnyksen liikuntamahdollisuuksista.

‒ Lisäksi hinnoitteluun liittyvillä kokeiluilla pyritään mahdollistamaan liikkuminen myös niille, joille se taloudellisista tai muista syistä johtuen on vaikeaa, Etu-Seppälä kertoo.

Kesällä 2024 löytyy monenlaisia liikuntamahdollisuuksia kaiken ikäisille. Muun muassa lapsiperheille löytyy leikkipuistobileitä, nuorille SUP-lautailua, aikuisille puistojumppaa, ikääntyneille pyöräilyä ja paljon muuta.
 

Liikunnan viesti viedään Kangasalle hölkäten

Tampereen kaupunki on mukana Suomen kasvukäytävä liikkuu -kampanjassa. Suomen kasvukäytävä on Helsingistä Seinäjoelle ulottuva yhteistyöverkosto, jonka tarkoituksena kehittää ja edistää maan suurinta yhtenäistä työssäkäynti- ja talousaluetta. 

Kampanjan ideana on liikkua lihasvoimin Seinäjoelta Helsinkiin 31.5-19.6.2024 välisenä aikana. Matkalla mukana on viestikapula, jonka sisään kerätään liikkumiseen ja hyvinvointiin liittyviä viestejä matkan varrelta. 

Pirkkalan kansliapäällikkö Jaakko Joensuu toimitti kapulan Tampereelle pyörällä 5.6. keskiviikkona. Apulaispormestari Matti Helimo otti liikunnan viestin vastaan hymyillen.

‒ Tampereen kaupunkistrategia tavoittelee kaikenlaisen liikunnan lisäämistä. Liikunnalla on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia terveyteen, mielialaan ja toimintakykyyn. Kampanja on yksi tapa monista kannustaa kaupunkilaisia monipuolisesti ja matalalla kynnyksellä liikkumaan entistäkin enemmän, Helimo kertoo. 

Jouni Markkanen hölkkää viestikapulan kanssa kohti Kangasalaa.
Jouni Markkanen lähti viemään viestikapulaa Kangasalle sateisessa säässä.

Torstaina 6.6. kapula jatkoi matkaa Kangasalle. Sitä lähti viemään Tampereen kaupunginhallituksen jäsen Jouni Markkanen.

‒ Tässä saa päivän liikunnan hyvän, Tampereelle ja tamperelaisille tärkeän asian puolesta. Nyt vaan 20 kilometriä Kangasalle hölkkäillen, Markkanen kuvailee tunnelmiaan ennen lähtöä.

Tutustu kesän liikuntamahdollisuuksiin alla olevista linkeistä.

Teksti: Julia Koski
Kuvat: Julia Koski ja Ilona Reinikainen
Jaa sosiaalisessa mediassa