Pirkanmaan kirjoituskilpailun voittajat valittu

Vuoden 2024 Pirkanmaan kirjoituskilpailun proosasarjan voiton vei Hanna Kaihlanen ja lyriikkasarjan Sanna-Erika Suorsa. Lisäksi kummassakin sarjassa jaettiin useita kunniamainintoja.
Kirjoituskilpailussa vuonna 2024 palkitut ja tuomaristo.
Vuoden 2024 kirjoituskilpailussa palkitut ja palkintolautakunta.

 Vuoden 2024 Pirkanmaan kirjoituskilpailu on ratkennut. Sekä proosa- että lyriikkasarjan voitot menivät tänä vuonna tamperelaisille kirjoittajille: proosasarjan voitti Hanna Kaihlanen ja lyriikkasarjan Sanna-Erika Suorsa. Voittajat palkittiin 1 000 eurolla. Rahapalkintojen lisäksi proosasarjassa jaettiin neljä ja lyriikkasarjassa viisi kunniamainintaa.

Valinnat teki kilpailun palkintolautakunta, johon tänä vuonna kuuluivat toimittaja Tero Alanko, kirjailija, sanataideopettaja Päivi Haanpää, runoilija, lastenkirjailija Anna Elina Isoaro ja kirjailija J.P. Laitinen. Voittajat ja kunniamaininnan saajat palkitaan pääkirjasto Metsossa torstaina 23. toukokuuta.

Tampereen kaupunginkirjasto järjesti Pirkanmaan kirjoituskilpailun tänä vuonna jo 73. kerran. Kilpailun tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Pirkanmaalla asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta.

Luontoaiheita, rakkautta ja muistoja menneestä

Pirkanmaan kirjoituskilpailuun jätettiin tänä vuonna yhteensä 355 kilpailutyötä. Teksteistä 188 oli proosaa ja 167 lyriikkaa.

Pirkanmaalaisten kirjoittajien aihe- ja tyylivalikoima on moninainen, vaikka toiset aiheet toistuvatkin useammin kuin toiset. Palkintolautakunnan mukaan etenkin lyriikkasarjassa pidettiin kiinni perinteistä: luonto ja rakkaus olivat saaneet monien kynät liikkeelle. Proosan kirjoittajista moni innostui muistelemaan menneitä, joko omakohtaisesti tai laajemmin historiallisesta kontekstista. Vastapainona mukana oli myös lukuisia satu- ja fantasiaelementtejä sisältäviä kirjoituksia.

Palkintolautakuntaa ilahdutti, että niin moni pirkanmaalainen on löytänyt kirjoittamisen. Kirjoittaminen voi olla keino jäsentää ajatuksia ja maailmaa, leikkiä sanoilla, viihtyä ja viihdyttää, etsiä ymmärrystä, merkitä muistiin, sanoa jotain tärkeää, luoda kauneutta, ojentaa peili lukijalle. 

-    Kärkeen kohonneissa teksteissä on jotain omaperäistä ja mieleenjäävää, huomennakin kutkuttavaa. Se voi olla aihe, käsittelytapa tai kieli. Hyvä teksti jättää tarpeeksi tilaa lukijan ajatuksille ja mielikuvitukselle, eikä se tyhjene kertalukemalla. Moni teksti jätti toiveikkaan olon: jos kirjoittaja malttaisi vielä vähän hioa, tästä voisi kasvaa vaikka mitä! Nähtäväksi jää, millaisia kokonaisuuksia kilpailuteksteistä vielä versookaan, kiteyttää Päivi Haanpää palkintolautakunnan havainnot.

Voittajat ja palkintolautakunnan perustelut

Proosa

Pääpalkinto 1 000 euroa
Hanna Kaihlanen, Tampere
novellista Ehkä koska päivä oli niin helteinen 

”Novelli alkaa tehokkaasti pelisääntöjen kertomisella: tytöt ovat vasta menossa yläkouluun, mutta he ovat jo oppineet, miten pelataan miesten huomiosta. Lyhyeen hellepäivän hetkeen pikkukylän huoltoasemalla tiivistyy heräävän seksuaalisuuden ambivalenssi: uteliaisuus, häpeä, tarve tulla nähdyksi ja kokemus siitä, millaista on kasvaa tyttönä mieskatseen alla. Katsottavaksi asettumisen säännöt kertautuvat videoklipeissä puhelimen ruudulla ja nurkkapöydän pappojen lukemien juorulehtien sivuilla. Aistivoimainen kieli tukee tematiikkaa: paljaat reidet liimautuvat muovituoliin, Diet Mountain Dew maistuu ja pakokaasu haisee. Novellissa on puhutteleva aihe ja vangitseva tunnelma.”

Lyriikka 

Pääpalkinto 1 000 euroa
Sanna-Erika Suorsa, Tampere
runosarjasta Hatuntekijä

”Nuppineuloja ja kallonmuotoja, mittanauhoja ja lierejä. Hatuntekijä tarkkailee ympäristöään ja näkee, millainen hattu kenellekin sopisi, kertoo, mistä värit saadaan ja kuljettaa ammattisanaston kautta ajankohtaisiin aiheisiin. Hatuntekijän runot kertovat ihmisistä ja ihmisyydestä, kohtaamisista ja peloista. Kymmenen runon kokonaisuus on eheä, runot täydentävät toisiaan. Äänet, materiaalit ja värit herättävät lukijankin aistit, ja taitavasti kirjoitetut säkeet jättävät tilaa myös rivien väleihin. Kokoelma on omaperäinen ja omaääninen.”

Kunniamaininnat  

Proosa

Pia Korhonen, Tampere 
novellista Käsieni ihoon

Toni Lesonen, Tampere 
novellista Se kulkee mukana


Kirta Koskinen, Pälkäne
novellista Käyntejä ja tyhjäkäyntiä


Katriina Mujunen, Tampere 
novellista Kirjeitä Alviidalle

Lyriikka

Mirjam Larinkari, Tampere
runosarjasta 


Petri Nieminen, Tampere
runosarjasta He ovat syntejä


Hanna Walther, Tampere 
runosarjasta Pimeä aine


Pasi Salmela, Tampere 
runosarjasta Testikuvia


Joona Valkeala, Tampere 
runosarjasta Lähiö

Palkitut kilpailutyöt ja palkintolautakunnan luonnehdinnat kunniamaininnoille yltäneistä teksteistä Pirkanmaan kirjoituskilpailun verkkosivulla. 
 

Tiedustelut: [email protected] 
 

Teksti: Emma Salmi
Kuvat: Emma Salmi
Jaa sosiaalisessa mediassa