Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys on 29.5.–4.6.

Europarlamenttivaalit eli EU-vaalit pidetään sunnuntaina 9.6.2024 ja ennakkoäänestys on 29.5.–4.6. Äänestyspaikat ovat Tampereella samat kuin alkuvuoden presidentinvaaleissakin. Suomi saa tänä vuonna EU-parlamenttiin yhden edustajan lisää.

Vaaleissa valitaan 720 edustajaa viideksi vuodeksi EU-parlamenttiin. Suomella edustajia on tulevassa parlamentissa 15, mikä on yksi enemmän kuin päättyneellä istuntokaudella. 

Euroopan parlamentti on Euroopan unionin kansanedustuslaitos, joka säätää lait ja hyväksyy EU:n talousarvion yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa. Lisäksi parlamentti valvoo komissiota ja EU:n virastoja.

EU-vaaleilla on vaikutusta myös kaupunkien ja muiden kuntien asioihin, eli ihmisten arkipäivään. 45 prosenttia kaupungin- ja kunnanhallitusten päätösasioista liittyy suoraan tai välillisesti EU-säädöksiin. Joillain osa-alueilla määrä on jopa kolme neljäsosaa.

Koko maa muodostaa EU-vaaleissa yhden vaalipiirin, joten äänestää voi ketä tahansa haluamaansa suomalaista ehdokasta.

Äänioikeutettuja ovat viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävien Suomen kansalaisten lisäksi kaikki täysi-ikäiset, Suomessa asuvat ja äänioikeusrekisteriin ilmoittautuneet EU-kansalaiset. Muista ottaa äänestyspaikalle mukaan voimassa oleva virallinen henkilötodistus.

Äänestä rauhassa ja esteettömästi

Tampereen keskustassa voi ennakkoäänestää esimerkiksi Tampereen palvelupisteessä, osoitteessa Frenckellinaukio 2B. Toinen, ehkä rauhallisempi ennakkoäänestyspaikka lähellä on Monitoimitalo 13, Pellavatehtaankatu 4.

Äänestyspaikkojen sisäänkäynnit ovat mahdollisimman esteettömiä. Saattoliikenne pääsee pysähtymään lähelle sisäänkäyntiä ja LE-pysäköintitunnuksella saa pysäköidä lähelle äänestyspaikkaa. Liikkumis- ja toimimisesteisellä äänestäjällä saa olla oma avustaja tai opas- tai avustajakoira mukana. Äänestyspaikoilla on myös vaaliavustaja.

Kaikissa äänestyspaikoissa on esteetön äänestyskoppi pyörätuolia käyttäviä äänestäjiä varten, allekirjoitussabluuna näkövammaisille äänestäjille, sekä suurennuslasi ja ehdokasluettelo pistekirjoituksella.

Äänestyspaikoilla noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita.

Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa