Mittaa kahdesti, sahaa kerran – muistellaan rakentamista

Rakentaja-salkku on uusi lainattava museopaketti, jonka avulla voi järjestää ikäihmisille erilaisia kulttuurituokioita ja muistella esimerkiksi vanhoja rakentamismenetelmiä. Uusi aineisto täydentää runsasta lainattavien museopakettien valikoimaa, joita Konkarit – ikäihmisten museopalveluja -toiminnassa tarjotaan.
Kaksi hattupäistä muuraria istuu piipputiilien päällä.
Piippumuurarit Tampereen Verkatehtaalla vuonna 1927.

Rakentaja-salkusta löytyy parisen kymmentä esinettä, kuten puinen höylä, vatupassi ja mitta. Toki salkusta löytyvät myös Klubi-aski ja eväspullot. Hauskoissa valokuvakorteissa rakennustyöläiset kaivavat, mittaavat, muuraavat, naulaavat ja maalaavat tamperelaisia rakennuksia. Korteissa kerrotaan mielenkiintoisia juttuja, kuten miksi timpurinkynä on kulmikas ja kuinka nuoria apulaisia puijattiin. 

Museopaketin on suunnitellut museolehtori Lila Heinola, FM, Tampereen kaupungin Historialliset museot -yksikössä yhteistyössä apulaistutkija Liinu Granbergin kanssa. Suurin osa valokuvista on Vapriikin kuva-arkistosta. Salkku on perinteinen ruskea nahkasalkku, jolla lainaajien on helppo kuljettaa yhteensä noin 5 kg painavaa aineistoa. Halutessaan hieman painavamman salkun voi mukana lainata Tampereen rakennushistoriasta kertovaa kirjallisuutta, joissa on runsaan kuvituksen lisäksi tarkempaa tutkimustietoa.

Rakentaja-salkkua lainataan ikäihmisten käytettäväksi palveluyksiköissä, kerhoissa ja muissa yhteisöissä. Museopakettien lainauspalvelu on maksutonta. Lainausohjeita ja lisätietoja museopakettivalikoimasta löytyy Konkarit-kotisivuilta.

Rakentaja-salkun käyttökoulutus

Rakentaja-salkun tuleville lainaajille eli ikäihmisten parissa työskenteleville Konkarit järjestää ilmaisen koulutustilaisuuden tiistaina 11.6.2024 klo 12–16. Paikka on Työväenmuseo Werstas, osoite Väinö Linnan aukio 8. Salkkuun liittyvän työpajan lisäksi ohjelmassa on tutustuminen uuteen Rakentajat-näyttelyyn. Ilmoittautuminen tapahtuu alta aukeavalla e-lomakkeella. Mukaan mahtuu ensimmäiset 15 ilmoittautunutta. Tervetuloa! 
 

Lisätietoja

Lila Heinola
Museolehtori
Puhelin:
040 806 3079
Teksti: Lila Heinola
Kuvat: Tamfelt / Vapriikin kuva-arkisto
Jaa sosiaalisessa mediassa