Särkänniemen uudistuminen etenee

Tampereen kaupunki on aloittanut Särkänniemen alueella useita toimenpiteitä, joiden tarkoituksena edistää alueen laajempaa uudistumista ja huomioida kasvavat kävijämäärät. Käynnissä ovat Mustalahdentörmän, Onkiniemen ja Näsijärvenkadun työmaat. Mustalahden sataman yleissuunnitelmaluonnos tulee nähtäville kuluvan vuoden aikana ja Särkänsillan rakentaminen aloitetaan vuonna 2025.
Mustalahden yli haarautuva Särkänsilta
Uusi silta helpottaa kulkua Särkänniemeen. Särkänsilta haarautuu kahteen suuntaan: toinen vie huvipuiston sisäänkäynnille ja toinen suuntautuu kohti Näsinneulaa ja Sara Hildénin taidemuseota sekä niiden ympäristöön tulevia uusia kohteita.

Tampereen keskustan kehittämisohjelman mukaan huvipuistostaan tunnettu Särkänniemi on tavoitteena uudistaa laajemmaksi elämysten alueeksi, jossa aktiviteetteja tuottavat useat eri toimijat ympäri vuoden ja eri vuorokauden aikoina. Uusilla ratkaisuilla ja käynnissä olevilla toimenpiteillä Särkänniemi yhdistetään myös tiiviimmin Tampereen ydinkeskustaan. 

Särkänsillan urakoitsija on valittu ja rakentaminen aloitetaan vuonna 2025

Tulevaisuudessa Särkänniemeen saavutaan Mustalahden satamasta uutta kävelysiltaa pitkin. Särkänsilta haarautuu kahteen suuntaan: toinen tie vie huvipuiston sisäänkäynnille ja toinen suuntautuu kohti Näsinneulaa ja Sara Hildénin taidemuseota sekä niiden ympäristöön tulevia uusia kohteita. Sillan yleissuunnitelma on valmistunut ja urakoitsijaksi valittiin perjantaina 8.4.2024 YIT Infra Oy. Särkänsillan rakentaminen aloitetaan vuonna 2025 ja sen on tavoitteena valmistua vuonna 2026. 

Mustalahden satama-alueen toiminnallisuutta kehitetään

Mustalahden kautta Särkänniemen eri kohteisiin suuntautuvat asiakasvirrat yhdessä sataman palveluiden kanssa vilkastuttavat satama-aluetta entisestään. Tämän vuoksi alueen toiminnallisuutta on tarve kehittää, ja siinä sovitetaan yhteen alueen aktiivisten toimijoiden ja uusien käyttäjien tarpeita. Yleissuunnitelmaluonnos tullaan asettamaan nähtäville vuoden 2024 aikana. Suunnittelun lähtökohtina ovat sataman kulttuurihistorialliset arvot ja tunnelma, ympärivuotisuuden parantaminen sekä järvimatkailun edistäminen. Höyrylaivat ja historialliset alukset jatkavat toimintaansa nykyisellä sijainnillaan ja suojellut ravintolarakennukset säilyvät sataman tunnusmerkkeinä. 

Liikenneyhteyksiä parannetaan ja rantareittien verkostoa jatketaan 

Maaliskuussa 2024 aloitettu Näsijärvenkadun kiertoliittymän rakentaminen ja jalankulkijoiden sekä pyöräilijöiden kulkureittien uudistaminen ovat osa valmistautumista kasvaviin liikenne- ja ihmisvirtoihin läntisen Tampereen ja keskustan välillä. Uusi kiertoliittymä helpottaa liikenteeseen liittymistä sivusuunnista ja madaltaa ajonopeuksia luontevasti. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta parannetaan kadun ylityspaikoilla ja laadukkailla kulkureiteillä Näsijärvenkadulta Paasikivenkadulle.

Näsijärven rannassa, Mustalahden eteläisellä rannalla sijaitseva rantareitti jatkaa Puistosillalta ja Mältinrannasta kulkevia kävely- ja pyöräilyreittejä kohti Särkänniemeä. Syksyllä 2023 kunnostettiin Mustalahdentörmän rantamuuri, ja alueen suunnitelmat olivat nähtävillä 19.2.-10.3.2024. Kesällä 2024 rantareittiä laajennetaan ja Mustalahdentörmä muutetaan viihtyisämmäksi puistoalueeksi, joka tarjoaa tiloja oleskeluun ja kuntoiluun. Rantareitin vieressä sijaitsevalta puulaiturilta tulee kulku noin 100 venepaikalle. Rantareitin rakentaminen ja Paasikivenkadun varrelle suunniteltu puisto valmistuvat vuoden 2024 aikana. 

Rakennustyöt Onkiniemessä on aloitettu

Onkiniemeen, Särkänniemen alueelle, suunnitellaan uutta asuinrakentamista, ja maaliskuussa 2024 käynnistettiin johtosiirrot sekä uuden katualueen vesihuolto- ja hulevesilinjojen rakentaminen. Samalla uusitaan Onkiniemenkadulta Paasikivenkadulle ulottuva kaukolämpölinja. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa lisää ihmisvilinää Särkänniemeen tuovat suunnitteilla olevat uudet aktiviteetit ja palvelut sekä alueen uudet asukkaat ja matkailijat.

Raija Tevaniemi
Rakennuttajainsinööri
Puhelin:
050 523 2052
Mustalahden satama ja Näsijärvi uudesta hotellista katsottuna.
Näkymä Kortelahden pohjukkaan suunnitellusta hotellista kohti Näsijärveä.
Teksti: Noora Kumpulainen
Kuvat: Arco
Jaa sosiaalisessa mediassa