Kaupunki hankkii seitsemän avustajaa palveluliikenteeseen loppuvuodeksi

Tampereen kaupunki rahoittaa palveluliikenteen avustajatoimintaa, näin päätti kaupunginhallitus kokouksessaan 8.4.2024. Tampereella liikennöiviin palvelubusseihin tulee kaupungin rahoittamana seitsemän avustajaa loppuvuodeksi, tulevien vuosien ratkaisut tehdään kaupungin talousarvioprosessin mukaisesti.

Kaupunki hankkii Sarka Oy:ltä seitsemän avustajaa palveluliikenteeseen vuoden 2024 loppun asti, kustannusten arvioidaan olevan tänä vuonna 137 400 euroa. Avustajatoiminta rahoitetaan kaupunginhallituksen varamäärahoista sekä kaupungin kulttuuri- ja liikuntarahastosta. Tulevaisuuden osalta päätökset tullaan tekemään talousarviovalmistelun ja siihen liittyvän päätöksenteon yhteydessä. Tampereen Sarka Oy on kaupungin täysin omistama yhteiskunnallinen yritys, joka tarjoaa työtä haastavassa työllistymistilanteessa oleville henkilöille. Avustajapalvelun tilaajana toimii sivistyspalvelujen palvelualue.

Tampereen palveluliikenteessä (Pali) on tällä hetkellä kaksi Pirkanmaan hyvinvointialueen avustajaa. Hyvinvointialue on vähentänyt asteittain Tampereen palveluliikenteen avustajia ja kaupungin saamien tietojen mukaan Pirhan avustajatoiminta on päättymässä kesän jälkeen. Avustajat siirtyivät kaupungilta hyvinvointialueen työntekijöiksi sote-uudistuksen yhteydessä vuoden 2023 alussa.

Pormestari Kalervo Kummola toivoo avustajatoiminnassa ripeää etenemistä.
–  Toivon, että avustajatoiminnassa päästään näin nopeasti liikkeelle ja että tällä avustajamäärällä pärjätään. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kaupungille tärkeä tehtävä. Samalla meidän tulee arvioida roolijakoa hyvinvointialueen ja kunnan välillä. Sosiaalinen kanssakäyminen sekä yhteisöllisyys ovat ikäihmisille korostuneen tärkeässä asemassa. Tampereen kaupunki haluaa tukea erityisesti heitä, jotka tukea eniten tarvitsevat, sanoo pormestari Kummola.

Pali-bussin avustaja auttaa asiakasta, ostoksia ja apuvälineitä autoon ja autosta pois. Avustaja hoitaa asiakkaan apuvälineiden asianmukaisen kiinnityksen, avustaa maksamisessa ja 
turvavöiden kiinnittämisessä. Tampereen kaupunki katso, että avustajatoiminta toteuttaa 
yhdenvertaisuutta mahdollistaen liikuntakyvyn kannalta heikommassa 
asemassa olevien asiointia ja pääsyä esimerkiksi liikunta- tai kulttuuripalvelujen pariin.

Kaupunki selvitti palveluliikenteen mahdollisia avustajapalvelun järjestämisvaihtoehtoja yhdessä Tuomi Logistiikka Oy:n, Tampereen Sarka Oy:n ja Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa.

Palveluliikenne on kaikille avointa joukkoliikennettä, jossa Tampereella tällä hetkellä 20 linjaa, vuonna 2023 palvelulinjoilla tehtiin yhteensä 188 749 matkaa.  Palvelulinjojen liikennöinnin kustannukset vuodessa ovat noin 1,6 miljoonaa euroa, summasta 180 000 euroa katetaan lipputuloina. Näin kaupungin kokonaiskustannus palveluliikenteen järjestämisestä on noin 1,4 miljoonaa euroa.

Lakisääteiset, sosiaalihuolto- tai vammaispalvelulain mukaiset kuljetukset, ovat hyvinvointialueen vastuulla samalla tavalla kuin päiväkeskustoiminnan kuljetukset. Kuntalaiset, etenkin ikäihmiset, ovat antaneet muuttuneesta palvelutilanteesta palautetta ja vedonneet avustajapalvelun säilyttämisen puolesta.

 

Lisätietoja

Tarja Puskala
Hyvinvointijohtaja
Puhelin:
050 595 1079
Teksti: Katja Kannonlahti
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa